Moussa Ahmed Junior Prima-díjas

Tíz fiatal népművész és népművelő vehette át a Junior Prima-díjakat. Az elismeréseket népművészet és közművelődés kategóriában adták át pénteken Budapesten. Elismerésben részesült Barka Dávid táncművész, Boda Gellért népzenész, Fundák-Kaszai Lili Olívia néptáncművész, Gelencsér János népzenész, népzenetanár, Laposa Julianna népzenész, Moussa Ahmed táncművész (Gödöllő), Petrovics Nikolett népi vászonszövő, Szatmáriné Győri Tünde kézi szövő, Verebély Balázs hímző és Zsikó Zoltán népdalénekes.



A díjazottak az emlékplakett mellett két-kétmillió forint pénzjutalomban részesültek. A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Somkuti András, a Docler elnöke adta át. A gálavacsorán a Prima banda játszott, amelynek tagjai az elmúlt évek díjazottaiból kerültek ki.

Az ünnepségen Árendás Péter, a szakmai zsűri tagja elmondta: mintegy ötven jelöltből választották ki a díjazottakat, akik nemcsak egy népművészeti ágban tevékenykednek, hanem emellett szerteágazó tevékenységet is folytatnak, és ezzel hatással vannak a környezetükre. A kitüntetettek alkotóművészként is jelen vannak, nem csupán előadóművészként – fűzte hozzá.

Somkuti András, a Docler-cégcsoport elnöke emlékeztetett, hogy hét éve támogatják a fiatal tehetségeket népművészet és közművelődés kategóriában, mivel fontosnak tartják a nemzeti értékek és hagyományok ápolását.

Honti Hanna elmondta, hogy az öt társalapító mindegyike egy-egy kategória mecénási feladatait vállalja. Az alapítvány számára azért fontos a 30 év alattiak támogatása, mert a fiataloké a jövő, és ez a díj ösztönzést adhat további teljesítményekre és sikerekre – hangsúlyozta.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a zsűri 10 díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

Moussa Ahmed gyerekkorától a Gödöllő Táncegyüttes tagja, mára egyik vezető tanára, koreográfusa és szakmai vezetője.
Az együttesből alakította meg a Fricska táncegyüttest, amivel nem csak itthon, de külföldön is hatalmas sikert aratnak.

Moussa Ahmed tavaly Tóth Judittal közösen vehette át a Gödöllő Kultúrája díj elismerést.