Kávéházi Esték – divat a múltban, Erzsébet királyné praktikái

November 12-én ki más is állhatott volna a Kávéházi Esték aktuális előadásának középpontjában Erzsébet-nap közeledtével, mint Erzsébet királyné, akit a kor legszebb
asszonyaként tartottak számon. Sisi egy igazi különc volt, sportolt, figyelt az alakjára, legendásan karcsúra fűzte a derekát, tudatosan étkezett és szerette a divatot; bár a mai értelemben vett trendekről az ő korában még nem is hallottak. Mindenesetre a királyné mindent megtett annak érdekében, hogy pompásan nézzen ki. Erről beszélgetett L. Péterfi Csaba az Erzsébet királyné ruháit újraálmodó és készítő Czédly Mónikával, a Delia Szalon tulajdonosával, Kanizsai Silka Ágnessel, a Silka Szalon tulajdonosával és Juhász Anna irodalmárral, az Erzsébet-év háziasszonyával a Királyi Váróban. Zongorán közreműködött Ferenczy Beáta.


Adódik a kérdés, hogy Erzsébet szép volt-e vagy sem? Abban az időszakban, mint nőideál tökéletes volt a 172 centis magasságával és az 50 kilójával, de ez a korral persze változik. Ezekkel, illetve bájosságával és belső szuggesztióval hatott az emberekre, vagyis kijelenthető, hogy mások szemében szép volt. Anyósa, Zsófia mondjuk erről másként vélekedett, aki minden hibáját a szemére vetette, hogy buta, nem tud viselkedni, rosszak a fogai, nem császárnénak való és folytathatnánk (Zsófia ráadásul nem szerette a magyarokat, Sisi viszont kedvelte – ezzel is borsot törve anyósa orra alá).
Az est folyamán kiderült, hogy Erzsébet nem követte megszállottan a divatot, ahogy azt más uralkodóházak első asszonyai tették. Akkoriban ők voltak a szupermodellek, rajtuk mutatták be az új anyagokat, ruhafazonokat. A császárné természetesen megfigyelte a legújabb ruhakölteményeket és sokat át is emelt a sajátjába, de mindig ragaszkodott egyéni stílusához; ruháit tudatosan illesztette a saját egyéniségéhez és természetesen alakjához. Apropó, alak! Sisi imádta az édességet. Egy-egy jól sikerült kalóriabomba felrobbanása után a mai értelemben vett bioétkezéssel és diétákkal enyhítette a kárt (narancsdiéta, tejdiéta, tojásdiéta. Állítólag a hajóútjaira képes volt még a kedvenc tehenét is elvinni, hogy a legjobb minőségű terméket kortyolgathassa).
Köztudott, hogy akkoriban a fürdés nem tartozott a mindennapi cselekmények közé, még felsőbb szinten sem. Erzsébet ezt másképp gondolta: ahány kastély, ahány ház, ott bizony lennie kell fürdőszobának. És ha már volt, ő bizony használta is minden nap. Mi a divat, ha nem ez? - kérdezhetnénk mai aggyal.
A bőr a lélek tükre – hallottuk már ezerszer ezt a mondatot. A császárné is harcolt a ráncok ellen, de fejlett kozmetikai ipar híján azzal, amivel tudott: nyers marhahús- és májpakolás, tejfürdő és társai segítették a fiatalság megőrzésében.
A kutatások azt mutatják, hogy Erzsébetnek 27 éves korára alakul ki egy olyan stílusa, amit sokan etalonnak tartottak. Hogy hány ruhája volt, az sajnos a múlt homályába veszett, azt viszont tudjuk, hogy 113 pár cipő boldog tulajdonosának mondhatta magát. Akkoriban egyébként a spanyol etikett szerint kellett öltözködni...
Külön fejezetet érdemel a királyné haja. Mondhatjuk, hogy a koronázási frizurája világdivatot teremtett akkoriban. Ezzel kapcsolatban volt egy kis szépséghiba: a tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy Erzsébet gyönyörű hajkoronája póthajjal volt kiegészítve. Az idegen anyagot 2-3 órán keresztül „építették“ be az igaziba, sőt, az is pontosan olyan színezékkel lett ellátva, mint az igazi tincsek (hiába, a festés már akkoriban is divatos volt, bár hajfesték hiányában máshogy oldották ki a gordiuszi csomót).
Anyagias világunkban, mi mással is zárhatjuk Sisi ruhatárát, mint azzal, hogy a koronázási ruhája akkoriban uralta volna a Guinness Rekordok Könyvét, tudniillik a szóban forgó darabot körülbelül 4000 darab drágakő díszítette. Czédly Mónika és Silka Ágnes ruhakölteményeivel a Királyi Kastélyban és az Erzsébet Bálon találkozhatnak az érdeklődők; de pár gyönyörű kollekciót láthattak a mostani Kávéházi Estéken is a vendégek Mónika és Ágnes jóvoltából.