Gödöllő Kulturájáért díjas Horváth Gábor karmester és a Gödöllői Királyi Kastély Nkft. – Múzeumi Osztály szakmai közössége

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Városunkban ezen a napon adjuk át a Gödöllő Kultúrájáért díjat azoknak, akik értékteremtő tevékenységükkel a város művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el. Így volt ez ma is, a díjátadó ünnepséget január 22-én este a Művészetek Házában rendezték meg, ahol idén a képviselő-testület döntése alapján Horváth Gábor, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője, valamint a Gödöllői Királyi Kastély Nkft. – Múzeumi Osztály szakmai közössége vehette át a díjat, valamint Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért elismerést kapott Istók Anna író, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársa.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott köszönőt, aki méltatva a gödöllői kulturális élet szereplőinek munkáját, valamint a kitüntetettek tevékenységét úgy fogalmazott: A kultúra Gödöllőn nem csupán átjárja a mindennapjainkat, hanem ma már olyan arculati része a városnak, ami már országosan is megjelenik, ha Gödöllőről van szó. „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” - idézte Kodály Zoltánt. Mint mondta, ez az üzenet ma is aktuális, hiszen ahhoz, hogy a kultúra élő legyen egy városban vagy egy országban, újra és újra meg kell tanulnia, újra meg újra benne kell lennie a következő nemzedéknek.
„Egy város életében a kultúra azonban nem csak arculati elem, hanem kohéziós erő is. És ezért erős Gödöllő. Mindez elég sok pénzbe kerül, de nem szabad rá sajnálni. A lehetőségekhez képest meg is adjuk, mert azt gondolom, hogy azoknak a mai hatásoknak, amik a különböző kommunikációs csatornákon hatnak az emberekre, egyetlenegy ellenpólusa a kultúra lehet” - jelentette ki Gémesi György.

Gödöllő polgármestere a rendezvényen örömmel jelentette be, hogy a Magyar Kultúra Napján a Művészetek Háza megkapta a minősített közintézmény címet, valamint gratulált a kitüntetett dr.Papházi Jánosnak,A kastély múzeumi csoportja vezetőjének, aki majd március 15-án veszi át a miniszteri oklevelet a Kulturális Örökség Napjai programja szervezésében végzett kiváló munkájáért.

Elsőként Istók Anna vehette át a Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért elismerést, majd ezután került sor a Gödöllő Kultúrájáért díjak átadására.

Horváth Gábornak, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének és művészeti vezetőjének a gödöllői zenei életben végzett színes és magas színvonalú szakmai tevékenységét ismerte el a képviselő-testület.
Horváth Gábor 2010. január 1-jétől áll a Gödöllői Szimfonikus Zenekar élén, adjunktusi státuszban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karvezetés és kamarazene tanára, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Zuglói Filharmónia Szimfonikus Zenekarának másodkarnagya. Művészeti vezetői és karmesteri munkájának köszönhetően az elmúlt 8 évben óriási szakmai fejlődésen ment keresztül a zenekar. Az ő nevéhez fűződik a sikeres REMEKMŰVEK GÖDÖLLŐN bérletsorozat elindítása, a MESÉLŐ MUZSIKA beavató ifjúsági hangversenyek előadásainak kiterjesztése a régió településeire és a gimnazista korosztálynak szóló ZENEI UTAZÁS bérlet bevezetése, népszerűsítése. Rendkívül sokat tett a város komolyzenei életének színesebbé és színvonalasabbá tételéért és azért, hogy a helyi művészeti csoportokat közös produkciókra, hangversenyekre összefogja. Szakmai kapcsolatai révén egyre gyakrabban dolgozik a zenekar élvonalbeli vendégkarmesterekkel, szólistákkal. Az utóbbi években a zenekar rendszeresen fellép testvérvárosainkban is.
Horváth Gábor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen először karvezetés szakon végzett, majd kitüntetéses minősítéssel szerezett karmesteri diplomát, 2014-ben karmesterként doktorált. Második helyezést és a közönség különdíját nyerte el a Magyar Televízió által megrendezett X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen, a második fordulóig jutott el a II. Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterversenyen. Részt vett Jurij Szimonov és Rudolf Barshai mesterkurzusain. Több alkalommal koncertezett vendégkarmesterként a Kassai Filharmonikusokkal, a Nagyszebeni Szimfonikusokkal, a Csíki Kamarazenekarral, a Székelyföldi, a Nagyváradi Filharmóniával. A KÓTA Zenekari bizottságának elnöke, a Magyar Regionális Szimfonikus Zenekarok Szövetségének egyik alapítója.

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. - Múzeumi Osztálya számos színvonalas programmal gazdagítja Gödöllő kulturális eseményeinek sorát, kiszolgálva ezzel egy széles közönséget. Hosszú éveken át vettek részt rendezőként időszaki és állandó kiállításokban, valamint számos kiadványt jelentettek meg a kastély történetéről. Két múzeumpedagógiai Nívódíj (2011-ben Faludi Ildikó – Reményi Márton: Herceg Egerváry Elemér naplója, és 2013-ban a kiralyikastely.hu honlap pedagógusok számára kidolgozott oldalak) jelzi a munkájuk újító jellegét. Évek óta jelentős szerepet vállalnak az Erzsébet királyné emlékére rendezett országos vers- és prózamondó verseny megrendezésében. Az általuk rendezett kiállítások rendre különlegességeket vonultatnak fel. Az évek során szorgalmas munkával, egymással együttműködve, és egymás közt példamutatóan elosztva a feladatokat dolgozták fel a kastély történetét. Csatlakozva a városi tematikus évekhez, minden évben kutatási és kiállítási témájukkal ők is erősítik a kulturális kerekasztal munkáját. Dr. Papházi János méltó vezetője a csoportnak: kutatómunkája eredményeivel európai konferenciákon is szerepel. Mindnyájan elhivatottak a munkájukban, hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy a kastély múltját felfedjék és megőrizzék, valamint bemutassák a valóságnak megfelelően és a közönség igényeihez igazodva. Élő lexikonként hordozzák magukban a kastély történetét, számos apró mozaik-kockáját. Faludi Ildikó és Kovács Éva a kezdetektől, 1995 óta, Kaján Marianna és dr. Papházi János 2002 óta dolgozik muzeológusként a csoportban, amelynek ma már a vezetője.
A díjat dr. Ujváry Tamás, a kastély igazgatója és dr. Papházi János közösen vették át. A rendezvényen jelentették be, az elmúlt esztendő statisztikája alapján 2017-ben a Gödöllői Királyi Kastély volt hazánk leglátogatottabb kastélya.
A kitüntetetteket a Gödöllői Szimfonikus Zenekar kamarazenekarainak műsora köszöntötte, melyben Haydn és Mozart művei csendültek fel.