Energetikai korszerűsítések fejeződtek be

Hivatalosan is lezárult az a nagyszabású program, aminek keretében megtörtént a Petőfi Sándor Általános Iskola energetikai felújítása, valamint a Művészetek Háza felújításának utolsó, 3. üteme.


Gödöllő Város Önkormányzata a „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című konstrukció keretében nyújtott be pályázatot. A KEHOP-5.2.9-16-2016-00033 azonosító számmal regisztrált, a „Gödöllő középületeinek energetikai felújítása a KEHOP 5.2.9. kódszámú pályázat keretében” c. pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 250 millió forint összegű támogatásra érdemesnek minősítette, és egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az előirányzat a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetésből valósult meg. A pályázat támogatási intenzitása 100 százalék volt. A projekt 2017. áprilisában kezdődött és 2018 elején fejeződött be.

A programnak köszönhetően a Petőfi Sándor Általános Iskola mintegy 2069 négyzetméternyi felületének hőszigetelésére, valamint a külső nyílászárók cseréjére került sor.
A fejlesztés jelentős lépés volt a Művészetek Háza szempontjából is, ezzel a 3. ütemmel ugyanis teljes egészében megújult az épület. A projekt során a felső szint és a tető korszerűsítését végezték el, 162 nyílászáró cseréjére, valamint a kupola és a palást rész hőszigetelésére és a lapostető utólagos hő- és vízszigetelésére került sor, mintegy 2500 n2 felületen. A felújítás nettó költsége 87.660.570 Ft volt.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában január 25-én megtartott hivatalos zárórendezvényen elsőként Gémesi György, Gödöllő polgármestere mondott köszöntőt, aki összefoglalta az elmúlt években már végrehajtott fejlesztéseket, majd a most elvégzett munkát. Mint mondta, amennyiben a jövőben lesz pályázati lehetőség, ami az oktatási intézmények felújítását segíti, az önkormányzat továbbra is partner lesz.

Majd Eich László, a Dunakeszi Tankerület igazgatója mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a munkában, beszédében nem csak a fejlesztést, hanem az iskolában folyó pedagógiai munkát is méltatta. Kijelentette, a felújításnak köszönhető megtakarítás nem kerül el az intézménytől, az ennek eredményeként megmaradó pénzt az iskolára költik.

Végül, de nem utolsó sorban, Gubáné Csánki Ágnes, az iskola igazgatója kapott szót, aki felhívta a figyelmet arra, sokan magukénak érzik az intézményt, s ez megmutatkozik azon is, hogy az elmúlt tíz évben több, mint 400 millió forintból fejlődhetett az iskola, köszönhetően az önkormányzatnak, a tankerületnek, az iskola alapítványának, a pályázatoknak, valamint a különböző támogatóknak.