Tájékoztatás elnyert támogatásról







2018.01.31.
GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

TÁJÉKOZTATÁS ELNYERT TÁMOGATÁSRÓL
GÖDÖLLŐ KÖZÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA A KEHOP 5.2.9. KÓDSZÁMÚ PÁLYÁZAT KERETÉBEN

Gödöllő Város Önkormányzata a „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című konstrukció keretében pályázatot nyújtott be. A KEHOP-5.2.9-16-2016-00033 azonosító számmal regisztrált, a „Gödöllő középületeinek energetikai felújítása a KEHOP 5.2.9. kódszámú pályázat keretében” c. pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 250 millió forint összegű támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt 2017. áprilisában kezdődött és 2018 elején fejeződött be.
A Széchenyi 2020 előirányzatából Gödöllő Város Önkormányzata a pályázatban foglaltak megvalósítására egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az előirányzat a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetésből valósult meg. A pályázat támogatási intenzitása 100%.

A „Gödöllő középületeinek energetikai felújítása a KEHOP 5.2.9. kódszámú pályázat keretében” című pályázat során az Önkormányzat célul tűzte ki és megvalósította a Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia Központ és a Petőfi Sándor Általános Iskola energiahatékonysági felújítását, a villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében. Az épületek üzemeltetési költségei igen jelentősek. A magas üzemeltetési költséget főleg a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költség és a villamos energiafogyasztás tették ki. Ezek alapján vált szükségessé a fűtési energiaigény csökkentése, amit az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével valósítottak meg.

A pályázat megvalósítását követően a projektben érintett iskola tanulói és dolgozói, valamint a kulturális központba érkező vendégek – az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően – korszerűbb, gazdaságosabban működtethető intézményben tanulhatnak, oktathatnak, szórakozhatnak. A fejlesztés után jelentősen csökken az épületek energiafelhasználása, amely hozzájárul az intézmények fenntartási költségeinek optimalizálásához.