Bálint György veheti át idén a Magyar Szabadságért díjat

Bálint György kertészmérnök, "Bálint gazda" kapja idén a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított elismerést, melyet szombaton adnak át Gödöllőn. A Magyar Szabadságért-díjat Bálint György életútja és értékmegőrző tevékenysége elismeréséül veheti át - tájékoztatta az alapítvány csütörtökön az MTI-t.


Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.
1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került.
Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.
Az 1990-es években aktívan politizált, a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.
A Magyar Szabadság Napja Alapítvány közleményében kiemeli: Bálint György a humanizmust és a demokráciát tartotta és tartja ma is a legfontosabb értéknek az egyén és a társadalom életében.
A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez.
A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. Az elismerést első alkalommal Nemeskürty István író vehette át, 2017-ben a Kaláka együttes kapta.