Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2005.03.06 22:20
Energiahatékonyság: eredmények és tervek

Az intelligens energiafelhasználásról rendeztek nemzetközi konferenciát a gödöllői Városházán március 3-án. A tanácskozást az Energie-Cités (energia-hatékony önkormányzatok európai hálózata), az Energia Központ Kht, az Energia Klub és a TÖOSZ szervezte Gödöllő önkormányzatának közreműködésével. Előadásában dr. Fábián Zsolt alpolgármester városunknak az energiafelhasználás hatékonyságának terén elért eredményeit összegezte.

Nem kétséges, mutatott rá, hogy a hagyományos energiahordozók elfogyásának a kérdésével előbb-utóbb szembe kell nézni, a kérdés az, hogy mikor és kinek, mit kell tennie. A műszaki kutatás, fejlesztés dolga világos. Olyan új technológiákat, eszközöket kell kidolgozni, amelyek megfizethető módon, biztonságosan állítják elő a szükséges energiát. Az állam feladata is világos. Mindezt elő kell segíteni, finanszírozni kell, legalább is addig, amíg az ágazat saját lábra nem áll.

De mit tehet az önkormányzati szféra, mit tehet egy önkormányzat? Dr. Fábián Zsolt kifejtette, hogy az energiatakarékosság, a megújuló energia alkalmazásánál több síkon van, lehet feladata egy önkormányzatnak.

Az önkormányzat közvetlen energia felhasználó, hiszen fűteni, világítani kell intézményeit, gondoskodnia kell a használati melegvízről. Ezen a területen a fűtéskorszerűsítés, a bioenergia alkalmazása, a központi és helyiségenkénti szabályozás és ellenőrzés, az épület felújítás, a nyílászárók szigetelése, cseréje, a falak hőszigetelése, a település közvilágításának korszerűsítése, energiatakarékos világítótestek alkalmazása, éjszakai részleges teljesítménycsökkentés jöhet többek között számításba és ma már reális lehetőség a napenergia felhasználása használati melegvíz előállítására.

Az önkormányzat közvetlen energia előállító is, amikor például távfűtést szolgáltat. A távfűtőmű energiatakarékos felújítása, a kazánok hatásfokának növelése, a füstgáz rejtett energiájának kinyerése, az időjárásfüggő szabályozás alkalmazása, a megújuló energia felhasználása mind-mind az energiatakarékosságot szolgálhatja.

Az önkormányzat közvetett hatást is tud gyakorolni az energiafogyasztókra, ha például a rendezési tervek készítésénél vagy épületek felújításánál, építésénél energiatakarékossági szempontokat érvényesít. A helyi közlekedés optimalizálása, a tömegközlekedés támogatása is ide tartozó befolyásoló cselekvés.

 

Távfűtés

 

 

Gödöllőn az 1960-70-es években kezdődött a tömeges lakásépítés. A lakásokat igénytelenül, gyakran konstrukciós hibákkal a legelemibb energetikai szempontok figyelmen kívül hagyásával építették meg. A 70-es években épült házakat egycsöves rendszerű távfűtéssel szerelték fel. A 2032 lakást kiszolgáló fűtőmű a kor műszaki színvonalán épült, kezdetben fűtőolajjal később gázzal üzemelt. Az építés folyamán nem volt szempont az energiatakarékosság. Ennek megfelelően az egyes lakásokban nem lehetett a hőmérsékletet szabályozni, arra csak a hőközpontokban nyílt mód. 

Az elmúlt évek rekonstrukciója során kicserélték a kazánokat, a vezetékeket és a készülékeket, a hőcserélőket, és folyamatosan cserélik a házi hőközpontokat is. A fűtési rendszert számítógép szabályozza és ellenőrzi. 

A fűtőmű felújítása során beépítettek egy 1,4 MW teljesítményű gázmotor-generátort, amely egy évben több mint 11 GWh villamos és 13,3 GWh hőenergiát állít elő. A 2032 lakás használati melegvíz igényét egész évben a motor által előállított hő biztosítja.

 

Közvilágítás

Gödöllő utcáit és tereit korábban 4200 higanygőz lámpa világította meg. A beépített teljesítmény 635 kW volt, az éves energiaköltség kereken 80 millió Ft-ot tett ki. A rekonstrukció során 3200 Na-lámpát és kompakt fénycsövet szereltek be; a beépített teljesítmény azonban 290 kW-ra csökkent. A világítás jobb lett, de az energiaköltsége 46 %-ra csökkent. A rekonstrukció költségei 3 év alatt megtérülnek.

 

Napenergia hasznosítás

A Szent István Egyetemmel együttműködésben az önkormányzat napenergiát hasznosító vízmelegítő rendszert épített ki, amely nyáron az egyetemi strand vizét melegíti, a fürdési szezonon kívül a közelben lévő óvoda használati melegvizének előállításában vállal szerepet.

 

Biogáz

A szennyvíztisztító telepen már évek óta működik a biogáz üzem. 2003-ban 85.404 m3 biogáz keletkezett 2.028.340 köbméter szennyvízből, amely a telep hőenergia szükségletének 55 %-át fedezi.

 

A jövő

Folytatódik a világítással kapcsolatos energiatakarékossági program. Feszültségszabályozó beépítésével az önkormányzat további 30%-ot tud megtakarítani a közvilágítás energia felhasználásán. Az intézmények, elsősorban az iskolák világítás korszerűsítése kíméli a pénztárcát és jobb minőséget eredményez. Ezen a területen számít a város pályázati pénzek elnyerésére is.

Interreg pályázat keretében osztrák együttműködő partnerekkel biomassza hasznosítást terveznek a hulladékhasznosításban. A jövőbeni elképzelések között szerepel a városban lévő termálvíz feltárása és hasznosítása energetikai és gyógyászati célra. A városban működő vállalkozások is kiveszik a részüket az energiaforrások jobb hasznosításában.

 

Képeinken a felújított palotakerti fűtőmű kazánja, szivattyúháza, távfelügyeleti rendszere és egy tízemeletes lakóház új hőközpontja látható. 

 



Látogatottság: 2803
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision