Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Önkormányzati hírekKeresés:   
2005.04.06 14:27
Elkezdődik a zöldhulladék külön gyűjtése

Az önkormányzat tavaly megépítette a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósítását szolgáló komposztálótelepet az ökörtelek-völgyi kommunális hulladéklerakó telepen. A VÜSZI Kht. alapfeladatként kapta a komposztáló telep üzemeltetését.

A számítógépes vezérléssel irányított, levegőztető rendszerrel ellátott eljárás a technikai és ökológiai szempontok szerint egyaránt EU-konform technológia. A beszállított szerves hulladékokat a telepen kialakított szilárd burkolatú előkezelő téren aprítják, majd homlokrakodóval prizma készül, aminek belsejében elhelyezik a levegőztetés irányításához szükséges hőmérséklet- és oxigéntartalom-mérő szondákat.

Az így felrakott prizmát háromrétegű membrántakaróval fedik, ami biztosítja a levegő és a hő egyenletes eloszlását a komposztálás során, ugyanakkor megakadályozza a szaganyagok és a kórokozók kijutását. A folyamat során a megfelelő hőmérséklet biztosítja, hogy a kezelt anyagban esetlegesen jelen lévő kórokozók megsemmisüljenek, a szabályozott oxigénmennyiség pedig a szerves anyagok lebomlását segíti.

Az érlelési idő mintegy négy hét, ezt követően a kész anyagot rostán frakcionálják. A komposzt kizárólag zöldhulladékból készül, így kiválóan alkalmas növényi kultúrák tápanyag utánpótlására.

Az átrostált komposzt a jogszabályok szerinti bevizsgálás és a megfelelő engedélyek beszerzését követően a társaság kezelésében lévő, városi zöldterületeken teríthető, illetve forgalomba hozható.

Mindezek megvalósítása érdekében a VÜSZI Kht. a kertvárosi övezetekben kísérleti jelleggel megkezdi a rendszeres, hetenkénti zöldhulladék begyűjtést. Az érintett területek lakosságát szórólapokon is tájékoztatják minderről.

A vegyes háztartási hulladéktól különválasztott biohulladékot (kerti növények származékait, fűnyesedéket, zöldségmaradványokat, lombot) térítésmentesen elszállítják. A kuka edényzetektől elkülönítetten zsákokba rakott növényi hulladékot hétfőnként gyűjtik be.

Amennyiben zsákokba nem férő, nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, az saját fuvareszközzel az ökörtelek-völgyi lerakóba szállítható, ahol a komposztáló telepen lerakási díj felszámítása nélkül átveszik (nyitva tartás hétfőtől péntekig 7 és 15 óra között, szombaton 7 és 12 óra között).

A VÜSZI Kht. kéri az érintett övezetek lakosait, hogy a zöldhulladékot ne keverjék a háztartási hulladék közé, hanem elkülönítetten gyűjtve, hétfőnként helyezzék ki az utcára. A zöldhulladék gyűjtésével kapcsolatos esetleges kérdésekkel a 410-988-as telefonszám hívható.Látogatottság: 3356
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision