Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2005.09.06 14:54
Tájékoztató a próbafűtés szükségességéről

A nyári időszak után ellenőrizni szükséges a fűtési rendszereket, hogy amikor szükséges az elindításuk, akkor kevés váratlan műszaki akadállyal találkozzunk. A távhőszolgáltatással rendelkező épületek esetében az energiaszolgáltatást végző berendezések (gázfogadók, gázkazánok, keringető szivattyúk, távhővezetékek, kompakt hőközpontok) üzemeltetése és ellenőrzése a távhőszolgáltató feladata.

A házon belüli fűtési rendszer viszont a fogyasztó tulajdonában van, ezért ezek vizsgálata és karbantartása a lakók kötelessége.

Tekintettel arra, hogy a távhőszolgáltatással ellátott épületekben a távhőrendszer az egész épületet kiszolgálja (az egyéni fűtések kivételek!), ezért a rendszert egységes egészként kell vizsgálni. Természetesen elengedhetetlen, hogy a rendszer fel legyen töltve vízzel, és hogy ez a víz ne folyjék el szabadon. Sajnos gyakran előfordul, hogy a lakásokban valamilyen okból szükséges a radiátorok leszerelése. Csak a legritkább esetben fordul az elő, hogy az elosztó csöveket (alul és fölül egyaránt!) lezárnák akár elzáró szerelvénnyel, akár csővégzáróval. A nyitott csővég egy esetleges fűtés beindításakor azt eredményezi, hogy elárasztjuk a lakást és az alatta lévő szinteket is. Ez a nem kívánatos helyzet megelőzhető, ha a próbafűtést ill. a rendes fűtést csak akkor indítjuk, ha előtte a közös képviselő meggyőződik arról, hogy minden lakásban fel vannak szerelve a radiátorok, és ezt követően egy lakó sem kezd önállóan radiátor leszerelésbe. A próbafűtés elvégzése számtalan műszaki előnnyel jár. Egyrészt ilyen alkalommal kiderülnek a tömítetlenségi problémák, a légtelenítési problémák, de elvégezhetők mindazon beállítások is, amelyeket a fűtés során teljesítenie kell a hőközpontnak. (Ezek a modern hőközpontok alkalmasak kiszolgálni olyan igényeket, mint pl. temperáló fűtés, szakaszos fűtés, bizonyos időintervallumban fokozott fűtés, éjszakára csökkentett fűtés, sőt főleg az intézmények esetében beprogramozható fűtési szünet is). A mostani energia árak ismeretében nagyon célszerű élni ezekkel a takarékossági lépésekkel. Szakembereink az Önök kívánságára beprogramozzák a kívánt paramétereket, Önök pedig figyelemmel kísérhetik az eredményét. Ha nem teljesülnek az elvárások, akkor bátran lehet ezt jelezni az eddig már megismert módokon. A próbafűtés ideje szeptember végére várható, ha az időjárás engedi. Ha úgy látszik, hogy hamarább jönnek a hideg napok, akkor előbb kell próbafűtést elrendelni.

A próbafűtés számtalan előnye mellett szólni kell ennek költségéről is. A próbafűtés költsége a felhasznált hőmennyiség díja, ami lakásonként mindössze néhány száz forint. Ez pedig jelentéktelen összeg azokhoz a hátrányokhoz képest, amelyek akkor következnének be, ha nem tartanánk próbafűtést.

Fentieket azért írtam, mert minden évben vita van a próbafűtésről. Kicsit remélem, hogy az idén ez elmarad.

Tóth István

ügyvezető igazgatóLátogatottság: 2768
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision