Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2005.09.29 16:46
Távhő Kft.: felújítás és felkészülés

Tóth István, a Gödöllői Távhő Kft. ügyvezető igazgatója a képviselő-testület szeptember 29-i ülésére tájékoztatót készített a társaság által 2005-ben elvégzett felújítási munkákról.

*

A rekonstrukció keretében kicserélték az I. sz. fűtőmű gázfogadóját. A Palotakerti fűtőmű gázfogadójának cseréjét az indokolta, hogy az NDK gyártmányú gázfogadó negyedévenként esedékes biztonságtechnikai vizsgálatát a felülvizsgáló cég nem vállalta, mert már nem rendelkezett csereszabatos alkatrészekkel.

A régi gázfogadót biztonságtechnikai okokból teljesen új gázfogadóra cserélték. A beruházást márciusban fejezték be, félnapos szolgáltatási szünettel. A gázfogadó magába foglalja a teljesen új, primer oldali turbinás gázmérőt is. A berendezés alkalmas a nominálási feladatok számítógépes figyelésére, és arra is, hogy számítógéppel figyeljék a lekötött gázteljesítmény felhasználását.

A beruházás bruttó költsége 9.305.875 Ft volt, amelyet az önkormányzatnak fizetett bérleti díj terhére végzett el a kft.

*

A Kossuth utcai II. sz. fűtőmű gázfogadó-cseréjének teljesen azonos indokai voltak. A két gázfogadó között annyi a különbség, hogy a II. sz. fűtőműben a gázmotor által felhasznált gázmennyiség mérésére megtartották (almérőként) az egyik forgódugattyús gázmérőt. Az ezen mért, gázmotor által elhasznált földgázt átszámlázzák a gázmotort üzemeltető SINESCO Kft-nek. A gázmotor által elfogyasztott földgáz teljesítmény lekötési díját is átszámlázzák az üzemeltetőnek.

A beruházás bruttó költsége 9.305.875 Ft volt, amelyet ugyancsak az önkormányzatnak fizetett bérleti díj terhére végeztek el.

*

A Petőfi Sándor Művelődési Központ előtti távhővezeték cseréje már évek óta indokolt volt. Kora tavaszi cseréjét elsősorban az tette szükségessé, hogy erősen korrodált állapota miatt méterenkénti cseréje csak gazdaságtalanul és nagyon bizonytalan végeredménnyel lett volna elvégezhető. Másrészt nyáron a használati melegvíz ellátást a kft. szolgáltatási területén évek óta a gázmotorral és az összekötött távhővezetékekkel oldják meg. A munka természetesen a tereprendezéssel és füvesítéssel ért véget, aminek következtében visszaállították az eredeti parkállapotot.

A beruházás bruttó költsége 4.233.581 Ft volt, az önkormányzatnak fizetett bérleti díj terhére.

*

A II. sz. fűtőmű területén húzódó távhővezeték cseréjét az indokolta, hogy naponta 6-7 m3 felmelegített víz folyt el a távhővezeték közműalagútján keresztül. Ez vállalhatatlan veszteség.

A távhővezeték meghibásodási helyének feltárása nem volt egyszerű, mert a műszeres feltáró vizsgálatok eredménytelennek bizonyultak. Végül méterről-méterre haladva találták meg a lyukadási helyet. A feltárási munkákat nehezítette, hogy a vezeték nyomvonalában nagyra nőtt fákat kellett kivágni. Az ideiglenes javítás eredménytelennek bizonyult, mert az erősen korrodált vezeték nem bírta el a csőbilincs szorítását.

További nehézséget okozott, hogy a javítási munkák fedezetére képviselő-testületi döntést kellett hozni. A feladatra a tartalékalap terhére szavazott meg 9 millió Ft-ot a képviselő-testület. Ez az összeg kevésnek bizonyult, mert a teljes rekonstrukció az átszámlázott bruttó 8.994.150 Ft-ot 492.642 Ft-al meghaladta. A többletet a Gödöllői Távhő Kft. finanszírozta. A távhővezeték-pár cseréje alatt a szolgáltatást ideiglenes vezetékkel biztosították.

Erről a fogyasztókat a város honlapján és a lépcsőházakban kifüggesztett értesítéseken tájékoztatták.

*

A két fűtőmű rekonstrukciója alatt felújították a vízlágyító berendezéseket is. Az új kazánok éves felülvizsgálata során viszont tapasztalni lehetett a füstcsövek vízkövesedését. A kazánokban lévő víz elemzésével kiderült, hogy visszakeményedés következik be a kazánkörben. Ezért egy folyamatos vízvizsgáló berendezéseket telepítettek, amely számítógépes programozással, a társaság által szükségesnek vélt gyakorisággal elemzi a vízminőséget és jelzi, ha beavatkozásra van szükség. A berendezések bruttó költsége 1.362.982 Ft. Ezt a kft. finanszírozta.

*

A zavartalan távhőszolgáltatást célzó munkák mellett a Gödöllői Távhő Kft. a fűtési időszak közeledtére is figyelt. Olyan felkészülési ütemtervet készített, amelynek végrehajtásával még a próbafűtés előtt ellenőrizték a fűtőművi kazánházakat, az összes fogyasztói hőközpontot. Kiemelten figyelték a tömítetlenségeket, a szerelvények működésvizsgálatát, a hőmennyiségmérők működését és ellenőrizték azok hitelességét is.



Látogatottság: 2593
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision