Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2006.02.14 23:00
Újabb intézkedések a nemdohányzók védelmében

Nemdohányzóvá nyilvánítható az év elejétől minden oktatási intézmény, ha az iskolaszék, a kollégiumi szék, az intézményi szék vagy az általános művelődési központi szék így intézkedik, Ebben az esetben az intézményben sehol sem jelölhető ki dohányzóhely. Az intézkedés csak egyike azoknak a rendelkezéseknek, amelyeket a 2005. évi CLXXXI. Törvény fogalmazott meg, módosítva egyebek között a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló 1999. évi XLII. Törvényt.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének osztályvezetője, dr. Paphalmi Rita az újonnan életbe lépett intézkedések közül arra is felhívja a figyelmet, hogy egyáltalán nem jelölhető ki dohányzóhely az egészségügyi alapellátást és járóbeteg szakellátást nyújtó intézményekben – magyarán háziorvosi és szakorvosi rendelőkben –, valamint a gyógyszertáraknak a betegforgalom számára nyitva álló helyiségeiben, a gyermekek fekvőbeteg szakellátását végző szolgáltatók épületeiben, az óvodákban, a közoktatási intézmények tanulók által is használt helyiségeiben. Komoly szigorítás, hogy például az egészségügyi intézmények nem zárt légtérében – például udvarokon – csak úgy jelölhető ki dohányzóhely, ha teljesen elkülönül az intézményekbe érkezők szokásos útvonalától, vagyis nem közvetlenül a bejárati ajtó előtt állnak a dohányzók.

Ezentúl a tisztiorvosi szolgálat bármelyik munkatársa intézkedhet, ha úgy tapasztalja, hogy figyelmen kívül hagyják a nemdohányzók védelméről szóló rendelkezéseket. A személyekre kiszabható egészségvédelmi bírság minimuma a tilalmak, korlátozások megsértése esetén 20 ezer forint. Ha az intézményben nem, vagy nem megfelelően jelölték ki a dohányzóhelyeket, akkor a felelős személy büntetése 100 ezer forintnál kezdődik, magát a szervezetet pedig legkevesebb 1 millió forintos bírsággal kell sújtani. Az egészségügyi és oktatási intézményekre kirótt bírságokból befolyt összeget maguknak az intézményeknek a dohányzásmegelőző, dohányzásról leszoktató programjainak támogatására kell felhasználni.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének Sajtószolgálata

 Látogatottság: 3048
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision