Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2006.07.18 09:03
Egy megtakarítási lehetőség a távfűtésben

Hír:

30 SZÁZALÉKKAL MAGASABB GÁZÁR AZ ÉV VÉGÉRE
2006. május 16., kedd 14:08 InfoRádió / MTI


A GKI Gazdaságkutató Rt. számítása szerint a gáz ára 30 százalékkal nő az év végi fűtési szezonig a világpiaci árak növekedése miatt, ha a jelenlegi piaci trendek nem változnak - mondta Hegedűs Miklós, a GKI ügyvezető igazgatója az Industria szakkiállításon megrendezett energetikai konferencián.

 

A gázár-kompenzáció nélkül a drágulás elérné a 60 százalékot is - vélekedett Hegedűs Miklós, aki szerint a valódi piackonform dolog az lenne, ha a kormány helyére tenné az "őrült" kompenzációs rendszert és elfelejtené a gázár támogatását.

 

ÉS MIT TEHETÜNK A TERHEK ENYHÍTÉSÉÉRT?

 

A távfűtéses lakásokban például élhetünk a legújabb panelprogram szerinti pályázati lehetőséggel. Ebben a pályázati formában már nem kötelező átfogó épületrekonstrukcióban gondolkodni (épületszigetelés, nyílászárók cseréje,…), hanem támogatható csupán a távfűtés szabályozhatóságát megteremtő korszerűsítés is. A Gödöllői Távhő Kft. évek óta egyetértene egy olyan megoldással, amely az egycsöves szabályoz(hat)atlan rendszereket:

 

·     egy átkötő csővezeték,

·     egy raditoronként beépített termosztatikus szelep,

·     a radiátor kilépő oldalához torlószelep, vagy golyóscsap

·     és radiátoronként egy db. digitális költségosztó segítségével szabályozható rendszerré alakítana át.

 

Napjainkban az áfa kulcs emelkedése és a gázár kompenzáció várható megnyirbálása drasztikus távhőszolgáltatási egységár növekedést eredményez. Ezeknek a nem kívánt eseményeknek gazdasági hatásait lehet mérsékelni, ha megteremtjük a szabályozhatóságot lakásainkban. Ekkor, és csak ekkor lesz saját kezünkben tartva a fizetendő távfűtési költségek nagyobbik része. A műszaki megoldás lakásonként kb. 120 –150 ezer Ft, amelyet pályázati forma esetén kedvező banki hitelekkel finanszírozhatnánk.

Sikeres pályázat esetén ez a havi közös költséget maximum 2000 Ft-al növelné meg. Ezzel a kiadással szemben megtakaríthatjuk ennek 2-3-szorosát is havonta a jelenlegi árak mellett. Ha tovább emelkednek a tarifák, akkor akár négyszeresre is nőhet a megtakarítás. A műszaki megoldás egyszerűen kivitelezhető, megfelelő kivitelezői létszám esetén egy-egy ház 3-4 nap alatt elkészülhet. Természetesen a munkákat a fűtési időszakon kívül célszerű végeztetni.

 

MI A LEGELSŐ TEENDŐ?

 

A lakóközösségeknek meghozni azt a döntést, hogy kérik a ház szabályozhatóságáról szóló pályázat elkészítését, és szerződést kötni erre alkalmas fővállalkozóval a munkálatok koordinálására, levezénylésére, az adminisztrációs kötelezettségek átvállalásával együtt. Részletes felvilágosítás a 28-514-090-es telefonon Tóth Istvánnál.

 

Tóth István

ügyvezető igazgató

Gödöllői Távhő Kft.Látogatottság: 6337
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision