Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2006.08.20 23:37
Dr. Makra Csaba Gödöllő új díszpolgára - Képriport a Szent István-napi eseményekről

 

Dr. Makra Csaba fogorvos Gödöllő új díszpolgára. A kitüntetést és az arról szóló oklevelet dr. Gémesi György polgármester adta át a Városházán  augusztus 20-án tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen. A kitüntetett életútját orvos kollégája és díszpolgár társa, dr. Vámos János méltatta, a műsorban közreműködött Neumann Nándor és a Sivadó gyerekek.     

 

Dr. Vámos János köszöntő beszéde

 

Kedves Barátom!

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt képviselő-testület!

Kedves ünneplő vendégeink!

 

Örömmel teszek eleget a felkérésnek, hogy az ünnep alkalmával szóljak a kitüntetettről, ismertessem életútját, munkásságát.

Kezdeném egy régi emlékkel, amire Csaba talán nem is emlékszel. 1951-et írtunk, amikor először találkoztunk az életben. Te akkor 12 éves voltál én 21 éves orvostanhallgató. Netán feltűnhetett, hogy egy fiatal fiú rendszeresen megjelenik Édesapád rendelésein, majd később a családban. 55 éve ennek és most őszülő hajjal emlékezünk életutadra, munkásságodra, amit fogorvosként a mai napig megtettél, majd Gödöllő város díszpolgáraként éled tovább életedet és dolgozol töretlenül, amint ezt eddig is tetted minden szakmai kivásnak eleget téve.

Egy ilyen felemelő ünnep hatása alatt végigperegnek lelki szemeink előtt életutunk mérföldkőnek számító eseményei. Vagy azért, mert meghatározói, fordulópontjai voltak életünknek vagy mert a megtett hosszú útnak voltak göröngyös szakaszai, kellemes és fájó élményei. Talán közben eljutunk magunkban ahhoz a kérdéshez is, hogy kerestem-e, rátaláltam-e arra az utca, amin szerettem volna haladni, vagy amit kijelölt számomra a sors?

Tudtam-e használni a rám bízottaknak? Ha a válasz a nem, úgy vonatkozzon rám a mondás: "...a sors ekéje bármily mélyen szánt, mag leszel, mely kőre esett. Cserép, melyben nem virít virág, nem veszi hasznát sem az ég, sem a világ."

De a mai alkalommal jó földre hullott és bő termést hozó életúttal ismerkedünk meg. Örömmel és büszkeséggel lapozzuk végig történetének lapjait, mert akiről szól, közöttünk élő, dolgozó, köztiszteletben álló személy, elismert szaktekintély Gödöllőn, Dr. Makra Csaba.

Igazság, hogy a legtisztább örömet a földön csak a békés családi életben találhatjuk meg. Ilyen családi életbe született 1939-ben Gödöllőn.

Általános iskolai tanulmányainak befejezése után 1957-ben érettségizett Budapesten, az Eötvös József Gimnáziumban. 1959-ben fogtechnikusi képesítést szerez. 1964-ben a SOTE Fogorvos-tudományi Karán kapja meg fogorvosi diplomáját, három évvel később szakorvosi képesítést nyert.

1965-től a Gödöllői Rendelőintézetben dolgozik. 1973-tól csoportvezető főorvos.

Kinevezése után első feladatának tekintette a magas szintű betegellátás megszervezését szakterületén, a fogorvoslásban.

Ennek érdekében 1973-1991 között havi rendszerességgel 170 továbbképző előadást szervezett Gödöllőn munkatársainak. Az előadások között általános belgyógyászati témák is szerepeltek, így voltam én is előadója egy ilyen témában a továbbképzésnek. Ekkor 28 fogorvosi rendelő tartozott a gödöllői központhoz.

1976-ban az első parodontológiai szimpóziumot rendezte meg nagy sikerrel, majd 1986-ban prevenciós kongresszus megrendezésére került sor Gödöllőn. Mindkét alkalommal 14-15 országból mintegy 500 résztvevő gyűlt össze a háromnapos rendezvényekre. Gödöllő ez időben az ország fogászati életének egyik vidéki központja volt.

1980-ban hozta létre az ország akkor egyik legkorszerűbb gyermek-fogorvosi rendelőjét, ami ma is működik.

Dr. Makra Csaba nemcsak szervezett, kollégái szakmai felkészültségére fordított gondot, mindemellett tudományos munkát is végzett. 42 éves fogorvosi pályafutása alatt – Gödöllőn töltött évek ezek! - 80 előadást tartott. Hivatalos szakmai folyóiratokban 44 közleménye jelent meg. Százezres példányban került országos terjesztésre három színes, szülőknek, gyermekeknek készült egészségnevelő füzete: "Ép foggal könnyen nevetsz" címmel. A "Gyermekfogászati gondozás feladatai saját vizsgálataink alapján" című monográfiával Akadémiai-díjat nyert három szerző egyike volt. E témából megjelent egy saját szerkesztésű kézikönyve is. Az abban leírtakból ma már sok tankönyvi anyagként is szerepel.

1970-1990-ig a Magyar Fogorvosok Egyesületének vezetőségi tagja volt.

1976-1984-ig két ciklusban az egyesület titkári tisztségét töltötte be.

1990-ben alapította meg a Magyar Orvosi Kamara Gödöllői Szervezetét, melynek 1999-ig elnöke volt, akkor önként lemondott a tisztségről. Meg kell jegyeznünk, hogy kamarai szervezetünk alapítása óta országos viszonylatban is kiemelkedően működik.

1990-től Dr. Makra Csaba kezdeményezésére évente kerül megrendezésre a Gödöllői Orvosnap, melynek elsősorban továbbképző szerepe van a baráti találkozáson kívül.

1995-ben a Gödöllőn alakult Dr. Lumniczer Sándor Alapítvány elnöke lett, ezt a tisztségét a mai napig is betölti. Az alapítvány ma már nem csak a kamarai funkcióját látja el, hanem jelentős karitatív tevékenységet is végez, valamint ápolja neves orvos elődeink emlékét, szem előtt tartva a mondást: "Szeretni kell a régi nagyságokat. Az emberi nagyságot … az eszmék nagyságát ... a cselekedetek nagyságát, de a jelent is kell szeretni, mert a jelen az élet. És az igazi nagyság az életben van. Ez az egyetlen hely, ahol az ember kiteljesül. Itt készül a jövő." (André Delmas)

Így kapcsolódik a múlt, jelen és a jövő és bennük a generációk.

Az 1970-es évektől kutatta Gödöllő egészségügyének múltját, feldolgozta és leírta az ú. n. mintajárás történetét.

2004-ben javaslatára a Lumniczer Sándor Alapítvány kuratóriuma megalapította a Lumniczer-díjat, amely életműért adható legmagasabb orvosi elismerés városunkban. Eddig két élő személy kapta meg a díjat. Később a díj odaítélésének alapszabályát kibővítve a posztumusz Lumniczer-díjat tíz, már elhunyt, de jelentős életművet alkotott orvos elődünk kapta meg.

2004. decemberében avattuk fel a Lumniczer emléktáblát a Tormay Károly Egészségügyi Központ földszinti halljában, ahol évente két alkalommal tartunk megemlékezést és tisztelgünk elődeink emléke előtt.

1976-ban és 1986-ban a város vezetése Pro Urbe-díjjal jutalmazta munkásságát. 1988-ban a megye Semmelweis-díjjal tüntette ki.  

1991-től vállalkozó fogorvosként dolgozik, majd 2005-ben nyitották meg napjaink legmagasabb követelményeinek is megfelelő új fogorvosi rendelőjüket, ahol már fogszakorvos leányával dolgoznak együtt.

Kedves Csaba! Ez jutalom az élettől számodra. Ennél kerekebben, ennél szebben alig lehet egy életet "megmintázni", kiérdemelni, megalkotni.

Idézném Albert Schweitzer mondását: "Csak egyet tudok: közülünk azok az igazán boldogok, akik keresik és meg is találják az eszközt, hogy embertársaik hasznára legyenek." Ezt igazolja számunkra életed, munkásságod.

Mit is kívánhatnék neked kedves Csaba, mint barátnak, mint városunk új díszpolgárának? Azt gondolom, valamennyiünk nevében mondhatom Sirák könyvének egy megállapítását: "Tarts ki munkád mellett, lelj benne örömet és öregedjél meg foglalkozásodban."

Kívánjuk, hogy testi-lelki épségben, szellemi-fizikai aktivitásban teljenek napjaid még sok-sok éven át szeretteid, barátaid és betegeid örömére!

 

  

A Városháza előtti téren ünnepi kenyérszentelést és kenyérosztást tartottak, Csurka László szavalt részleteket Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című verséből.

 

 

Az ünnepi zászlófelvonást és a kenyérosztást a 802 sz. Szent Korona Cserkészcsapat végezte, majd dr. Gémesi György mondott ünnepi beszédet, felidézve államalapító királyunk működését, szellemi örökségét.  

 

  

 

A szép száman összegyűlt közönség A kiválasztott címmel az Art’s Ok Táncstúdió produkcióját tekinthette meg, majd elkezdődött a Gödöllő 40 éve város című film vetítése.

A bemutató közben Gödöllőre is rátört a zivatar, s a tüzijáték már az esővel dacolva késztette tapsra a bőrig ázott seregletet.  



Látogatottság: 4678
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision