Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2006.12.17 12:10
Átadták az új diákotthont

Dr. Molnár József rektor és dr. Gémesi György polgármester vágta át a nemzetiszínű szalagot december 12-én a Szent István Egyetem új, 464 férőhelyes diákotthonának átadásán. A Felsőoktatási Beruházási Program keretében, magánbefektetői tőke bevonásával, 1,8 milliárd forintos költséggel felépült épületeket dr. Magyar Bálint volt oktatási miniszter jelenlétében dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára avatta fel.

A beruházókat, a tervezőket, a kivitelezőket, az önkormányzat képviselőit – dr. Gémesi Györgyöt, dr. Nánási Éva címzetes főjegyzőt és J. Berencz Ibolya városi főépítészt – valamint a meghívott további vendégeket köszöntő dr. Molnár József bevezetőjében kiemelte: a most átadott épületegyüttessel szemben hamarosan befejeződik a hatvanas években készült régi kollégium A épületének felújítása, amit további kollégiumi  rekonstrukció követ és megújulnak a kampusz központi épületei is. Az egyetemi város olyan hellyé fejlődik, ahová a jövőben is érdemes lesz tanulni jönni a hallgatóknak. A diplomáciai testületek képviselőinek jelenléte az eseményen azt jelképezte, hogy az új diákotthonra a nemzetközi kapcsolatok bővítése érdekében is szüksége van a SZIE-nek.  

Dr. Magyar Bálint – aki még minisztersége alatt tette le az új létesítmény alapkövét – most megállapította, hogy a SZIE látványosan fejlődik.

– Amikor megnyílt a lehetőség arra, hogy a magyar felsőoktatásban magántőke bevonásával beruházások valósuljanak meg, a gödöllőiek példát mutattak abból, hogy miként kerülhető el a régi „megoldás”, presztízsberuházások létrehozása – jelentette ki. – Megnézték, hogy miből van hiány, kiderült, hogy a diákság jobb életminőségét biztosító kollégiumi helyekből álltak a leggyengébben. Emellett a sok évtizeddel ezelőtt épült oktatási létesítmények modernizációját határozták el. Szem előtt tartották, hogy a jövőben stabilizálódik a felsőoktatási hallgatói létszám, sőt országosan csökkeni fog. Nem a bővítést, hanem a létesítmények korszerűsítését választották. Ennek megfelelően több milliárd forintos beruházással, szintén a magántőke bevonásával történik majd meg az oktatási terek rekonstrukciója, s ekképp fejleszthető Budapesten az Ybl Miklós Építéstudományi Kar is.

Dr. Magyar Bálint a következőkben elmondta, a II. Nemzeti Fejlesztési Terv a műszaki és természettudományos oktatás infrastruktúrájának fejlesztését tekinti elsődlegesnek. A SZIE olyan perspektivikus területekre koncentrál, mint a környezetiparhoz kapcsolódó tudás, technológia, innováció, vagy éppen az életminőséget érintő, az egészség- és táplálkozástudományhoz kötődő kutatások és fejlesztések. Fontos, hogy Magyarországon az oktatás és a kutatás összhangba kerüljön a gazdaság igényeivel. Ez az együttműködés egyetemi ipari parkok kialakulásáig is elvezethet. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program elsősorban ilyen típusú fejlesztéseket fog támogatni.

Befejezésül dr. Magyar Bálint gratulált minden alkotónak. A hallgatóknak pedig azt kívánta, hogy használják egészséggel a diákotthont, örüljenek a szolgáltatásainak.    

Avató beszédében dr. Manherz Károly oktatási szakállamtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő év vízválasztó lesz a magyar felsőoktatás életében, hiszen megváltozik a felvételi rendszer és az egyes intézmények államilag támogatott hallgatói létszáma is. A diákokért indult verseny egyre élesebb lesz. Mind lényegesebbé válik, hogy az egyes iskolák milyen tanulási, szakmai és minőségi (minőségbiztosítási, minőségellenőrzési) feltételeket kínálnak. A Szent István Egyetemmel kapcsolatban úgy vélte, hogy jó irányban halad, hiszen hatkarú univerzitásként differenciált képzést folytat, elsődlegesen műszaki és természettudományi területekre koncentrál, amelyeket a következő években a kormányzat is fejleszteni kíván.

A diákotthon építésében részt vett kollégáknak a SZIE Szenátusa a következő kitüntetéseket szavazta meg.

Cseresnyés László főosztályvezető, OKM SZIE Babérkoszorú arany fokozat, dr. Bujáki Gábor igazgató, Kollégium SZIE Babérkoszorú arany fokozat, Németh Zoltán igazgató, SZIE Gazdasági Főigazgatóság SZIE Babérkoszorú arany fokozat, Szikra Zoltán építésvezető, Strabag Rt. SZIE Babérkoszorú arany fokozat, Fényi Zoltánné projektkoordinátor SZIE Babérkoszorú arany fokozat, Csabáné Farkasházi Edit tervező SZIE Babérkoszorú ezüst fokozat, Nagy László doktorandusz SZIE Babérkoszorú ezüst fokozat, Paksi András doktorandusz SZIE Babérkoszorú ezüst fokozat, Kocsis Krisztián elnök, EHÖK SZIE Babérkoszorú ezüst fokozat.

 

Hatféle szolgáltatás

 

A diákotthon építése 2005. november 17-én kezdődött meg a tendernyertes Strabag Rt. beruházásában és szeptember 18-án a SZIE hallgatói már birtokba is vették az 1,8 milliárd forintos létesítményt. Az épületegyüttes az egyetem és a hallgatóság kívánságát is figyelembe véve a gödöllői székhelyű Profil Kft. tervei szerint készült el.

Az új diákhotelt a korábban átadottaktól az különbözteti meg, hogy hatféle szolgáltatást nyújt. Megtalálható benne a kisközösségeket szolgáló, 8 fő elhelyezésére alkalmas apartman nappalival, konyhával, minden hallgatónak egy-egy lakófülkével/dolgozószobával, internet csatlakozással. A 4, a 2, a 2x2 és a 2x1 ágyas szobák konyhával és fürdőszobával fogadják a hallgatókat. A hatodik variáns 2 ágyas szoba dolgozószobával, konyhával és fürdőszobával.

A D és az F épületet a Komoróczky Tamás üvegművész által tervezett csodálatos függőfolyosó köti össze.

A három épületet a kertészeti képzést szolgáló botanikai kert fogja körül.

A szolgáltatásokért, az emberhez méltó környezetért a hallgatók 20, 22 és 24 ezer forintos térítési díjat fizetnek.

 

 Látogatottság: 2466
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision