Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.04.03 14:48
Napi három bűncselekménnyel küzd a rendőrség

A képviselő-testület március 31-i ülésén Juhász István rendőrkapitány Gödöllő közbiztonsági helyzetét ismertette, amit képviselői hozzászólások, kérdések színeztek.

„A Gödöllői Rendőrkapitányság 2006-ban is mindent megtett azért, hogy munkáját kiemelkedő szinten végezze. Az értékelésben szereplő statisztikai adatok azt támasztják alá, hogy ezen törekvésünk sikerrel járt. Szinte valamennyi területen előrelépést könyvelhetünk el. Elmondható, hogy a város közbiztonsága tovább javult. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sok esetben a közbiztonsági mutatók alakulását nem kizárólag a rendőri munka befolyásolja, hanem kisebb-nagyobb mértékben rajtunk kívül álló körülmények is hatással vannak rá. Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a rendőri tevékenység igazi fokmérői nem a statisztikai mutatók, arról végső ítéletet a közvélemény, a polgárok mondanak. Bízunk benne, hogy egész éves munkánk eredményeként az itt élőkben megfelelő biztonságérzetet sikerült kialakítanunk” – írta összegzésében Juhász István rendőrkapitány. Beszámolójából egyetlen terület számait idézzük: Gödöllőn az őr-járőrszolgálati alosztály 2006-ban 118 elfogást hajtott végre, melyre 76 esetben gödöllői lakossal szemben került sor. (2005-ben ez a mutató 103/61 volt.) S még egy adat: tavaly 1071 ismertté vált bűncselekményt hajtottak végre Gödöllőn, napi átlagban hármat! (És az utóbbi öt évben még ez volt a legkevesebb...)

Az elmúlt időszakban a korábbinál észrevehetően gyakrabban került a képviselő-testület napirendjére a közbiztonság; igényesebb lett ezen a téren is a város. Az önkormányzat és a rendőrség közötti kapcsolat gyakorlattá és gyakorlativá vált. A képviselő-testület a múlt őszön fogadta el Gödöllő közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az önkormányzattal kötött megállapodásnak köszönhetően 2006. szeptemberétől plusz egy járőrpáros lát el szolgálatot Gödöllő területén, munkájukat egy új gépjármű is segíti.

Tavaly 7, az idén 10 millió forinttal támogatja a város a kapitányság munkáját. Ezzel szemben a kapitányság állami támogatása tavaly 8 millió forinttal csökkent. Az egy rendőrre jutó lakosok száma megközelíti a 800-at, ez több mint duplája az országos átlagnak! Magyarán Gödöllőn és a kapitánysághoz tartozó további 26 településen feleannyi rendőr dolgozik, mint általában Magyarországon.

Szerepet vállaltak a városi kábítószer egyeztető fórum munkájában, újraindítottak egy, a 10-14 éves korosztályt megcélzó bűnmegelőzési és felvilágosító programot, amely a korábbinál jobban igazodik a helyi sajátosságokhoz, az iskolák részéről felmerülő igényekhez és az időszerű gondokat helyezi középpontba. Ezzel kapcsolatban Szűcs Józsefné képviselő megállapította, az ebben a korban végzett tudatformálás rövid időn belül megtérül.

Futás Levente képviselő felhívta a figyelmet egy Patak téri galerire, amelynek tagjai gördeszkázó és bicikliző fiúkat provokálnak. Krassay László alpolgármester a behatárolható rendetlenkedések szankcionálását kérte. Diszkók után az Erzsébet-park és az Alsó-park szenved vandál pusztítást, az új utak feletti örömet az autósok száguldása változtatja ürömmé. Kérte, hogy a traffipaxot ezeken a területeken is alkalmazza a rendőrség. Kiss Antal amiatt aggódott, hogy a létszámhiány a rendőrségi feladatok ellátását akadályozhatja. (A kapitányi beszámoló szerint a létszámhiány 23 fő.)

Gémesi György polgármester is kiemelte, hogy szorosabbá vált az önkormányzat és a rendőrség együttműködése és nem hagyott kétséget afelől, hogy erre szükség is van, hiszen Gödöllőt sem kerüli el például a kábítószer. Támogatja a térfigyelő rendszer mielőbbi kiépítését, ami az illegális szemétlerakás ellen is segítséget nyújthat. Ő is kérte a sebességmérést a városi utakon. Kiemelte, Gödöllő közbiztonsági helyzetén tovább javíthatnak a körzeti megbízott rendőrök, amelyek közül az első az Erzsébet királyné körúti lakótelepen dolgozik. Fontosnak ítélte, hogy minden héten koordinációs megbeszélést tartanak a kapitányság és a hivatal illetékesei az aktuális feladatokról.

Juhász István válaszában elmondta, április 15-én a Szent János és a Kazinczy utcai lakótelepen lép szolgálatba körzeti megbízott, majd Máriabesnyőn indítanak be új szolgálatot. Még egy sebességmérő autó csatasorba állítására ugyan nem lát lehetőséget, a gyorshajtással érintett utcák névsorát azonban elkérte. A közterületi panaszokkal kapcsolatban elmondta, ha ilyen esetről tudomást szereznek, azonnali akciót hajtanak végre.

 

A közlekedésbiztonságról

 

Gödöllő közlekedésbiztonsági helyzetét alapvetően meghatározza agglomerációs fekvése, a főváros közelsége, a városra zúduló óriási mértékű járműforgalom, az utak túlzsúfoltsága.

A kapitányság területén 2006-ban az előző évihez képest 11%-kal – 263-ról 281-re – nőtt a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma. Ezen balesetek 27,4%-a (77 eset) Gödöllőn következett be.  A 14 halálos kimenetelű balesetből 3, a 100 súlyos sérüléses balesetből 22, a 167 könnyű sérüléses balesetből 52 fordult elő Gödöllőn.

A sérüléses balesetek okaként továbbra is első helyen szerepel a gyorshajtás, másodikon az elsőbbség meg nem adása. A következő ok a kanyarodási szabályok be nem tartása.

Az őr-járőrszolgálati alosztály 2006-ban 2.514 fővel szemben alkalmazott – döntően közlekedési szabálysértések miatt – helyszíni bírságot, melyből 1110 volt gödöllői lakos. Az összesen kirótt 13 millió forintnyi helyszíni bírságból 5,1 millió forintot a gödöllőiekkel szemben szabtak ki.

A sebességmérő készülék 2006-ban 30 napon, 146,7 üzemórában működött Gödöllőn. A megállapított sebességtúllépések 43 feljelentést és 768 helyszínbírságolást, valamint 49 figyelmeztetést tettek indokolttá. (Ez minden 10 percben 1 intézkedést takar.)

*

A kapitányi beszámoló innen tölthető le.



Látogatottság: 3319
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision