Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.04.15 14:43
Tapasztalatcsere Tullnban és Gödöllőn – a szelektív hulladékgyűjtés előkészületei

A RECORA program keretében végzett munka soron következő feladataként márciusban városunkból harmincheten látogattak el az ausztriai Tullnba. A kétnapos, igen tartalmas szakmai program keretében a Gödöllőn várhatóan jövőre megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés előkészítéséhez kapcsolódó előadások, megbeszélések és üzemlátogatások zajlottak. A Duna menti kisvárosban húsz éve valósították meg a szelektív hulladékgyűjtést és a RECORA programban kiteljesedő együttműködés keretében az osztrák résztvevők készséggel osztották meg a gödöllőiekkel tapasztalataikat.

A feladat sikeres megoldásához számos szakterület együttműködése szükséges, hiszen a technikai feltételek biztosítása mellett legalább olyan fontos az érintett polgárok megfelelő hozzáállása, a tudatformálás. Ezért a Tullnba utazók között a RECORA program feladatainak kidolgozásával megbízott és az együttműködést összehangoló VÜSZI Kht. szakemberei mellett ott voltak az önkormányzati szakemberek, a civil szervezetek képviselői, pedagógusok és a médiák képviselői is.

Tulln felé utazva az első hivatalos program a bécsi papírhulladék-feldolgozó megtekintése volt. Mint megtudtuk, két osztrák vállalkozó a XIX. században kezdte meg a papírhulladék begyűjtését és feldolgozását az országban. Az általuk alapított cég működik ma is – bár nemrég egy svéd vállalat vásárolta föl. Jelenleg Ausztriában három helyen működik ilyen feldolgozóüzem, a bécsi részleg tízezer tonna hulladékpapírt dolgoz fel havonta. A telephelyen az idegen anyagok eltávolítása, a különböző minőségű papírok mechanikus szétválogatása és bálázása folyik – a papírgyárak igényei szerint huszonöt, eltérő minőségű bála készül. A papír mellett a műanyag csomagolóanyagok, fóliák, PET palackok válogatása és bálázása is folyik, ezekből ugyancsak újra hasznosuló ipari nyersanyag lesz. Az üzem vezetője kiemelte: létszükséglet, hogy a begyűjtés és feldolgozás folyamatosan és nagy mennyiségben történjen, mivel a papírgyárak üzemeltetése csak akkor gazdaságos, ha három műszakban dolgoznak, így szükségük van a nagy mennyiségű nyersanyagra.

Másnap Tullnban a Mezőgazdasági Szakiskola adott otthont a tanácskozásoknak. A magyar és az osztrák résztvevőket köszöntötte Hermann Kühtreiber polgármester, majd Josef Meisl, az iskola igazgatója. Ezt követően Sigfried Schönbauer mérnök, a RECORA program „kulcsembere”, a tullni régió önkormányzatainak hulladékgazdálkodási szövetsége elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a megújuló energiaforrások feltárását és a hulladék újrahasznosítását célzó munka a kistérségekben a leghatékonyabb; a RECORA program során az öt ország résztvevői közül a magyarok bizonyultak a legszorgalmasabbnak. A program befejezésével egy kézikönyvet állítanak össze a résztvevők, amit nem csak az együttműködő országokban tudnak majd hasznosítani. Ezek a tapasztalatok fontosak lehetnek az olyan uniós tagállamoknak is, mint Lettország, Ciprus, Málta, vagy éppen Bulgária és Románia.

A továbbiakban Köles Krisztián, a VÜSZI Kht. munkatársa ismertette Gödöllő és a térség hulladékgazdálkodási terveit, a támogatásokat, a technikai és szervezési megoldásokat. A lakossági hozzáállás és a tudatosság alakításának módjáról, esélyeiről Fülöp Szilvia, a Café PR Kft. munkatársa tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Mint mondta, a közvélemény-kutatások alapján láthatóvá vált, hogy térségünkben az emberek elsősorban a helyi reklámújságokból és a helyi lapokból tájékozódnak e kérdésben, így a kampányok során célszerű fokozottabban támaszkodni ezen orgánumokra.

Ezt követően három osztrák szakember, Katharina Franta, Sigfried Schönbauer és Josef Baireder ismertette az Alsó-Ausztriában megvalósult hulladékgazdálkodási rendszert. Egyfelől az a fő törekvés, hogy minél kevesebb legyen a hulladék, így népszerűsítik például a többször használatos műanyag poharakat vagy a szövetpelenkát csakúgy, mint a fölösleges csomagolások elkerülését. Másfelől törekszenek az újrahasznosítás minél teljesebbé tételére, ami jelenleg már 57 százalék. Malatinszky Ákos, a GATE Zöld Klub elnöke a lakosság szemléletformálásának és motiválásának lehetőségeiről tartott előadást.

A tanácskozás résztvevői megtekinthették Tulln város hulladékudvarát. A telepen nem csak a hagyományosnak mondható, szelektíven gyűjtött hulladékok elhelyezésére van mód. Átveszik a különféle veszélyes hulladékokat (festékeket, háztartási vegyszereket) és az elhasználódott konyhai sütőolajat. Ez utóbbi beszállítása esetén biztosítják a cseretartályokat, így a főzésnél használt zsiradék higiénikusan tárolható és szállítható. Az így begyűjtött hulladékból üzemanyag: biodízel készül.

A következő napon a tullni Mezőgazdasági Szakiskolát mutatta be Josef Meisl igazgató. Az intézményben hároméves oktatás keretében mezőgazdasági szakmunkásokat képeznek, de tanulnak az iskolában olyanok is, akik az önkormányzati szolgáltatások, vagy a megújuló energiaforrások szakembereivé válnak. A tulajdonképpeni mezőgazdasági tevékenységeket szolgáló tanüzem mellett energiagazdálkodási tanüzemet is kialakítottak. A rendelkezésükre álló tüzelő-berendezések révén energiává tudnak alakítani minden, a mező- és erdőgazdaságban keletkező hulladékot. A készülékeket a gyártó cégek biztosítják, amelyekkel az iskola partneri viszonyt alakított ki.

Ezt követően a találkozó résztvevői öt munkacsoportban folytatták a megbeszéléseket, így külön dolgoztak a médiák képviselői, a motivációval és tudatformálással foglalkozók, az óvodai nevelők és a tanítók, a felső tagozatos és a középiskolai tanárok, valamint a véleményformálók és döntéshozók.

A szakmai programokat sajtótájékoztató zárta, ahol Hermann Kühtreiber polgármester, Josef Meisl, a szakiskola igazgatója, Sigfried Schönbauer, a RECORA program koordinátora, Bokor Árpád, a VÜSZI Kht. igazgatója és dr. Fábián Zsolt főtanácsadó válaszolt az osztrák és a magyar újságírók kérdéseire.

Április 17-18-ig Gödöllő látja vendégül a tullniakat, amikor az öt szakmai csoport városunkban folytatja a térségünkben kialakítandó szelektív hulladékgyűjtés előkészületeit.



Látogatottság: 2849
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision