Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2007.06.14 22:05
A gödöllői építészeti minőség védelmében: Megújult a helyi Építészeti – Műszaki Tervtanács

Gödöllőn 2006 márciusában kezdte meg működését a Településfejlesztési és Építészeti – Műszaki Tervtanács. A szakmai véleményező testület ülésein szabályozási terveket, valamint olyan építészeti-műszaki terveket véleményezett, amelyek a tervezett építmények volumene, elhelyezkedése vagy védettsége miatt érdemeltek különös figyelmet, elsősorban a szakmaiság, az építészeti minőség és a városképbe való illeszkedés szempontjából. A helyi tervtanács munkáját megalakulásától a 37/2005. (XI. 28.) sz. önkormányzati rendelet szabályozta, ám egy 2006 decemberében hozott Kormányrendelet, valamint az eltelt egy év tapasztalatai a tervtanács szervezeti átalakítását, valamint a működését szabályozó rendelet újragondolását tették szükségessé. Az új előírásokat tartalmazó, a helyi Építészeti – Műszaki Tervtanács létrehozásáról és működésének rendjéről szóló 14/2007. (III. 30.) sz. önkormányzati rendelet 2007. április 1-jén lépett hatályba.

 

A korábbi gyakorlathoz képest a legnagyobb változás talán az, hogy erősödött a tervtanácsok jogállása az építéshatósági munkában: az új jogszabály értelmében az építésügyi hatóság bizonyítási eszközként felhasználhatja a tervtanács állásfoglalását döntésének meghozatalához. A tervtanács korábbi konzultatív véleményező funkciója tehát háttérbe szorult: a tervtanácsi eljárás az építéshatósági eljárást megelőző, az állásfoglalásban megfogalmazott döntésen keresztül ahhoz immár közvetlenül kapcsolódó eljárás lett.

 

A Kormányrendelet kettéválasztotta a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsi munkát: településrendezési eszközök tekintetében egységesen a területi tervtanácsok hatáskörébe utalta a véleményezést. A testület létszáma is változott: a tervtanács elnöke és titkára mellett a korábbi 5 helyett mostantól 10 szakmailag elismert, széleskörű tapasztalattal rendelkező építész, illetve településtervező látja el a szakbírálói feladatokat.

 

A tervtanács munkájának menetében azonban különösebb változás nem történt. A tervtanács továbbra is szükség szerint, de legalább havonta egyszer ülésezik, a tárgyalandó tervek mennyiségétől függően. A rendeletben megjelölt tervtípusokat az engedélyezésre való benyújtás előtt – jellemzően a tervezőnek vagy az építtetőnek - kell eljuttatnia a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájára, legalább 10 nappal az ülés előtt. A dokumentációból két papíralapú példányt kell benyújtani, amelyből egyet összefűzetlen (kifüggesztésre alkalmas) formában kell rendelkezésre bocsátani, továbbá lehetőség szerint egy digitális példányt is, utóbbi azonban nem kötelező. A tervtanács a dokumentáció benyújtásától számított 30 munkanapon belül meghozza a tervvel kapcsolatos állásfoglalását, és azt a tervezőnek a terv egy lepecsételt példányával együtt megküldi. Az állásfoglalást a tervezőnek az építmény építésügyi hatósági engedély iránti kérelméhez kell csatolnia.

 

A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes. Az ülések időpontjáról, és egyéb, a tervtanácsi munkával kapcsolatos kérdésben személyesen vagy telefonon a Főépítészi Irodán lehet felvilágosítást kérni. A helyi Építészeti – Műszaki Tervtanács létrehozásáról és működésének rendjéről szóló 14/2007. (III. 30.) sz. önkormányzati rendelet szövege a város honlapján is megtalálható, a ’Hirdetőtábla’ menüpontban a ’Helyi önkormányzati rendeletek’ között.Látogatottság: 2682
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision