Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.08.21 23:37
Szecsődi Péter Gödöllő új díszpolgára

A képviselő-testület Szent István napi ünnepi ülésén Szecsődi Péter kanonok plébánosnak nyújtotta át dr. Gémesi György polgármester a Gödöllő város díszpolgára kitüntetést. Az önkormányzat legmagasabb elismerésében részesült atya életútját dr. Vámos János a következő gondolatokkal méltatta.  

Szecsődi Péter hívő családból származik, ebben a légkörben érlelődött meg benne a Krisztus iránti vonzalom, ami végül a papi hivatásban teljesedett be számára. 1977-ben szentelték pappá Vácott. Pécelen és Kiskunfélegyházán volt káplán. Ezután Rómában egyházjogot tanult. Hazatérve egy év ceglédi káplánság után Bánk érsek központi szolgálatra hívta az Aulába. 1985-1992-ig Felsőgödön plébános. 1992-től gödöllői plébánosi feladatokat lát el, emellett megbízták a máriabesnyői lelkigyakorlatos ház renoválásával. Évekig az intézet igazgatója. 1993-ban a Szent Imre Katolikus Általános Iskola újraindítása foglalkoztatta. Az oktatás felmenő rendszerben indult, két évfolyam négy osztályával az iskola régi épületének legrégebbi szárnyában. Az iskolához később tornaterem és ebédlő is épült, így a több mint 400 gyerek számára megfelelő feltételek alakultak ki az oktatáshoz.

A kastély növekvő idegenforgalma és az alakuló közösségek élete nyilvánvalóvá tette, hogy a kastélytemplom és a két hittanterem nem elégséges és megfelelő helye az itt folyó életnek. Az önkormányzattól kért és térítésmentesen kapott telken 2004-ben elkezdődött építkezés első ütemében a plébánia, majd a közösségi ház és a templom épült fel, melyet augusztus 25-én avatnak fel. Péter atya elkötelezettségét, szervezőkészségét, munkabírását igazolják ezek az építkezések. De az ő igazi értéke nem ebben rejlik. Nem elsősorban programokat, építkezéseket szervez, hanem a lelkeket formálja úgy, hogy az általa nyújtottakkal Istennek tetszőbb életet éljenek.

Az elmúlt 15 évben számos közösség, csoport alakult Szecsődi Péter kezdeményezésére. A gödöllői egyházközség nem egyszerűen vallásos emberek csoportja, hanem olyan közösség, amelyben arra törekednek, hogy a kölcsönös, feltétel nélküli szeretet legyen a kapcsolatok meghatározója. Emellett számtalan olyan csoportot „irányít”, amelyet felnőttek, dolgozó emberek alkotnak. Ezekhez a csoportokhoz körülbelül 600 ember tartozik, nyaranta pedig négyszázan, 7-8 táborban élik meg hitelesen kereszténységüket.

A városban működő ökumenikus lelkész kört ő szervezte meg. Havonta találkoznak és építik, ápolják az együttműködést.

2003-ban az előző püspök nyugdíjazása után az egyházmegye papjai az átmeneti időre őt választották egyházmegyei kormányzónak.

Nemcsak az egyházközséghez kapcsolódó tagokért érez felelősséget, hanem a város minden polgáráért. Ezért szervezett az új közösségi házban olyan vitaindító előadásokat, amelyek mindannyiunk életét érintik. Szereti a sportot, azon belül is a labdarúgást.

Habsburg Ottó egyszer részt vett egy olyan misén, melyen a betegek szentségét szolgáltatták ki. Itt meghatottan köszönte meg a betegekkel, az idősekkel való törődést Péter atyának.

*

A rossz időjárás miatt a szabadtéri programok elmaradtak, ezért a Városháza földszinti dísztermében került sor az új kenyér megszentelésére és megáldására és Krassay László alpolgármester ünnepi beszédére.



Látogatottság: 3887
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision