Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.09.18 21:42
Változtatási tilalom a Bajcsy-Zsilinszky u. – Rákos patak – Lumniczer u. által határolt telektömb területére

Változtatási tilalmat rendelt el a képviselő-testület a Bajcsy-Zsilinszky u. – Rákos patak – Lumniczer u. által határolt telektömb területére.

Az önkormányzat a múlt év novemberében fogadta el Gödöllő Településfejlesztési majd Közlekedési koncepcióját. Többek között ezek a dokumentumok határozzák meg a város fejlődésének az irányát. Az egyik fontos feladat a városközponti területek kiszolgálhatósága, megközelíthetősége és ezzel együtt az elhagyhatósága. Ezt azért kell kiemelni, mert a HÉV miatt a városközpontot egyáltalán nem könnyű elérni illetve rajta áthaladni, délről teljesen zárt a területe. Az északi oldali kivezető útvonalak egyike a Lumniczer utca, melynek egyirányú volta igencsak behatárolja a lehetőségeket. Az utca szélesítése már nagyon régóta fölmerült igényként, de megvalósításának realitása egyre kisebb a tervezett szélesítés területébe nyúló magáningatlanok miatt. A Közlekedési koncepció szerint a szélesítés nélkül a kétirányú közlekedés nem oldható meg. Ezért a szabályozási terv feladata az is, hogy megvizsgálja a közlekedési rendszert az utca egyirányúságának megtartása mellett.

A másik fontos feladatot a városközponti helyzetű ingatlanok használaton kívüli telekbelsejének hasznosíthatósága jelenti. A Bajcsy-Zsilinszky utcáról keleti irányba nyíló ingatlanok, melyek végei a patakig lefutóak, ma már alig vagy egyáltalán nem használtak. A régi tulajdonosok kiöregedtek, az újak pedig a telkek jó fekvése miatt csak befektetési céllal próbálják megszerezni azokat. A telkek keskenyek és hosszúak, a régi településszerkezetet tükrözik, mely a mai városias beépítésnek nem felel meg. A városközpont terjeszkedik, az utcában az utcafronti helyiségekből üzleteket alakítanak ki. Ezen túli igény a központi területeken a lakásépítés. Kisebb méretű, csendes, de jó megközelítési lehetőséggel bíró lakások a népszerűek mind a befektetők, mind a leendő tulajdonosok körében. Ilyenek lennének biztosíthatók a tömbbelsőben.

Mindenekelőtt a fenti két fontos probléma megoldását keresi majd a szabályozási terv módosítása, hogy az új városias léptékű beépítés kialakításának lehetőségét megteremtse. A jelenleg érvényes szabályok ugyan már adtak egy újabb keretet a terület hasznosításának, amikor 10 évvel ezelőtt megalkották azokat, de mindezidáig mégsem kezdődött el a tervnek megfelelő átalakulás. Mára az igények és a lehetőségek is megváltoztak, ezek szellemében kell újragondolni és újraalkotni a szabályokat.

Mindaddig, míg a településrendezési tervek nem alapozzák meg a terület fejlesztésének jogi lehetőségét, az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény lehetőséget biztosít a települési önkormányzat részére, hogy a településrendezési feladatok megvalósítása érdekében változtatási tilalmat rendeljen el a szabályozási terv elkészítésének, illetve hatálybalépésének időszakára, de legfeljebb három évre.



Látogatottság: 3775
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision