Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.10.16 14:59
MÖSZ javaslatok a színesfémlopások visszaszorításáért

Jogszabálymódosítást javasol a színesfémlopások visszaszorítása érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Mivel a javaslatok több tárcát is érintenek, a szövetség Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordult, aki a javaslatok átvételével Vízvári Györgyöt, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium titkárságvezetőjét bízta meg. Az átadásra október 15-én, kedden, a miniszterelnöki hivatal előtt került sor.

Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megszaporodtak a színesfémlopások. A folyamatnak útjelző táblák, transzformátorok, vasúti sínszakaszok, villamos és távközlési vezetékek, kábelek, esőcsatornák, szobrok, harangok esnek áldozatul. A tényleges káron túl jelentős a veszélyeztetés, az üzemkiesés és a pótlás miatt bekövetkező kár. A színesfémtolvajok tevékenysége elsődlegesen a közművállalatokat sújtják, de érintik az önkormányzatokat is.

A lopások visszaszorítására eddig tett intézkedések nem bizonyultak hatásosnak, az esetek száma nem hogy csökkent volna, de mára soha nem látott méreteket öltött, s a károk elérték a tízmilliárdos nagyságrendet. Az okok elsősorban az illegális szférában keresendők, a legálisan működő, engedéllyel rendelkező szervezeteknek is üzleti hátrányt okoz az illegális tevékenység, a színesfém lopások felszámolásához ugyancsak jelentős érdekük fűződik.

Mivel a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tevékenyen részt kíván vállalni a színesfémlopások visszaszorításában, ennek érdekében javasolja, hogy a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ne kereskedelmi tevékenységként, hanem hulladékkezelésnek minősítse a jogszabály. A javaslat tartalmazza a kereskedelemről valamint a hulladékgazdálkodásról szóló törvény tervezett módosítását, és foglalkozik a hulladékkereskedelem részletes feltételeit tartalmazó rendeletet megalkotásával. A MÖSZ mind a telephely, mind a tevékenység folytatásával kapcsolatosan megfogalmazta javaslatait.

Fontosnak tartják többek között a telephely engedély kiadásának megszigorítását, amit erkölcsi feddhetetlenség igazolásához kötnének, valamint a kereskedést kizárólag a telephelyre korlátoznák, azaz tiltanák a házalást. A szigorítás részét képezi, hogy a telephelyet létesítőnek kötelezővé tennék a kamarai tagságot. A MÖSZ az átvevő helyeken túlmenően az öntödékre is kiterjesztené az átvevő helyekhez hasonló előírásokat. A javaslat kezdeményezi az átvett hulladék azonosítását, nyilvántartásba vételét, videofelvétel készítését, a hulladék és a felvétel meghatározott ideig, 10 napig történő tárolását, továbbá a háztartási mennyiség definiálását.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a színesfém hulladékkal való visszaéléshez kapcsolódóan szükségesnek tartja a büntető törvénykönyv módosítását, a színesfém lopások kiemelt kezelését, a színesfémlopáshoz kapcsolódó büntetési tételek növelését, a nyomozati, az ügyészi és a bírósági eljárás szigorítását.

 



Látogatottság: 2195
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision