Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2007.11.27 11:05
Közmeghallgatás Gödöllő fejlesztéséről

Gödöllő középtávú fejlesztési programjáról, tervezett projektjeiről szóló polgármesteri tájékoztatóval kezdődött a képviselő-testület idei közmeghallgatása a Városházán november 22-én, közel száz fő részvételével. Dr. Gémesi György előadását mintegy hetven diát tartalmazó képes-térképes-szöveges, videóbejátszásos bemutató illusztrálta. A fórum bizonyította, az önkormányzatnak van miről beszámolnia és az érdeklődő lakosság igényli a minél átfogóbb tájékoztatást a városfejlesztés tényeiről és terveiről.

  A városkép – mondhatni – közmeghallgatásról közmeghallgatásra változik, már csak azért is, mert erre az eseményre az év végéhez közeledve kerül sor, amikorra az adott esztendő beruházásainak jó része már megvalósult. Ami változatlan, az az önkormányzati filozófia, amely nem kívánja Gödöllőt olyan nagyvárossá növeszteni, amelyben az infrastruktúra – az utaktól az iskolákig – nem tudja követni a lélekszám túl gyors emelkedéséből fakadó, drágán teljesíthető igényeket. Főleg nem olyan időszakban, amikor a települések sora csupán az elért színvonal megőrzésén törheti a fejét.

 A fórum kezdetén dr. Gémesi György átfogó képet adott az egyes városi szolgáltatások helyzetéről.

  A szennyvízelvezetés olyan speciális területe az infrastruktúrának, amely nagyjából eltartja magát a szolgáltatási díjból. A tisztítómű felújításához szükséges pénzre azonban már pályáznia kell az önkormányzatnak. Aktuális téma a fűtési idényben a távhőszolgáltatás: a diavetítés „gödöllői gejzírt” is bemutatott, amely akkor lépett működésbe, amikor a városközpontban eltörött a távhővezeték. Az önkormányzat a vezetékhálózat teljes cseréjét szeretné megvalósítani, miután a két tömbfűtőmű kazánjait már ki tudta váltani korszerű berendezésekre. Olyan módon, hogy a befektetés nem terhelte a fogyasztók pénztárcáját, a törlesztésre a takarékosabb üzemelésből származó megtakarítás teremt fedezetet.

  A közlekedés, az utak helyzete égető ügy egy olyan településen, ahol több az autó, mint az ingatlan. Az állami beruházásban épülő, az M0-s körgyűrűt az M3-as sztrádával Gödöllőnél összekötő gyorsforgalmi utat örömmel fogadhatná a város, de feltehetően zsúfoltságot okoz majd, hogy az ugyancsak állami beruházásban megígért, a várost elkerülő út pedig nem épül.

  Saját útprogramját azonban gyors ütemben hajtja végre az önkormányzat. A hátra lévő munkákra, mintegy 70-80 utca szilárd burkolatú kiépítésére (így a szóba hozott Árpád utcára is) megvan a pénzügyi fedezet, a ciklus végére minden út elkészülhet, ahol annak nincsenek jogi vagy műszaki akadályai.

  A közmeghallgatás második részében elmondták észrevételeiket, szót kaptak fiatalok, középkorúak és idősebbek, mindkét nem képviselői. Feladatot, lehetőséget keresnek a befektetők (Szabó Károly), a városfejlesztési koncepció, a rendezési tervek gyorsabb, összehangoltabb és teljesebb megvalósítását igénylik az ifjabb városlakók (Bodnár Balázs).

  A Szabadság téri tízemeletes házak előtti kis szökőkutas terecske érdekében szólaltak meg a települést évtizedek óta a magukénak érző polgárok (Novák Lászlóné, Tőke Lajos), s ismét szóba került a HÉV meg a buszpályaudvar áthelyezése. (A krónikás felidézte emlékeiből: már az utóbbi kijelöléséről a 80-as években döntő személyek is biztosak voltak benne, az idők végezetig lesznek majd olyanok, akik vitatni fogják ezt a helyszínt.)

  Újra szóba került a Dessewffy utca közelében lévő ipari területen működő fémhulladék-feldolgozó üzem zajszennyezése. Az ez ellen fellépő lakosok képviselője (Lengyel Szilvia) arról számolt be, hogy a közigazgatási hivatal új engedélyezési eljárást folytat. Volt, aki köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy új aszfaltszőnyeget szabott a Palotakertre.

  Gémesi György megköszönte a jelenlévőknek, hogy meghallgatták és elmondták véleményüket. Leszögezte: Gödöllő nem „magától” fejlődik, hanem az itt élő lakosok, itt működő és befektető vállalkozások, az önkormányzat és az állam erejéből (utóbbi kicsit jobban is szerethetné Gödöllőt – tette hozzá).

  Az észrevételekkel kapcsolatban elmondta, csodálatos dolgokat lehet megfogalmazni, csak legyen, aki megfizeti a megvalósítást. Gödöllő nem teheti át máshová a főváros tulajdonában lévő HÉV-et, de alkotott egy közlekedési koncepciót, amely ennek a megoldására javaslatokat tesz. A saját birtokában lévő buszpályaudvart sem tudja kiköltöztetni a vasútállomásra, mert ott már nincs hely. Ha viszont befektetők bevonásával korszerűsíti, bevásárlóközponttá fejleszti, a Volánbusz-pályaudvar máris jobban kiszolgálja az utazóközönséget.

  A városfejlesztés következő lépése a Településszerkezeti terv elkészítése, amelyhez az önkormányzat és a polgármesteri hivatal a közmeghallgatáshoz hasonlóan várja a polgárok és a civil szervezetek véleményét, javaslatait, ötleteit.



Látogatottság: 2617
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision