Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.01.08 19:13
Az idén is elsőbbséget élvez az útprogram

A város idei költségvetési koncepciója 8,3 milliárd forint bevétellel és kiadással számol. A képviselő-testület óévi utolsó ülésén megtudtuk, hogy Gödöllő állami támogatása 2 milliárd 150 millió forint lesz, míg a helyi adóbevételek ezt jócskán meghaladva megközelítik a 3 milliárd forintot. A fejlesztési célú bevételek – a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint szabad kötvény, a mintegy 400 millió forintra tervezhető ingatlanértékesítési bevétel és egyéb források – elérhetik a 2,2 milliárd forintot. A kerekített számok mögött több száz oldalnyi leírás és adat szerepel. Az ezekből a közeljövőben megszülető 2008-as önkormányzati költségvetési rendelet részletekbe menően és takarékosan meghatározza a városi intézmények – óvodák, iskolák stb. –, a közszolgáltatást végző társaságok – így például a Gödöllői Távhő Kft. és a Petőfi Sándor Művelődési Központ Kht. – mindennapi munkáját, a felújítások és beruházások körét.

   A költségvetési koncepció egyik alapelve, hogy a működési jellegű bevételekből fedezni kell a működési kiadásokat. Ez annál is fontosabb, mert mint Gémesi György polgármester elmondta, az idei állami költségvetésben az önkormányzatok támogatásának reálértéke 3,3 %-kal kevesebb a tavalyinál, de ez az értékvesztés véleménye szerint elérheti a 8-10%-ot is, ha figyelembe vesszük az elektromos energia és a gáz árának várható emelkedését és az infláció további következményeit. A képviselő-testület ennek ellenére nem számol a közalkalmazottak és köztisztviselők létszámának csökkentésével. Fedezetet nyújt intézményeinek a növekvő energiaárak kifizetésére, de igyekszik energiatakarékos beruházásokat is megvalósítani.

   A tervezés során külön-külön kezelik a működési és a fejlesztési bevételeket. A városi költségvetés 25%-ára zsugorodott állami támogatásból ugyanis a közalkalmazottak és köztisztviselők bérének csak közel a fele fedezhető. A helyi adókból nagyobb bevétel, közel 3 milliárd forint táplálja a gödöllői költségvetést. Az iparűzési adóból 2,2 milliárd forint  befizetése várható. A kedvezményeket megtartva (pl. a magánszemély tulajdonában álló egy lakás 150 négyzetméterig adómentes), a mértékek emelésével építményadóból 410, telekadóból 120 millió forint bevételt terveznek az idén. Összesítve: a működési célú bevételek a koncepció szerint 310 millió forinttal haladják majd meg a múlt évi előirányzatot, így összesen 6 milliárd forintot fordíthat a város működési célú kiadásokra, ezen belül az intézmények finanszírozására, a felvett hitelek és kötvények kamatköltségeire.

   A testület a költségvetési koncepcióban a lehetséges fejlesztések és beruházások sorrendjét is meghatározta. Első helyen szerepel a szilárd burkolatú utak és járdák építésének folytatása. A második a Damjanich János Általános Iskola bővítése, a harmadik a szennyvíztelep rekonstrukciója. A további sorrend: akadálymentesítési valamint energiahatékonysági beruházások pályázati források bevonásával, geotermális energia hasznosítása és termálfürdő létesítése, a közbiztonság javítása érdekében térfigyelő rendszer kiépítése.



Látogatottság: 2463
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision