Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.04.09 22:20
Országgyűlési képviselő a képviselő-testületi ülésen

A képviselő-testület április 3-i ülésének első napirendi pontja Fogarasiné Deák Valéria MSZP-s országgyűlési képviselő tájékoztatója volt, melynek során kérdésekre válaszolt.

Az országgyűlési képviselőhöz intézett észrevételek közé tartozott Kis Antal (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) felvetése a 3-as főút városi szakaszán beígért munkák elmaradásáról és Szűcs Józsefné (GLK) hozzászólása az állami kezelésű út részét képező, körforgalmat övező gaztengerről, valamint arról, hogy a Damjanich iskola bővítésére pályázata ellenére nem nyert támogatást a város. A máriabesnyői képviselő megkérdezte, tett-e valamit Fogarasiné Deák Valéria az óvodapályázat sikere érdekében, mert némi gyógyír lenne, ha legalább azzal nyerne Gödöllő.

Köles László (GLK) a sztrádaépítés késésének okáról érdeklődött, Futás Levente (Fidesz) pedig arról, hogy mi lesz az elkerülő úttal. Pintér Zoltán alpolgármester (GLK) egy csömöri újság cikkét említette, amely a következő címmel írt Fogarasiné Deák Valériáról: „Áthoztam az óvodát Gödöllőről Csömörre”. Kollárné Jilly Sára (GLK) arra volt kíváncsi, hogy okoz-e lelkiismeret-furdalást számára, ha a lakosság véleményével szemben szavaz.

– Érdemes-e pályázni? – tette fel a kérdést dr. Gémesi György polgármester, – hiszen sem a Damjanich iskola bővítésére, sem a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, sem utak építésére, sem a 3-as főút máriabesnyői kereszteződésének jelzőlámpás kiépítésére beadott önkormányzati pályázat nem nyert támogatást, miközben több tízmillió forintba került a beadáshoz szükséges tervek elkészítése.

Fogarasiné Deák Valéria válaszában elmondta, hogy az európai uniós forrásokra való áttérés következményeként a képviselőknek a döntési folyamatról is nehéz tájékozódniuk, pláne érvelniük egy-egy pályázat mellett. Ő is számos, rossz tapasztalatot szerzett, nem volt módja érdeket érvényesíteni. Az M31-es út építése azért késik, közölte, mert olyan döntés született, hogy a kivitelezést csak azután kezdik el, ha 90%-ban befejezik az előkészítését. Az elkerülő útról elmondta, a kormány 2,7 milliárd forintot különített el az M3-astól a 3-as főútig terjedő szakaszra, a beruházás ütemezéséről a gazdasági minisztériumban zajlanak a tárgyalások. Felvetette, hogy ha a város anyagilag is támogatja az elkerülő út további szakaszainak tervezését, akkor a megvalósulás is közelebb kerülhet.

További kérdésekre válaszolva megtudtuk, folyamatos levelezésben áll a közútkezelővel, de a város is besegíthet az említett problémák megoldásába, a csömöri cikk címét pedig nem ő adta. Szavazatai kapcsán kifejtette: a meggyőződése szerinti jó célokat akkor is támogatja a parlamentben, ha az ellenkezik a választók akaratával. Vállalja a népszerűtlen döntéseket is.

Dr. Gémesi György a képviselő válaszára reagálva rámutatott, ha nincs is közvetlen befolyása a kormánypárti képviselőknek a pályázatok elbírálására, a döntéshozókat mégis csak ők választják ki. A közép-magyarországi régió fejlesztési forrásainak egyoldalú elosztására mi sem jellemzőbb, hogy belterület útjainak korszerűsítésére a főváros tízszer annyi pénzt használhat fel, mint Pest megye. Majd arra emlékeztetett, hogy a Gödöllőt elkerülő út építésére az Orbán-kormány utolsó évében 400 millió forint volt. Hozzátette: ha módja lesz rá, akkor Gödöllő anyagiakkal is támogatja az elkerülő út tervezését a 3-as főút és a Valkói út között. De ez a beruházás állami feladat.

Az önkormányzatok ugyanúgy tízmillió állampolgárnak szolgáltatnak, mint a kormány, csak településenként külön-külön, Gödöllőn például 31 ezer embernek. Működésük feltételrendszere azonban egyre romlik. A múlt év végén az önkormányzati szövetségek megállapodtak a kormánnyal az idei költségvetés paramétereiben, a települések támogatásánál 4,8 %-os inflációt vettek alapul. Jelenleg azonban már a kormány is 6,2 %-os pénzromlással számol. Régen nem az a kérdés, hogy az önkormányzat lenyírja-e az állami út mellett növő gazt, hanem az, hogy honnan pótolják a települések a magasabb infláció miatt hiányzó állami támogatást és ki fizeti ki a különbséget?

Egyre bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb az önkormányzatok költségvetése. Az állam és az önkormányzatok közötti munkamegosztás sajátos értelmezésének példájaként említette a polgármester a Máriabesnyőre tervezett jelzőlámpás csomópont ügyét. Az állami támogatásra pályázó önkormányzatnak az állami közútkezelő 40 millió forintos pluszköltséggel járó feladatokat írt elő ebben az egyetlen kereszteződésben. Azóta ezt már sikerült lealkudni 15 millió forintra, de tény, hogy olyan feladatokat is az önkormányzat nyakába varrnak, amit az államnak kellene elvégeznie

Másnak is szemet szúrt, tette hozzá, hogy Veresegyház és Erdőkertes sorra nyeri a pályázatokat. Nem hiszi, hogy például egy útpályázatot vagy iskolapályázatot el lehetne rontani, hiszen ugyanazok a szakemberek készítik itt és ott ugyanolyan szakmai követelmények szerint. Nem is baj, ha nem lehet beleszólni az elbírálás folyamatába, hanem a pályázati rendszernek lehetnek olyan elemei, amelyeket ki kell javítani.

– Engem is meglepett, hogy vannak olyan települések, és nem csak a két szomszédos, amelyek iskolákra, óvodákra, majd útépítésekre is nyertek pénzt. A döntések szerint kiváló ismerői, jobb ismerői a pályázati feltételeknek, mint a többiek és akkor én hadd maradjak most ennél a megfogalmazásnál – válaszolta Fogarasiné Deák Valéria. – Teljesen egyetértek önnel abban, hogy nekünk, politikusoknak, polgármestereknek és önkormányzati szövetségeknek ebben az értelemben az a dolgunk, hogy ne egyedi beavatkozásokkal, hanem a pályázati rendszerben történjenek olyan változások, amelyek mindenki számára – ha nem is egyenlő, mert olyan soha nincsen –, de egymáshoz közeli esélyeket teremtenek.

Kis Antal azt kérte a képviselőtől, hogy ne a városnak adjon feladatot, hanem abban segítsen, hogy a közútkezelő kapja meg a 3-as főút karbantartásához szükséges összeget az államtól. Varga Árpád (GLK) pedig átadta azt a gödöllői KDNP-s petíciót Fogarasiné Deák Valériának, amely még az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény elfogadása előtt küldtek el neki, de nem találta meg a postaládájában.

A képviselői tájékoztatót lezárva, Fogarasiné Deák Valéria részvételét megköszönve azzal búcsúzott tőle dr. Gémesi György, hogy szívesen látják máskor is, bármikor kíván a testülethez szólni, de legkésőbb jövőre, egy hasonló beszámolón.



Látogatottság: 2987
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision