Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.04.20 14:03
Útnak indult Gödöllőre a Világbéke Gong

Útnak indult Gödöllőre a Világbéke-gong, Indonézia adománya városunknak. A 150 kilogramm súlyú műalkotást, melyet május 2-án avatnak fel a Városháza előtt ünnepélyes keretek között, Illés Mihály jakartai nagykövet vette át április 14-én Bogorban, Gödöllő leendő testvérvárosában. A közel negyvenmillió lakosú Nyugat-Jáva Tartomány észak-nyugati részén fekvő, a Jakartától 50 km-re lévő, XVII. századi holland kormányzói palotájáról, botanikus kertjéről, hatalmas teaültetvényeiről és könnyűiparáról híres város, Bogor polgármesteri hivatala előtti téren került sor a Világbéke-gong Magyarország részére történt ünnepélyes átadására.

A rövid kulturális műsort követően Diani Budiarto polgármester mondott köszöntőt, majd Djuyoto Suntani, a Világbéke Bizottság elnökétől Illés Mihály, hazánk jakartai nagykövete vette át a Világbéke Gongot, aki rövid beszédben köszönte meg azt, hogy az európai országok közül elsőként Magyarországot tüntették ki a világbéke, a tolerancia, a testvériség és együttműködés jelképéül választott alkotással.

A gong első ünnepélyes megszólaltatása előtt Hassan Wirajuda külügyminiszter köszöntőjét az indonéz külügyminisztérium tájékoztatási és népi diplomáciai főosztályának igazgatója olvasta fel. Indonéz részről hangsúlyozták: a 2002. december 31-én éjfélkor – a bali szigeti terrorista merénylet több mint 200 áldozatára emlékezve – az akkori államfő, Megawati Sukarnoputri által felavatott indonéziai gong után Indonéziától Kína, India, Mozambik és Laosz kapott – külföldi országként – ilyen gongot.

A május 2-án Gödöllőn – Bogor leendő testvérvárosában – felavatásra kerülő emlékművel a világ országai közül Magyarország az ötödik, s egyben az első az európai államok között, amely megkapja ezt a műalkotást. Méltatták Magyarország eredményeit és Indonézia iránti szolidaritását az elmúlt évek természeti katasztrófái, így a szumátrai szökőár, a yogyakartai árvíz kapcsán küldött segélyekért, magyar mentő- és orvoscsoportokért, a Banda Aceh-i Meuraxa kórház felépítéséért. Abban, hogy a Világbéke-gongot Gödöllőn állítják fel, nagy szerepet játszott, hogy városunk az utóbbi években intenzív kapcsolatot ápol Indonéziával. 2005-ben elsőként itt szerveztek segélykoncertet a cunami áldozatainak megsegítésére, valamint folynak az előkészületei a testvérvárosi kapcsolat megkötésének Bogor városával, amiről várhatóan az átadást követően szándéknyilatkozatot írnak alá. A Világbéke-gong küldetése az, hogy hirdesse a világbéke és a földkerekség népei testvériségének eszméjét.

A 2 méter átmérőjű, bronzból készült, 150 kg súlyú gong megalkotója Djuyoto Suntani indonéz szobrászművész. Az emlékműként funkcionáló műalkotás három koncentrikus körmezőre oszlik. A külső körcsíkon a világ nemzeteinek zászlói, a középsőn a világvallások szimbólumai, a belsőn bolygónk, a Föld óceániai lenyomata nyert elhelyezést.

A gödöllői gong helyéről a képviselő-testület döntött, követve a helyi hagyományokat. A tartószerkezet a mészkő oszlopokkal, a gödöllői épített környezet hagyományait, míg a rozsdamentes acélívek a Föld hosszúsági köreinek szimbolizálásával az egész emberiség lakhelyét, a földgolyót és ezen keresztül a mű nemzetköziségét hivatottak megfogalmazni.

A tartószerkezet, a kapuzat, monolit vasbeton, az oszlopok és a gerenda süttői mészkő burkolattal ellátottak, a gongot felül acél sodronykötél, míg alul kovácsoltvas biztonsági zár rögzíti.

A kapuzathoz hátulról csatlakoznak a hengerelt, rozsdamentes acél ívek. A gong esti megvilágítására burkolatba süllyesztett lámpákat helyeznek el. Közvetlen környezetét burkolatokkal és növényzettel alakítják ki, szem előtt tartva, hogy köréje lehessen gyűlni, vagy találkozási pontként szolgálhasson.



Látogatottság: 2911
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision