Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2008.04.23 08:43
Célegyenesben a regionális hulladékgazdálkodási program
Nyomtatható verzió

Lezárultak az engedélyezési eljárások, felgyorsul a 106 település összefogásával megvalósuló, Pest megye észak-keleti és Nógrád megye nyugati részére kiterjedő regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi program, a Zöld Híd Program. Áprilisban kiírják a hulladékkezelő központok építési tendereit és a tervek szerint júliustól megkezdődnek a hulladékgazdálkodási rendszer kivitelezési munkálatai, amelynek átadására legkésőbb 2010-ben kerülhet sor. A több mint 102 ezer háztartást és közel 277 ezer embert érintő beruházás célja a régió hulladékgazdálkodási rendszerének európai uniós normák szerinti kialakítása.A program legfőbb célkitűzései közt szerepel, hogy a műszaki és a jogi követelményeknek megfelelő hulladékgyűjtő és -kezelő rendszer létesüljön a térségben 2010-re. Emellett kiemelten fontos, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése is bevezetésre kerüljön gyűjtőszigetek alkalmazásával, 5-8 éven belül a háztartások közvetlen bevonásával. Kiemelt cél, hogy lényegesen csökkenjen a lerakásra kerülő hulladékok mennyisége is. A fejlesztések révén, a régi lerakók megszüntetésével és terület rendbetételével pedig jelentősen csökkenhet a térség környezet terhelése. A mostani programban nem szereplő hulladéklerakók rekultivációjára a társulás már újabb nagyszabású pályázatot nyújtott be.

A környezettudatos magatartás mindannyiunk számára, mindennapi felelősséggel, kötelezettségekkel jár. A tiszta, fenntartható környezetért, a hulladék újrahasznosítása, szabályos kezelése során minden lakosnak arányosan részt kell vállalnia.

– Kiemelt szerepet szánunk a Zöld Híd Programban a lakosok környezettudatos nevelésére, a környezetbarát magatartás népszerűsítésére. Szeretnénk a helyes hulladékkezelés és a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésével megóvni környezetünket és felhívni a környezetvédelem jelentőségére a lakosság figyelmét – hangsúlyozta Gyenes Szilárd, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás projektvezetője.

A Zöld Híd Program keretén belül három nagy gyűjtőkörzetben (Kerepes, Nógrádmarcal, Vácrátót) összesen kilenc főlétesítmény épül meg, illetve korszerűsödik, köztük két hulladék-kezelő központ (Kerepes, Ökörtelek-völgy; Nógrádmarcal), egy átrakó állomás (Vácrátót) továbbá kilenc hulladékudvar  (Aszód, Balassagyarmat, Fót, Gödöllő, Kerepes, Nagymaros, Rétság, Veresegyház, Vác) és megépül 486 szelektív gyűjtő sziget is.

A rendszer garantálja az öt fajta gyűjtési típus esetében (ömlesztett hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetes szelektív gyűjtés, zöldhulladék gyűjtés, hulladékudvarokban történő gyűjtés és veszélyes-hulladékok szelektív gyűjtése) a hulladékok megfelelő begyűjtését, továbbá optimális hasznosításukat, illetve előírások szerinti ártalmatlanításukat.

A projekt megvalósításával és az új pályázati forrás eredményes megszerzésével teljes körűen felszámolhatók, vagy biztonságba helyezhetők a jelenleg még működő, vagy felhagyott, műszaki védelem nélküli lerakók, illetve az eddigi rossz hulladékkezelési módszerek, amelyek sem a jogszabályi feltételeknek, sem pedig a környezetbiztonsági követelményeknek nem felelnek meg.

– Munkánk teljes sikere esetén az ország egyik legszebb, gyakran látogatott részén, a Dunakanyar–Börzsöny–Ipoly-völgy, Galga mente és Gödöllő térségében alakulhat ki a kor színvonalának megfelelő a jelenlegitől nagyságrendekkel jobb hulladékkezelési rendszer.

Bízunk abban is, hogy az itt élő emberek, civil szervezetek partnerségével valóban tiszta vidék és rendes táj lehet életterünk – állapította meg Gyenes Szilárd.

A hulladékgazdálkodási rendszer próbaüzemére 2009 év végén kerülhet sor az előzetes tervek alapján.

A projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja 50 százalékban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 40 százalékban, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 5 %-ban támogatja a programot.  A fennmaradó 5 százalék önerőt az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tagönkormányzatain keresztül biztosítja. A program végrehajtásának ellenőrzését és törvényességét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Kohéziós Alap Irányító Hatósága, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága látja el.

 

 Látogatottság: 2551
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision