Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2008.05.02 14:45
Felavatták a Világbéke-gongot

A XXI. század kihívásai, a klímaváltozás, a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit, összefogásra, együttműködésre, a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Szili Katalin május 2-án Gödöllőn a Világbéke-gong avatásán. Az ünnepségen részt vett Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és Mangasi Sihonbing Indonézia magyarországi nagykövete.

A megjelenteket Gémesi György polgármester köszöntötte, majd Djuyoto Suntani, a Világbéke Bizottság elnöke szólt a szép számú közönséghez. Beszédében kifejtette, a Világbéke-gong a béke hangja, azt fejezi ki, hogy ne forduljon az többé elő, ami 2002-ben Bali szigetén történt, amikor egy terrortámadást követően több százan haltak meg ártatlanul. Az elnök elmondta, hogy a tragédia után alakult meg a Világbéke Bizottság és eddig a földkerekség öt helyén állították fel a gongot, elsőként Európában most Gödöllőn. Azért is esett a választás e városra, mert Magyarország aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben; elsőként Gödöllő szervezett segélykoncertet a bajbajutottakért.

A XXI. század kihívásai, a klímaváltozás, a terrorizmus veszélye még inkább összekapcsolja a világ népeit, összefogásra, együttműködésre, a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Szili Katalin, aki kifejtette: New York, Bali, Madrid, London nevének elhangzása ma a terrorizmus veszélyét veti fel és eszünkbe juttatja, hogy a világbékét úgy lehet megteremteni, ha az ehhez szükséges szolidaritást nemcsak óhajtjuk, hanem mi magunk is gyakoroljuk mindennapjainkban. Ma a békét összekapcsoljuk a biztonság óhajával, e két fogalomnak úgy kell kézen fogva járni, mint az ikertestvéreknek - hangoztatta a házelnök.

A 2 méter átmérőjű, 150 kilós alkotást, egy indonéz szobrászművész készítette bronzból. A gong a világbékét valamint a föld népeinek testvériségét hirdeti. A Világbéke Bizottság az indonéziai Bali szigetén 2002 októberében történt, 200 halottat követelő merénylet után indította el a gonghoz kapcsolódó mozgalmat. Az első ilyen alkotást éppen Balin szólaltatta meg 2002. december 31-én, pontban éjfélkor Megawati Sukarnoputri akkori indonéz államfő. Indonézia után Dél-Kínában, Penglaj-Santungban állítottak fel gongot 2004. augusztus 20-án. A másodikat Újdelhiben, 2006 szeptemberében avatták fel, majd a következőt Mozambikban, 2008 márciusában.

A gödöllői gongot elsőként Djuyoto Suntani, majd Szili Katalin, Mádl Ferenc, Mangasi Sihonbing, Indonézia nagykövete és Gémesi György szólaltatta meg.

Az ünnepségen rövid műsort adott a Gödöllő Táncegyüttes, a Talamba Ütőegyüttes és egy indonéz népi táncos csoport.

 Látogatottság: 3700
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision