Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2008.11.13 00:12
Többszintű lehetőségek Indonéziával

Az indonéziai Bogor város vezetőjének személyes meghívására háromfős delegációval hivatalos látogatáson vett részt Gémesi György polgármester. A delegáció tagjai saját költségükön utaztak a leendő testvérvárosba.

Az ötnapos hivatalos program első állomásaként az indonéz külügyminisztériumban Rachman Budiman közkapcsolati és kommunikációs főosztály vezetője fogadta a vendégeket, valamint itt találkoztak a Világbéke Bizottság 11 tagjával is. A megbeszéléseken szintén részt vett Illés Mihály, Magyarország Indonéziába akkreditált nagykövete. Mint azt Djuyoto Suntani, a Világbéke Bizottság elnöke elmondta, céljuk, hogy Európában egy Világbéke konferenciát szervezzenek, melynek helyszínéül Magyarországot és Gödöllőt választanák. Mint az ismert, Európában egyedüliként hazánk kapta meg a Világbéke-gongot, amit Gödöllő főterén állítottak fel ez év májusában. Illés Mihály nagykövet nagy örömmel fogadta a bizottság kezdeményezését, azonban elmondta, hogy egy ilyen jelentős konferenciának a megszervezése körülbelül 2 évet vesz igénybe. Szintén ezen az állásponton volt az indonéz külügyminisztérium megbízottja is. Mint azt a nagykövet elmondta, 2011-ben hazánk adja az Európai Unió elnökét, így erre az időpontra lenne a legalkalmasabb ennek a konferenciának megszervezése. Gémesi György először is köszönetét fejezte ki a bizottságnak, hogy hazánk megkaphatta a béke e jelentős szimbólumát, és külön megköszönte, hogy ezt Gödöllőn állították fel. Elmondta, hogy Gödöllő nyitott a konferenciára és örömmel ad otthont annak bizonyos eseményeire, de a teljes megrendezésre, méretei miatt az csak a fővárosban valósítható meg. A felek megegyeztek abban, hogy mind a két ország támogatja a rendezvényt, és hamarosan konzultációkat is kezdeményeznek annak megvalósítása érdekében.

Gödöllő város vezetőit ezután a leendő testvérváros, Bogor polgármestere, Diani Budiarto fogadta. A találkozó alkalmával a jövő évben megkötendő testvérvárosi megállapodás került központba. Gémesi György köszöntőjében elmondta, hogy bár Indonézia és Magyarország igen messze fekszik egymástól, mégis sokszor közel került egymáshoz a két ország. Elsőként a 2002-es bali merénylet rázta meg a világot, aminek emlékeként ma a Világbéke-gong Gödöllő központjában áll, majd később a cunami után rendezett városunk az országban elsőként segélykoncertet, aminek bevételéből az indonéz károsultakat segítették, és hozzájárultak iskolák és árvaházak építéséhez. Most pedig Gödöllő az első Magyarországon, mely e távoli államban elsőként létesít testvérvárosi kapcsolatot, de már vannak követői, hiszen Szentendre és Gyula is hasonló lépéseket kezdeményezett. Bogor és Gödöllő sokban hasonlítanak egymásra. Mind a két város közel fekszik a fővároshoz, élvezve annak előnyét és hátrányát, mind a két városban található egy királyi palota, és mind a két város nagyjából közepes lakosságúnak mondható. Igaz ez Indonéz értelemben más, mint nálunk, hiszen míg Gödöllő lakossága 32 ezer fős, addig Bogorban közel egymillióan laknak, de ne felejtsük el, hogy egy közel 300 milliós országról beszélünk. Gödöllő bár igen széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, mégis most nyit először Európán és tengerentúlra.

Diani Budiarto, Bogor polgármestere nagy örömmel vette, hogy városa most már Európa felé is nyit, amiben mind két fél számára nagy lehetőségeket lát. A szerződés aláírása náluk egy komolyabb procedúrát vesz igénybe, hiszen nem elég, ha a város képviselő-testülete elfogadja, de szükséges a bel- és külügyminisztérium jóváhagyása is. Most a belügyminisztérium jóváhagyására várnak, de biztos benne, hogy a közeljövőben megkapják az engedélyt az aláírásra. Mint azt elmondta, a testvérvárosi szerződést három fő alapra szeretné építeni, a kultúra és oktatás, a gazdasági kapcsolatok és közös pályázatok, valamint a turizmus erősítésére. A gazdasági fejlesztéseknél felmerült, hogy az Európai Unió több olyan pályázatot is ki ír, melyen legalább két EU-s tagállam testvérvárosa egy ázsiai állam testvérvárosával közösen indulhat. Így Gödöllő mellett a hollandiai Wageningen is bekapcsolódna ezen fejlesztésekbe, elsősorban a hulladékgazdálkodás, az ivóvízhálózat fejlesztésben, valamint a zöldhulladék hasznosítása terén.

Szintén nagy lehetőséget jelent a Bogori Agrártudomány Egyetem, valamint a gödöllői Szent István Egyetem közös kapcsolata. A bogori egyetem nagy érdeklődést mutat a gödöllői intézmény iránt, hiszen mint azt Muhammad Agil, az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Luki Abdullah dékán elmondta a két intézmény nagyon sokban hasonlít egymásra. Szintén nagy érdeklődéssel fordulnak a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, valamint a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ felé. Szeretnék ha a tudományos kapcsolatokon túl diák- és professzorcserék is történhetnének, csakúgy, mint azt teszik más partner egyetemekkel. Az egyetem vezetése jövő májusban a bogori delegációval közösen szándékozik Gödöllőre látogatni, amikor felkeresnék a Szent István Egyetemet, valamint a KÁTKI-t és tárgyalásokat kezdeményeznek a szorosabb együttműködés reményében. Gémesi György és Diani Budiarto megegyeztek abban, hogy jövő májusában az indonéz delegáció látogat el hozzánk, és itt, Gödöllőn kerül aláírásra a testvérvárosi szerződés.



Látogatottság: 2260
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision