Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.01.26 21:34
Kézfogás a versenyben: munkamegbeszélés a Városházán

Az elmúlt években kialakult partnerség elmélyítése céljából találkoztak január 26-án a Városházán az önkormányzat, a Gödöllői Innovációs és Logisztikai Park (GILP), a Gödöllői Királyi Kastély Kht., az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (FVM MGI) és a Szent István Egyetem (SZIE) vezetői. Megbeszélésükön tájékoztatták egymást rövid- és középtávú fejlesztési elképzeléseikről, az ezek megvalósítása során megnyíló együttműködési lehetőségekről, a finanszírozás forrásairól. Megnyilatkozásaik szerint is szükség van a folyamatos információcserére, amelynek eredménye kölcsönös előnyöket ígérő közös projektek kidolgozásában is megnyilvánulhat, amit aligha lehet túlértékelni napjaink recessziós gazdasági környezetében.

Mészáros László, a GILP vezérigazgatója elmondta, hogy az ipari park a tudásintenzív vállalkozások számára ígér korszerű működési feltételeket. Mivel jelentős keresletet tapasztaltak kis- és közepes vállalkozások részéről, már 2009 első félévében 29 darab, egy-háromezer négyzetméter nagyságú telket alakítanak ki. Emellett központi szolgáltatóház megvalósítását is elkezdik, amihez pályázati támogatást nyertek. Elbírálás alatt áll a gyártócsarnokok létesítésére beadott pályázatuk. A GILP az önkormányzattal közösen szeretné megoldani a park területén a csapadékvíz-elvezetést, és igyekszik kialakítani tömegközlekedési kapcsolatát.

Dr. Fenyvesi László, az FVM MGI főigazgatója – aki egyben a SZIE professzora is – kiemelte: más országokban sokat fizetnének azért, hogy a kedvező adottságok olyan mértékben találkozzanak, mint az Gödöllőre jellemző. A megbeszélésen képviselt intézmények, társaságok egymástól járótávolságra találhatók – csak éppen gyalog- és kerékpárutak nem vezetnek egymáshoz. Értékeiket, adottságaikat, vonzerőiket érdemes integrálni, összehangoltan hasznosítani a közös tananyagfejlesztéstől a termálvíz hasznosításig számos üzletileg is ígéretes területen.

Dr. Solti László rektor, a kilenckarúvá bővült egyetemről elmondta, több mint 440 minősített oktatójával a minőségi képzést tűzte zászlójára, s ez egyben az életben maradás feltétele is, hiszen mindenki előtt nyilvánvaló: a mainál kevesebb felsőoktatási intézmény állhat helyt a hallgatókért és forrásokért folyó egyre élesebb versenyben. Hozzátette: a SZIE-nek nemcsak tudományos, hanem kulturális és művészeti területeken is önálló, markáns arculatot kell öltenie, s ebben nélkülözhetetlen segítséget adhat számára Gödöllő, a város gazdasága és társadalma.

Dr. Révész T. Mihály a Gödöllői Királyi Kastély Kht. igazgatója Rudolf, a Gizella és az Erzsébet szárnyra valamint a Kastélypark 5200 négyzetméterének XIX. századi rekonstrukciójára kiterjedő 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatást elnyert kiemelt projektet ismertette. Ez lesz a kastélyfelújítás negyedik szakasza, de ennek révén is még csak az alapterület 36%-a tétetik rendbe. A hamarosan kezdődő munka révén bővülnek a kastély múzeumi terei és a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is lesz helyük.

A találkozót kezdeményező dr. Gémesi György polgármester a településfejlesztés tényeinek összegzése után annak szemléletéről, majd a fejlesztési eszközökről szólt, végül az elfogadott, nem egy esetben már megvalósítás alatt álló önkormányzati projekteket ismertette. Amint arról már lapunkban is írtunk, az önkormányzat gondolkodásmódját az értékvédelem, a város- és a gazdaságfejlesztés szempontjai határozzák meg.

Az iparfejlesztésben a kis- és közepes vállalkozói szféra növekvő szerepvállalásával lehet számolni. A kereskedelem bővítésében a város térségi központ szerepe miatt a multinacionális vállalkozások is látnak lehetőséget. A turizmus a térséggel együttműködve erősödhet. Mindeközben az önkormányzat a munkahelyek megőrzését, a humán erőforrás továbbképzését, a helyi bevételek megtartását és fokozását, a városüzemeltetés költségeinek csökkentését tartja szem előtt. Dr. Gémesi György kiemelte: a város működési költségeiből legalább 500 millió forintot meg kell az idén takarítani.

A fejlesztési eszközök közül az ingatlangazdálkodásban, a célorientált beruházásokban, a városon belüli és kívüli partnerekkel való együttműködésben, a nemzetközi és az európai uniós kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázását említette a polgármester. Az utóbbival kapcsolatban elmondta, jó esély van arra, hogy az Európai Parlament mellett működő Régiók Bizottsága, melynek munkájában ő is részt vesz, májusban Gödöllőn tartson szemináriumot az önkormányzati érdekérvényesítés európai tapasztalatairól.

A város projektjeit is ismertette dr. Gémesi György. Köztük az út- és járdaépítéseket, a Táncsics úti sportpálya beruházást, a Damjanich iskola félidőhöz közelgő bővítését továbbá az állami támogatást elnyert óvodaépítést és további, lapunkban már közölt fejlesztéseket. Az önkormányzat a magántőke számára is igyekszik feltárni a befektetési lehetőségeket és szorgalmazza azok kiaknázását.

A találkozó zárásaként a polgármester az eszmecserék folytatását javasolta, azzal a meggyőződéssel, hogy az egyre romló pénzügyi feltételek közepette – mely körülmények egyaránt nehezítik a dolgát a gazdaság intézményi és vállalati szereplőinek – csakis előre meneküléssel, jól átgondolt takarékosságot eredményező, költségeket csökkentő beruházásokkal lehet segíteni. Azt a lehetőséget is felvetette, hogy az egyik alkalommal a város vezető nemzetközi cégeinek képviselőivel találkozzanak.



Látogatottság: 2318
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision