Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.05.27 21:08
Gödöllő a jövőbe tekintő város

 

 

Gödöllő az elmúlt időszakban több sikeres európai uniós pályázaton szerepelt. Ennek eredményeként megújulhat Gödöllő főtere, a Művelődési Központ épülete, a város több műemléke, valamint egy korszerű óvodával is gazdagodik a település. A pályázati sikerekről dr. Gémesi György polgármester, dr. Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Mikulás Brigitta, a Norvég Finanszírozási Alap képviselője tartott tájékoztatót Gödöllőn május 27-én.

Gémesi György ismertette a Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében című pályázati konstrukció első fordulójának eredményét, melynek keretében megújulhat a város főtere, a Művészetek Háza épülete, valamint átalakítják a városi piac galériáját. A programból időközben kikerült a Városháza épületének energiatudatos felújítása, a Kossuth Lajos utca felújítása és az egykori Hattyús tó helyreállítása, ezeket Gödöllő önkormányzata más pályázati forrásokból, illetve saját erőből valósítja meg. Végleges döntés született az ún. Norvég Alap pályázat eredményéről. A város által beadott tervekre 1 701 238 eurós támogatást ítéltek meg.

Steiner Pál gratulált a városnak az eredményes pályázatokhoz. Mint mondta Gödöllő a Közép-Magyarországi régió gyöngyszeme, aminek szüksége van egy ilyen rekonstrukcióra.

Mikulás Brigitta elmondta, a hazánkban meghirdetett három pályázati fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, majd végül 101 projekt kapott támogatást, ami többek között 28 önkormányzat, 26 civil szervezet, 26 költségvetési szerv terveinek a megvalósítását teszi lehetővé.

 

*

Lezárult az első fordulója a „Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében” című pályázati konstrukció „Funkcióbővítő városrehabilitáció” pályázatának, melyen eredményesen szerepelt a város a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című projekttel, ismertebb nevén Főtér programmal.  

A város az első fordulóban az igényelt közel 1,5 milliárd helyett 900 millió forint maximális előzetes támogatást nyert, maximum 1,17 milliárd forint elszámolható költség mellett az eredeti, pályázatban megadott mintegy 77 %-os támogatási intenzitás maximális mértékének megtartása mellett.

Ezt követően tisztázódtak a második forduló feltételei, többek között az, hogy a csökkentett támogatás milyen projektmódosítást tesz lehetővé. Így a második fordulóban már a Szabadság tér közterületi rehabilitációja (felszíni környezetrendezés + közművek áthelyezése ill. rekonstrukciója), a Művészetek Háza (korábbi nevén Művelődési Központ) energiahatékony megújítása, valamint a Városi piac galéria átalakítása szerepel a tartalomban. A bennmaradó projektelemeket úgy választották ki, hogy azok a pályázatban meghatározott feltételeknek eleget tegyenek, s megvalósításuk pénzügyileg is beleférjen a projektkeretbe.

A jelenlegi Szabadság tér átalakításával elérhető, hogy ne csak a kastély, hanem a város főtere is vonzó legyen az ide látogatók számára, a lakosságnak pedig élhető, használható közösségi teret nyújtson. Szökőkút, szobor, fasorok, a jelenleginél több zöldterület, pihenőhelyek, díszburkolat teremti majd meg a tér egyedi és vonzó hangulatát. Nem elhanyagolható a megújulásnak az a kevésbé látványos hatása sem, hogy a felszíni rész rendezése előtt a meglévő, elavult közművezetékeket feltárják és korszerűsítik, kialakítják azok racionális nyomvonalvezetését. Erre nagy szükség van, hiszen az elmúlt években több alkalommal kellett csőtörés miatt beavatkozni ezen a területen mind a vízműveknek, mind a távhő szolgáltatónak. A közművek korszerűsítésével mindkét területen biztonságosabbá válik a lakossági ellátás. Az átalakítást követően a területen megszűnik a gépjárműforgalom és a parkolás. A korábban a tér alá tervezett mélygarázs építését elvetette az önkormányzat, mivel az elképzelés nem nyerte el a lakosság támogatását.

A projekt egyik kiemelkedő része a Művészetek Háza külső-belső felújítása funkcióbővítéssel. Energiatakarékos fűtési rendszer kialakítására kerül sor és az épület korábban megkezdett akadálymentesítése is befejeződik.  Az átalakítás során az épület előcsarnokát többcélú rendezvénytérré alakítják át, ehhez a főbejáratot áthelyezik. A belső térből elbontják az utólagos beépítéseket, új lépcsőt, büfét és információs részt alakítanak ki, megtörténik a klimatizálás és a belsőépítészeti felújítás. A gépészetet kicserélik, és korszerű nyílászárókkal látják el az épületet.

A városi piac kilenc éve nyújt színvonalas szolgáltatást Gödöllő lakosságának. Az épület földszinten a kistermelők részére kialakított árusító tér mind a kereskedők, mind a vásárlók körében népszerű. A galéria részen átalakításra kerül sor, melynek eredményeképpen a megújuló városközpont vonzerejének javítása és a szolgáltató funkciók erősítése céljából, további vendéglátó ipari szolgáltatás lehetősége teremtődik meg. 

A Főtér program egyik sokak által várt projekt eleme volt a Hattyús-tó kialakítása, ami nem csak városképi szempontból számít jelentős beruházásnak, hanem idegenforgalmi szempontból is meghatározó lehet. Mivel Gödöllő a jövőben nagymértékben szeretné növelni vonzerejét, s a várost mind jobban bekapcsolni a hazai és a külföldi idegenforgalmi vérkeringésbe, ezért saját forrásból tervezi megvalósítani a tó kialakítását.

A közel 60 milliós fejlesztés során az Alsópark kastéllyal szembeni, jelenleg erdős területén tervezik visszaállítani az egykori Hattyús-tavat. A helyreállítás után a tó partjáról a látogató elé tárul majd a kastély műemlék-együttesének gyönyörű látványa, de a kastélyból nézve is szemet gyönyörködtető kép tárul majd a látogatók elé. A tó nem csak az idegenforgalomban játszhat majd fontos szerepet, hanem a terület csapadékvíz elvezetésében is.

Végleges döntés született az ún. Norvég Alap pályázat (EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok konstrukció) eredményéről. A „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” című pályázat végeredményéről nemrégiben határoztak Brüsszelben. A város által beadott tervekre 1 701 238 eurós támogatást ítéltek meg, melyre vonatkozóan Támogatási Ajánlat érkezett az alap Pénzügyi Mechanizmusok irodájától.

Gödöllő négy nagyszabású felújításra adott be pályázatot a Norvég Alaphoz, aminek eredményeként a következő két év folyamán megtörténhet az Erzsébet Park első részének rehabilitációja: a Kálváriának, az Erzsébet szobornak és az Erzsébet szikla környezetének rendbetétele, e mellett az Alsópark egyes részeinek rehabilitációja. Megtörténik a Királyi váró felújítása, valamint a Grassalkovich filagória restaurálása, a bazilika mellett történő felállítása, és az ehhez kapcsolódó területrendezés.

A hazánkban meghirdetett három pályázati fordulóban több száz pályázatot nyújtottak be, majd végül mintegy 101 projekt kaphatott támogatást.

Az előzetes döntés még a múlt év végén megszületett, az  EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program Pénzügyi Döntőbizottsága végleges jóváhagyására azonban április végéig várni kellett.

Az eredményes pályázat a legnagyobb változást a jelenleg vasúti váróteremként működő gödöllői Királyi váró esetében jelenti. Az 1800-as évek végén épült díszes épület, mára igencsak leromlott. A jelenleg a MÁV Zrt. kezelésében lévő állami tulajdonú műemlék épület teljes külső és belső rekonstrukciójára sor kerül. Visszaépítik a kupolás fedélszerkezetet, a három homlokzaton végigfutó egykori kovácsoltvas oszlopokon álló, míves perontetőt és felújításra kerül a város felőli oldalon a kocsifelhajtó, valamint az előtte lévő terület és a két oldalán hajdan volt kerti ágyások.

 

Ezt követően új funkciót kap és idegenforgalmi célokat fog szolgálni. Erről már megszületett a megállapodás az önkormányzat és a MÁV között. Az épületben kialakításra kerül egy közlekedéstörténeti és egy helytörténeti kiállítás, az egykori hercegi, királyi és királynéi várókból, a fennmaradó területeken pedig idegenforgalmi létesítmény kap helyet.

 

A kiállítási részben a Közlekedési Múzeum az udvari vonatokkal és a királyi várók legszebb emlékeivel ismerteti majd meg a látogatókat, ötven dokumentum és húsz műtárgy bemutatásával. Ennek részeként kerül vissza az egykori gödöllői királyi váró Erzsébet szalonjának hat darabos bútor garnitúrája, de olyan különlegességek is itt lesznek láthatók, mint a MÁV 1052. pályaszámú udvari vonati gőzmozdonyának 1:5 arányú modellje és a Tisza vidéki vasút udvari kocsijának 1857-ből megmaradt bútorzata.

A helytörténeti kiállítás részeként a Gödöllői Városi Múzeumból visszakerül ide a Stróbl Alajos által készített Erzsébet királyné és Ferenc József mellszobor, amik egykor a királyi váróteremben álltak, valamint olyan képeslapok és fotók, amik a királyi váró épületét és az ott folyó életet mutatják be.

 

A rekonstrukciós munkálatok megkezdésére várhatóan az év második felében kerül sor az előkészítő munkákkal, művészettörténeti feltárásokkal. A kivitelezésre 2010-ben kerülhet sor. A munkálatok megkezdése előtt áthelyezésre kerül a MÁV váróterem, a jegypénztár és az ezekhez kapcsolódó szociális helyiségek. Ennek előkészítése már folyamatban van, zajlanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések.

 

Megújul az Alsópark is. Ennek rekonstrukciós tervei a Világfa felújítását, sétányok, utak kialakítását és a növényzet egy részének megújítását tartalmazzák. Ennek keretében megszépül a park vasúti pályaudvar felőli része is.

Az Alsópark arculata jelentősen megváltozik a közeljövőben. A kastély és a művelődési ház közötti területet úgy alakítják át, hogy azok egymás vonzerejét erősítsék.

A Norvég Alaphoz tartozó program mellett ugyanis rövidesen megkezdődik az egykori Hattyús tó helyreállítása is, amihez kapcsolódóan díszkertet és hattyús sétányt alakítanak ki. Ennek a felmérési munkálatai már megkezdődtek. Az Alsóparknak a lakótelep és az óvoda melletti részén helyet kap egy nagyobb játszótér is. Ezeket a fejlesztéseket önerőből valósítja meg a város.

 

A belváros második legnagyobb zöldterülete, az Erzsébet park első része is felújításra kerül. Ami magába foglalja az Erzsébet szobor felújítását, a mögötte álló Erzsébet-szikla környezetének rendbetételét, a Kálvária, és alépítményének valamint a szobroknak a restaurálását, továbbá a terület kertészeti munkáit. Ennek eredményeként az eredeti, 1901-es állapotot valósítják meg. A szobortól rálátás nyílik majd a sziklára, ehhez a területen lévő növényzetet megújítják, s díszpark várja majd a látogatókat. A Szabadság út felől, a park főbejárati kerítésének és az előtte levő területnek a rendezése fontos része a tervnek, hiszen itt biztosítható a kapcsolat a város és a kastély Felsőparkja irányába.

 

Megszépül a máriabesnyői bazilika környéke is. Az altemplom bejárati szintjére, a templom és a 3-as út melletti parkoló fölötti területre helyezik át az egykor az Antal-hegyen álló, ma a kapucinus rendház épületegyüttese és a bazilika mögötti területen található filagóriát. A jelenleg funkció nélküli, hat kőoszlopos, tető nélküli torzót eredeti szépségében állítják helyre. Áthelyezésével együtt parkosítják a bazilika melletti területet, és a székelykaputól a templomépületig terjedő területen parkfelújítást végeznek, és biztonságosabbá teszik a parkolóból való feljutást is. Megtörténik a jelenlegi lépcső felújítása is.

 

Az idén elkészülnek a kivitelezési tervek és megtörténik a pályáztatás. A munkák látványosabb része pedig jövőre veszi kezdetét.

 

A Norvég Alaphoz beadott, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület által kezdeményezett pályázat szép példája az összefogásnak.  Az önkormányzat olyan partnerekkel közösen nyújtotta be az anyagot, mint a Magyar Államvasutak Zrt., Kapucinusok Magyarországi Központja, Magyar Katolikus Egyház, Gödöllői Királyi Kastély Kht., Közlekedési Múzeum, Gödöllő Városi Múzeum, Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület, Sisi Baráti Kör és a Gödöllői Szolgálat című lap.



Látogatottság: 2797
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision