Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2009.06.16 17:03
Hét önkormányzati szövetség közös nyilatkozata

Elfogadhatatlan a jövő évi költségvetésben tervezett, az önkormányzatokat érintő 120 milliárd forintos elvonás - tartalmazza hét önkormányzati szövetség konzultatív tanácsán június 16-án megfogalmazott közös nyilatkozat. A dokumentum leszögezi: szükség van az önkormányzati rendszer reformjára, és elvárják, hogy ennek kidolgozásában egyenrangú partnerként vehessenek rész, eddig ugyanis a kormány érdemben nem egyeztetett velük e kérdésekben.

 

Az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsának Közös Nyilatkozata

 

Az Önkormányzati Szövetségek Konzultatív Tanácsa (a hét országos önkormányzati szövetség elnökségének együttes ülése) érdekelt és partner az önkormányzati rendszer reformjában. Elvárjuk, hogy egyenrangú partnerként fogadja el a kormányzat a reformok kidolgozása során. Az önkormányzati szövetségek sajnálattal állapítják meg, hogy az érdekérvényesítés hatékonysága csökken, a javaslatainkat a tárca nem tudja hatékonyan képviselni. Azt tapasztaljuk, hogy a kormányzat továbbra sem egyeztet érdemben az önkormányzatokat érintő ügyekben.

A jelen helyzetben kiemelten fontosnak tartjuk a következő kérdéseket:

l./ Az önkormányzati szövetségek felkérik a kormányt, hogy az EU-s pályázatoknál az ÁFA növekedés és árfolyam változás hatását kompenzálja.

2./ Az önkormányzati szövetségek nem értenek egyet – az önkormányzatiság alapértékével ellentétesnek tartják –, hogy az iparűzési adó beszedését a kormányzat az APEH hatáskörébe kívánja helyezni.

3/ Az önkormányzati szövetségek nem értenek egyet, és határozottan ellenzik a vízközmű társaságok tervezett integrációját, ugyanakkor támogatják az önkormányzati tulajdonba adást.

4/ Az önkormányzati szövetségek elhamarkodottnak, és kidolgozatlannak tartják a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó részét és javasolják visszavonását és széleskörű szakmai egyeztetés után újratárgyalását.

Az önkormányzati szövetségek nem tudják elfogadni az előkészítés és egyeztetés nélküli pénzügyminiszteri bejelentést, a jövő évre tervezett 120 milliárd forintos önkormányzatokat érintő elvonásról. Ezért az önkormányzati szövetségek kezdeményezik a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának (KÖEF) soron kívüli összehívását.

Budapest, Pest Megyeháza, 2009. június 16.

Dr. Sütő László

Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége

Dr. Wekler Ferenc

Községek, Kistelepülések és

Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége

Dr. Illés György

Magyar Faluszövetség

Dr. Gémesi György

Magyar Önkormányzatok

Szövetsége

Dr. Szakali Erzsébet

Megyei Jogú Városok Szövetsége

Molnár Gyula

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Dr. Odor Ferenc

Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

 

Az ülésen részt vettek a parlamenti pártok frakcióinak képviselői is, akik a tanácskozást követően dr. Gémesi Györggyel, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökével, Gödöllő polgármesterével közös sajtótájékoztatót tartottak.

A sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakciója képviseletében leszögezte, hogy a húszéves önkormányzati rendszer stabil, továbbra is szükség van mind a 3119 önkormányzat munkájára. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a rendszer finanszírozásának átfogó reformját, főként a nagyobb városok önkormányzati testületi létszámának felülvizsgálatát.

Geberle Erzsébet az SZDSZ parlamenti frakciójának képviseletében az önkormányzati feladatok újragondolását hangsúlyozta. Kifejtette: a szabad demokraták a szolgáltató önkormányzatok rendszerét látná szívesen. Arról is szólt, hogy a párt gazdasági szakértői az adóreformon belül a helyi személyi jövedelemadó bevezetésének lehetőségét vizsgálják.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta: a kormány az elmúlt években több százmilliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, amelyek megszenvedik az egészségügy és az oktatás válságát is. A lehetetlen helyzetből a kilábalás a frakcióvezető szerint a sikeres gazdaságpolitikán át vezet. Ez ugyanis több munkahely teremtését hozza magával, ami által nő az önkormányzatok bevétele, és így több forrás jut a fejlesztése



Látogatottság: 2144
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision