Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.02.08 18:26
Új Világfát álmodott a művész

A képviselő-testület február 4-i ülésén 21 igen szavazattal és két tartózkodással hozzájárult ahhoz, hogy az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázat támogatásával az Alsópark területén az eredeti Világfa szellemiségét hordozó új alkotás állítható fel. Az új emlékmű létrehozására az eredeti Világfa alkotója, Velekei József Lajos szobrászművész jogosult. A felállításra vonatkozó döntés csak azután hajtható végre, miután a Képző- és Iparművészeti Lektorátus pozitív szakvéleménye elkészült és az abban foglaltak megvalósulását a tervek biztosítják.

A Világfát 1992-ben állították fel az Alsóparkban a szabadság szimbólumaként, a magyar szabadságért életüket áldozó hősök emlékére. A 9,3 m magas szobor állapota – az időszakos kezelések és az 1998-as felújítás ellenére - fokozatosan romlott, a szárnyak 2008 augusztusában egy nagy szélvihart követően letörtek.

A Világfa rekonstrukcióját az önkormányzat fontos feladatának tartja, mivel a szovjet  csapatok 1991. júniusában történő kivonulása óta minden év júniusában a Magyar Szabadság Napján országos hírű megemlékezés helyszíne, arra emlékezve, hogy ötszáz éve először nincsenek idegenek, megszálló csapatok Magyarország területén. A gödöllői Világfa országosan ismert szimbólummá vált.

Míg a korábbi alkotás egy „karjait széttáró ember” alakra emlékeztetett, a mostani „egy felszálló madár” képét igyekszik feleleveníteni. A Világfa 2 méter magas, hasáb alakú talapzaton kap helyet, maga az alkotás 7 méter magas, kb. 7 méter széles szárny fesztávokkal.

Az új emlékmű egyes részei cserélhetőek lesznek, az időjárás viszontagságai ellen felületkezeléssel védekeznek és amennyire lehet, a szobor vandálbiztos kialakítást kap.

A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az ízlések különböznek és az is, hogy ízlésekről nem lehet vitatkozni.

– Nem mi vagyunk a művészek – szögezte le Gémesi György polgármester. – Velekei József Lajos művészetének a világfa motívum az egyik ihletője. Ma már nem kérdéses, ami annak idején vitákat gerjesztett, kételyeket keltett, hogy érdemes-e megünnepelni a Magyar Szabadság Napját. Igen, szükség van erre a megemlékezésre. Az ünnepség szimbólumának újraalkotását a Norvég Alap támogatja, az önkormányzatnak nem kerül pénzébe.

A szavazás eredménye alapján a művész is megkapta a testület bizalmát az új szobor kialakítására. A másnap megtartott előzetes szakvéleményezésen a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrijének tetszését ugyancsak elnyerte az 1:10 arányban bemutatott modell. 



Látogatottság: 2781
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision