Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.02.09 17:42
Elfogadták Gödöllő 2010. évi költségvetését
Nyomtatható verzió

Módosító javaslat nélkül, 16 igen szavazattal, 7 tartózkodással elfogadta a képviselő-testület február 4-én Gödöllő 2010. évi költségvetését, amely a decemberben jóváhagyott koncepció szerint készült el. A testületi ülést megelőző összevont bizottsági ülésen mind a 8 állandó bizottság támogatta az előterjesztést, összesen 4 tartózkodás mellett. A költségvetés lehetővé teszi a város biztonságos működését. Az önkormányzat az elmúlt 2 évben reformmal felérő költségvetési változtatásokat hajtott végre annak érdekében, hogy egyensúlyban tartsa a város gazdálkodását, előteremtse a fejlődés és fejlesztés forrásait, miközben a gazdasági válság, a kormányzati megszorítások, az áfa emelése és az infláció ezen időszak alatt közel 1 milliárd forinttal csökkentette a mozgásterét.



Gémesi György polgármester a költségvetési javaslat előterjesztője szóbeli kiegészítésében elmondta, eredményként könyvelhető el, hogy nem lesz csoportos létszámleépítés az önkormányzati dolgozók között. Egyes területeken belső átcsoportosításokat kell végrehajtani. Így oldják meg például azt, hogy az épülő Zöld Óvodában többlet bérigény nélkül elindulhasson a 2 új óvodai csoport.

A város alkalmazottai számára egységesen 6000 forint/fő/hónap értékű meleg étkezési utalványra terveztek fedezetet.

A korábban eldöntött fejlesztésekhez szükséges önrész rendelkezésre áll, és mintegy 200 millió forint fejlesztési tartalékot is tartalmaz a költségvetés. Útépítésekre a korábbinál kevesebb, 100 millió forint fordítható, de a belterületi utaknak már több mint a 90 százaléka elkészült. Járdaépítésre és felújításra továbbra is 50 millió forintos keret szolgál.

Az önkormányzat önként vállalt feladatként tartja fenn a Török Ignác Gimnáziumot, a Montágh Imre Általános Iskolát és a Chopin Zeneiskolát. Ezeket a szűkülő források ellenére továbbra is finanszírozza, ugyanakkor érvényesíti a megtakarítási lehetőségeket.

A bevételeket elemezve Gémesi György elmondta, hogy az önkormányzat a múlt évinél nominálértékben is 9 százalékkal kevesebb, 1 milliárd 952 millió forint állami normatív támogatást kap, s akkor még nem beszéltünk az infláció és az áfa növelés reálértéket csökkentő hatásáról. A tervezett helyi iparűzési adó bevétel 1 milliárd 800 millió forint. A szolgáltatások díjait csak mérsékelten emeli az önkormányzat. A helyi autóbusz-közlekedést végző Volánbusz támogatása az áfa emelés és az infláció mértékével növekedik.

Hentz Károly (MSZP) úgy vélekedett, elfogadható, hogy a város által beadott pályázatokhoz szükséges önrészt részben külső forrásokból teremti elő az önkormányzat, de ha ez hosszú távon folytatódik, akkor adósságspirál alakulhat ki. Véleménye szerint úgy tűnik, hogy a fejlesztések területén, mintha túlvállalta volna magát az önkormányzat.

Halász Levente (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) képviselőtársa véleményére reagálva elmondta, éppen a szocialisták nyolcévi kormányzásának a következménye az, hogy a helyi bevételek emelkedése helyett a települések hiteligénye nőtt meg. Artistamutatványra emlékeztet, hogy miközben települések sokasága jut csődhelyzetbe, Gödöllő több területen hajt végre jelentős fejlesztéseket.

Guba Lajos (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) elmondta, érzékenyen érinti az önkormányzati intézmények dolgozóit a bérek stagnálása és a juttatások csökkenése. Külső forrást keres minden intézmény, ezért pályáznak, ezért hozták létre az óvodai és iskolai alapítványokat. A normatívákat évről-évre csökkenti az állam. Az intézmények működésére az önkormányzati plusztámogatások nyújtanak elegendő fedezetet. A kultúra, a civil szervezetek és a Bursa Hungarica pályázaton keresztül a felsőoktatásban tanuló gödöllőiek támogatására is számottevő forrásokat fordít a képviselő-testület. Kedvezőnek látja a soron következő nagyberuházásokat is Gödöllő jövőjére vonatkozóan.

Zsókáné Mihala Éva (aki az ülésen bejelentette, hogy kilépett a Fideszből) rámutatott arra, hogy az állam mindinkább kivonul az önkormányzatok támogatásából, viszont egyre több feladatot testál rájuk. Kitartó munka kellett ahhoz, hogy sikeres pályázó legyen a város és ne hiányozzon az önrész sem. Az önkormányzat ezer közeljövőbeli gödöllői munkahely létesítését segíti elő. Vajon tehet-e többet ennél a városban élőkért?

Körösfői László (MSZP) kívánatos fejlesztéseket sorolt – a II. számú rendelő épületének akadálymentesítésétől a közvilágítás bővítéséig –, de nem tette hozzá, mindehhez honnan szerezzen pénzt az önkormányzat. Nehezményezte, hogy miközben a sportegyesületeknek többet kell fizetniük az önkormányzati sportlétesítmények használatáért, a támogatásukat szolgáló sportkeret összege nem emelkedik.

Pelyhe József (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) felhívta képviselőtársa figyelmét arra, hogy a változatlan sportkeret előteremtése is fejtörést okoz az önkormányzatnak. Részletesen ismertette, miként szűntek meg vagy csapódtak más normatívákhoz a sportot támogató állami normatívák. Hentz Károly hozzászólása kapcsán pedig emlékeztetett rá: olyan fejlesztéseket tűzött ki célul az önkormányzat, amelyek támogatására pályázati forrásokért lehetett versenybe szállni. Ezekhez viszont önerőt kell felhalmozni. A fejlesztések egy része – például

a Művészetek Háza energiamegtakarítást eredményező felújítása – működési költségeket csökkent.

Négy évvel ezelőtt még az volt a kifogás az önkormányzattal szemben, hogy nem pályázik eleget, most pedig az, hogy a nyertes pályázatokhoz sok önerőre van szükség, állapította meg a vitát összegezve Gémesi György, majd elmondta, hogy az önkormányzat több mint 20 milliárd forintot érő vagyona elegendő fedezetet nyújt a kibocsátott kötvényekre. Az a jó vagyonhasznosítás, ha nem kótyavetyélik el a vagyont. Mert akinek vagyona van, annak van pénze, hitele, s az tudja megélni az önkormányzatiságot, a helyi életviszonyok helyi alakításának lehetőségét. Gödöllőnek egyetlen működési célra felvett hitele sincsen. Az esetek 80-90 százalékában egyhangúlag elhatározott fejlesztések finanszírozására bevont források célja pedig kettős: a működési költségeket csökkentő és a város bevételeit növelő beruházások megvalósítása. Az előbbire jó példa a Művészetek Házának már említett felújítása és a nyílászárók cseréje a Tormay Károly Egészségügyi Központban. Az utóbbira is többet mondhatunk. Gödöllő idegenforgalmi vonzerejét, bevételszerző képességét növeli a Főtér átalakítása, a királyi váró felújítása, az Erzsébet és az Alsópark szépítése. Minden esetben érvényesül az a szempont, hogy a fejlesztés nem okozhat működési költségtöbbletet. Így történt ez Damjanich Általános Iskolában is, ahol a régiek felújítása mellett új oktatási tereket hozott létre az önkormányzat.

Gémesi György csodálkozott Hentz Károly adósságspirállal kapcsolatos állításán, hiszen az önkormányzat általi kötvénykibocsátást – ami a fejlesztésekhez szükséges önrészt biztosítja – az MSZP és maga a képviselő is támogatta.

Befejezésül a polgármester leszögezte: a költségvetés biztosítja, hogy legyen kenyere az önkormányzati dolgozóknak, legyen fűtés az iskolákban, világítás a városban, télen eltakarítsák a havat, a közösen elhatározott fejlesztések pedig megvalósuljanak.



Látogatottság: 2065
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision