Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2010.02.14 13:08
Erősödő önkormányzati szerepek az Unióban – Még közelebb a polgárokhoz

Az elkövetkezendő öt évben tizenkét választott képviselő közvetíti majd Magyarország régióinak és városainak álláspontját Brüsszelben. A képviselők február 9-én kezdték meg munkájukat a Régiók Bizottságánál (RB), a választott regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlésénél. A magyar delegáció vezetőjének Bihary Gábort, Budapest Főváros Közgyűlésének tagját, alelnöknek pedig dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét választották meg.

A regionális és helyi képviselők, akik a Régiók Bizottsága 2010–2015-ös mandátumidőszakának alakuló plenáris ülésén találkoztak Brüsszelben, ígéretet tettek arra, hogy a Lisszaboni Szerződés adta új jogköreiket arra használják majd, hogy közelebb hozzák Európát a polgáraihoz. Az európai jogszabályok elfogadása kapcsán végzett konzultációs tevékenységének kibővítése mellett az RB most azzal a joggal is rendelkezik, hogy az európai régiók és városok hatásköreinek védelmében az Európai Bírósághoz forduljon.

A Régiók Bizottsága az EU regionális és helyi képviselőinek közgyűlése. A 27 európai uniós tagállam önkormányzatait képviselő 344 tagnak az a küldetése, hogy a regionális és helyi önkormányzatokat, valamint az általuk képviselt közösségeket bevonja az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassa őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az RB véleményét. A Régiók Bizottsága az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy úgy látja, hogy egy uniós jogszabály sérti a szubszidiaritás elvét, vagy nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

Az RB valamennyi európai regionális és helyi önkormányzat nevében tevékenykedik, harcolva azért a jogukért, hogy megfelelő pénzügyi forrásokat biztosítsanak számukra feladataik végrehajtásához, valamint hirdetve a jó kormányzás elveit és mechanizmusait és szorgalmazva a decentralizációs folyamatot. Az RB ösztönzi az együttműködést egyrészt a tagállamok regionális és helyi önkormányzatai között, másrészt a tagjelölt országok, potenciális tagjelölt országok, szomszédos országok és harmadik országok önkormányzataival is.

Az európai választások után a Régiók Bizpttságának tagjait is újraválasztják 5 éves mandátummal. Az RB elnöki posztját Mercedes Bresso (Olaszország), míg az alelnökit a spanyol Ramón Luis Valcárcel Siso tölti be. Az elnöki posztot 2 és fél év után kell az alelnöknek átadni.

Mercedes Bresso a Régiók Bizottsága újonnan választott elnöke arra kérte a Közgyűlést, hogy bátrabban álljon ki politikai céljai mellett. Az elnök örömmel számolt be arról, hogy az intézmény 15 év alatt jelentős politikai sikereket ért el, és kiemelte: a legfontosabb feladat az európai területi önkormányzatok közös érdekeinek hatékony képviselete. „Lezárult az intézményi vita. Ideje életre kelteni a Lisszaboni Szerződést. Vége annak, hogy csak kérjük: vegyék figyelembe a helyi és regionális önkormányzatokat. Vége annak, hogy csak beleegyezően bólogatunk. Lényegi javaslatokkal kapcsolódunk bele a politikai vitába, és – ha szükséges – nem riadunk vissza a polémiától.” Az elnök célja, hogy a Régiók Bizottsága komolyabb szerephez jusson a unió politikai életében. „Az önkormányzati emberek állnak a lakossághoz a legközelebb, és mi vagyunk azok, akik napi kapcsolatban élük velük. Éppen ezért a jövőben a kommunikáció még komolyabb szerephez jut a bizottság életében.”

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a felülvizsgált lisszaboni stratégia elindítása, az európai kohéziós politika fejlesztése – és semmiképpen sem nemzeti hatáskörbe való visszahelyezése –, a regionális és helyi érdekek beépítése az EU pénzügyi kilátásairól szóló vitába, az európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC) elnevezésű új jogi eszköz sikeres alkalmazása, illetve olyan európai stratégia kidolgozása az általános érdekű szolgáltatásokhoz, amely tiszteletben tartja a területi hatásköröket – ezek Mercedes Bresso elnökségének legfontosabb elemei. „A szóban forgó kérdésekben a területi önkormányzatok kiindulópontként szolgálhatnak Európa számára. Válság idején frontvonalban állnak, és mindig ők jelentették a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi innováció valódi laboratóriumát. Ezért kérem a többi uniós intézményt, hogy minél jobban használja ki ezt a tapasztalatot” – biztatott Bresso elnök. Hozzáfűzte: „Ide tartozik a Lisszaboni Szerződéssel a Régiók Bizottságára ruházott új jogkörök védelme is politikai szinten vagy – ha szükséges – az Európai Bíróság előtt”.

Az új RB-elnök bejelentette továbbá, hogy intézménye felelős módon kiveszi a részét a Lisszaboni Szerződéssel létrehozott polgári kezdeményezés konkrét végrehajtásából. „A tagállami polgári kezdeményezésekkel kapcsolatos széles körű tapasztalataikból kiindulva a régiók és a városok szerepet játszanak majd az európai polgári kezdeményezések elindításában, összefogásában és megvalósításában. Ez átláthatóbbá, demokratikusabbá és színesebbé teszi Európát.”

A 12 fős magyar delegácó tagja dr. Gémesi György, akit a nemzeti küldöttség elnökhelyettésenk neveztek ki, így két és fél év után ő veheti át a vezetői posztot a jelenlegi elnöktől Bihary Gábortól.

Gémesi György a magyar delegáció elnökhelyetteseként a RB elnökségében is Gödöllő polgármestere a Duna-Bizottság, az Nemzetközi Bizottság(CIVEX), az Oktatási, Sport, Ifjúsági és Kulturális Bizottság (EDUC) tagjaként kapott feladatot, valamit a nemrégiben megalakult és a jövőben nagyobb fontossággal bíró EuroMediterrán Együttműködési Bizottságban (ARLEM)képviseli hazánkat. Bihary Gábort a Pénzügyi Bizottság elnökének választották.

Miután Magyarország 2011. január 1. és június 30. között az Európai Unió soros elnöki tisztségét látja el, így hazánk több jelentős konferenciának is helyszínt ad. Még folynak azon tárgyalások, ami szerint Gödöllő az egyik kimemelt helyszíne lehet az elnökségnek. Az azonban biztos, hogy a RB több konzultációja, és elnöki találkozói városunkban zajlanak majd ebben az időszakban.Látogatottság: 1618
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision