Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2010.03.15 22:21
Gödöllőn állítják fel a Pozsonyi Csata Emlékművét

A képviselő-testület elfogadta a Történelmi Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend által felajánlott Pozsonyi Csata Emlékművét, vállalta felállításának költségeit 2 millió 150 ezer forint összegben, egyben támogatta az emlékmű fogadóterének és tágabb környezetének kialakítását a Táncsics Mihály úti Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában.

A pozsonyi csata 907. július 3. és 6. között zajlott. Árpád nagyfejedelem népe és a velük egyesült őshonos lakosság visszaverte az egyesült európai német-római seregek támadását. A pozsonyi csatát ismertető hiteles történelmi adatok ékesen bizonyítják azt, hogy a Magyar Törzsszövetség által alkalmazott hadműveleti és harcászati sajátosságok és módszerek messze felülmúlták a germánok hadviselési próbálkozásait. A magyarok a hadviselés összes nagy problémáit – mint a központi vezetést, a felderítést, a seregeknek legjobb időben való bevetését, átcsoportosítását és az ellenségnek a meglepését – szinte óramű pontossággal megoldották és teljes diadalt arattak a nagyobb számú ellenség felett.

A történelmi esemény évfordulóján állítja fel az emlékművet a Történelmi Vitézi Rend, a Szent György Lovagrend és a város önkormányzata. Magyarországon mindezidáig nem emeltek a pozsonyi csatára emlékeztető méltó emlékművet.

Füredi Gábor fafaragó művész egy villámsújtotta 400 éves törökmogyoróból készítette az alkotást. A két tonna tömegű, 4 és fél méter magas oszlopon a magyar őstörténet és honfoglalás hiteles régészeti leleteit ábrázoló faragványok, jellegzetes honfoglaláskori ornamentika és a László Gyula régészprofesszor által rekonstruált, két honfoglaláskori öltözetű álló alak lesz látható. Az elölnézeti főmotívum a nagyszentmiklósi kincs 4. számú korsójának győztes fejedelmét ábrázolja, alá a honfoglaláskori tiszabezdédi fejedelmi tarsolylemez, fölé a szintén honfoglaláskori, turulos női hajfonatkorong kerül. A felület többi részét is jellegzetes honfoglaláskori ornamentika, tarsolylemezek, hajfonatkorongok, díszes öv- és ruhaveretek faragványai töltik ki. A rusztikus, obeliszkszerű oszlopot felül majd fémlemez kúptető védi. Legalul rovásírással tüntetik fel a pozsonyi csatát és évszámát.Látogatottság: 2080
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision