Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.05.13 23:45
Újvidéki kórus a bazilikában

 

A Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány meghívására május 9-én Gödöllőre érkezett az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus. A Turai János atya által celebrált szentmisén részt vettek a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány kuratóriumának tagjai is. Az énekkar és Maczkó Mária énekművész – aki egyben a kuratórium tagja is – a máriabesnyői bazilikában vasárnap 9 órakor kezdődött szentmisén szolgált énekével.

 „Kevés olyan hely van Vajdaságban, ahol egyházi kórusok alakulnak, s még kevesebb, amely fiatalokból áll. Szerbia bombázása idején, 1999-ben, mikor Újvidékre is nagyban hullottak a bombák, az iskolai tanítás hiányában csellengő gyerekek közül többen is betértek az újvidéki Kapisztrán Szent János plébánia templomába. Beszédes Margit zenetanárnő maga köré gyűjtötte a gyerekeket és foglalkozott velük. A megtanult dalokat szentmisén énekelték. Harmath Károly ferences atya ajánlotta a kórus megalapítását. Ez volt a kezdet. A kórus tagjai Margit tanárnő vezetésével szorgalmasan énekeltek, és munkájukat hamarosan siker koronázta. 2001-ben, első nyilvános fellépésük alkalmával, az Ezüstcsengő nevű, Tornyoson megrendezett zenei szemlén a gyermekkorosztály könnyűzenei kiscsoportjában első díjban részesültek. 2002-ben a Csókán tartott VIII. Ezüstcsengőn szintén első díjat kaptak. Ugyanebben az évben felléptek még Temerinben, Budiszaván és kétszer Újvidéken is. 2003-ban Harmath Károly atya megtervezte első egyenruhájukat, így a színvonalas éneklés mellett külsőleg is igyekeztek szebbé tenni fellépéseiket. Évről évre egyre többször vettek részt különböző rendezvényeken. Rendszeresen szerepeltek az évente ismétlődő vajdasági Ezüstcsengő és Bárdos zenei fesztiválokon, szívesen fellépnek jótékonysági rendezvényeken, de hívták már őket esküvőkre, sőt gyémántlakodalom színvonalasabbá tételére is. Külföldön is többször jártak már, emlékezetes a budapesti Bárdos fesztiválon való részvételük, valamint a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem által megrendezett egyházzenei napokon való szereplés és a hódmezővásárhelyi koncert. Szegeden számos önálló hangversenyt adtak már, de felléptek Horvátországban is, 2004-ben Eszéken a Magyar Kultúrkörben és a ferences templomban. A próbákat nehezen lehet összehozni, ugyanis különböző elfoglaltságai vannak a most már ifjúvá cseperedett kórustagoknak, különböző más aktivitásokkal is foglalkoznak, így nehéz egyszerre gyakorolniuk. Sokszor külön-külön járnak be próbákra, de ez nem látszik meg a teljesítményükön. Többször szerepeltek már az Újvidéki és a Mozaik Televízióban is. Sikerült négy CD-t is kiadniuk ismert és kevésbé ismert egyházi énekekkel.” (Forrás: Majoros Zsuzsanna írása)

A Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány kuratóriumának tagjai, Gémesi György polgármester, Jókai Anna író, Maczkó Mária énekes, Czigány György író-zeneművész, Kósa Ferenc filmrendező, Keményné Koncz Ildikó, a Raiffeisen Bank befektetési igazgatója, Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Boros György vállalkozó és dr. Viszlói Tamás ügyvéd úgy döntöttek, hogy az idei esztendőben az elmúlt 5 évre emlékezve, december 5-re könyvet és dvd-t állítanak össze a Nemzeti Együvé Tartozás Napja eseményeiből.



Látogatottság: 2171
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision