Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.05.17 09:05
Jubileumi egészségügyi tudományos ülés

Jubilált, hiszen 10. alkalommal rendezték meg május 14-én a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ szakmai bázisára építő, egyben országos kitekintésű egészségügyi tudományos ülést a városházán. Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából jelentkező program kezdetben elsősorban a szakdolgozók érdeklődését keltette fel, de három éve már az orvosok számára is pontszerző továbbképzésként szolgál. Az egész napon át zajló előadásokat egy-egy szakterület jeles képviselői tartották.

Nagyrabecsüléssel szólt a Tormay Károly Egészségügyi Központ tudományos közéletben vállalt szerepéről az ülést megnyitó Pintér Zoltán alpolgármester. Dicsérte a következetesen építkező program évről-évre vállalt megrendezését. Megemlítette, hogy egy héttel korábban az Orvostörténelmi Társaság kihelyezett ülésének adott otthont Gödöllő.

Mivel a tudományos ülés Florence Nightingale (1820-1910) születésnapjához kötődik, akinek életútja példaértékű az egészségügyi dolgozók számára, az előadások sora most is a rá való emlékezéssel kezdődött Dorner Emese diplomás ápoló révén. Az angol hölgy dolgozta ki a modern ápolási elveket és emelte megbecsült hivatássá az ápolónői munkát. A szigorú higiénés szabályok betartásával a katonai kórházakban a halálozási arányt jelentősen csökkentette. Éjszaka lámpával járt és ellenőrizte betegei állapotát, ezért a katonák „lámpás hölgynek" nevezték. Az évek során Florence Nightingale munkásságát az egész világon elismerték. Nemzetközi tekintélynek számított az ápolástudomány területén, több mint 200 cikket, tanulmányt, könyvet publikált. A polgárháború idején az Egyesült Államok tőle kért tanácsot a sebesült katonák ellátásához. Munkássága elismeréseként 1883-ban Viktória királynő a "Royal Red Cross"-szal tüntette ki, 1907-ben pedig - elsőként a nők között - megkapta az "Order of Merit" (az angol becsületrend) érdemrendet.

Szabadfalvi András, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgató főorvosa, az ülés első szekciójának elnöke röviden megemlékezett Kossuth Zsuzsannáról, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt vállalt úttörő szerepet a katonasérültek gyógyításának szervezésében. Mint ismeretes, az isaszegi csata idején a gödöllői kastélyban hadikórház működött.  

Amint a tudományos ülés szervezője, Havay Ildikó, a Tormay Károly Egészségügyi Központ intézeti vezető asszisztense fogalmazott, minden évben azzal a szándékkal választanak témaköröket, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének és szakmai fejlődésének megfelelőt. Mivel az ország gazdasági helyzete nagymértékben érinti az egészségügyi szolgáltatás minden szintjét, ezúttal is képet kívántak adni az egészségpolitika aktuális kérdéseiről, az alapellátásban kialakult helyzetről, a változtatás igényéről és lehetőségeiről.

Varga Péter, az Országos Egészségügyi Pénztár főosztályvezető-helyettese az egészségügyi ellátás hatékonyabb finanszírozása érdekében elvégzett eddigi munkát ismertette.

Füredi Gyula háziorvos, főtanácsos (Országos Alapellátási Intézet) előadásában bemutatta, hogy az alapellátás elérte teljesítőképességének határát. A jelenlegi struktúra mellett pusztán a létszámbővítés vagy az üres állások betöltése nem oldja fel a feszültséget. Olyan változtatásokra van szükség, amelyek megőrzik az alapellátás erősségét, kiküszöbölik a hátrányait és számolnak a bizonytalansági tényezők hatásával. Mindennek az egyik kulcsmodellje lehet az alapellátás szereplői közötti új munkamegosztás, előnyösen építve a közigazgatási, földrajzi adottságokra és figyelve a kistérségi, mikrotérségi lehetőségekre. Az új struktúra feladata nemcsak az ellátási feszültségek oldása, hanem megfelelő választ kell adnia a humánerőforrás egymásra épülő fejlesztésére, karbantartására és rekreációjára is.

A tudományos ülés következő szekciója a pszichiátriai betegségekkel foglalkozott. Az ezekkel kapcsolatos előadásokat azért tartják kiemelkedően fontosnak, mert a pszichiátriai betegek száma évről-évre nő, intézményi keretek közötti ellátásuk szinte megoldhatatlan.

A depresszió klinikuma és neurobiológiája címmel Janka Zoltán szegedi professzor tartott irodalmi idézettekkel és zenei aláfestéssel kísért előadást. Haraszti László, a Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa a depresszió adaptációs előnyéről értekezett. Mlinárcsek Lívia, a Tormay Károly Egészségügyi Központ pszichiáter szakorvosa Apróbb kényszereinktől a kényszerbetegségekig címmel tartott előadását egy film részletének vetítésével zárta.

A harmadik szekcióban a napjainkban növekvő számban megjelenő - a haláloki statisztika egyik vezető helyén álló - daganatos megbetegedésekkel foglalkoztak, felvillantva az onkoterápia legújabb eredményeit, a daganatos betegek fájdalomcsillapításának alapelveit, és ismertették az ellenőrzött szerek felírásának jogszabályi hátterét.

Külön szekció ismertette a betegségek megelőzésének lehetőségeit, amelyek kihasználásért bármelyikünk sokat tehet, de a mindennapok tapasztalatai szerint nem teszünk eleget.

 



Látogatottság: 2299
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision