Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2010.05.26 06:52
1. Indonéz-magyar Vallásközi Konferencia

Május 25-én indonéz-magyar vallásközi konferenciát tartottak a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében Indonézia magyarországi nagykövetsége és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.

 

 

 

 

 

Az egész napos, angol nyelven folyó rendezvényen a római katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyház, valamint az izraelita felekezet képviselőin kívül részt vettek az iszlám és a buddhista egyház delegáltjai is. A számos vallási szakértőt felvonultató konferenciára kilencen az indonéz fővárosból, Jakartából érkeztek, a katolikus, a protestáns és az iszlám vallást egyaránt képviselve. A résztvevők három szekcióban tanácskoztak: a vallásközi párbeszéd formálása indonéz és magyar perspektívából; a vallásos közösségek szerepe a megértés, a tolerancia és a béke előmozdításában; az oktatás szerepe a civil társadalom és a vallásközi kooperáció szolgálatában.

 

A konferencián előadást tart mások mellett Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora, Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Fabiny Tibor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora, Róna Tamás rabbi, Hasyim Muzadi, az indonéziai muszlim közösség képviselője, továbbá Farkas Pál professzor, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori rektora.

 

Az eseményen megnyitó beszédet mondott Mangasi Sihombing indonéz nagykövet, Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Csepregi András, a Kulturális és Oktatási Minisztérium államtitkára, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint az indonéz kormányzat részéről Andri Hadi.

 

Gémesi György köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a konferencia hatalmas lépés a két ország kapcsolatának erősítésében, de üzenet a világnak is, hogy a különböző vallások meg tudják mutatni, képesek a párbeszédre, és tudnak közös pontokat találva megoldásokat keresni és találni korunk nagy kihívásaira. Mangasi Sihombing szerint az ilyen párbeszédek nem csak a vallások közötti, hanem civilizációk közti együttműködést is elsősegítik. (Mangasi Sihombing – aki felekezetét tekintve evangélikus – idén februárban vetette föl annak a lehetőségét, hogy Gödöllő, az indonéziai Bogor testvérvárosa, adjon helyet ennek a vallások közötti párbeszédet elősegítő konferenciának.)Látogatottság: 2583
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision