Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2010.07.26 22:44
2011 a Barokk Éve Gödöllőn - Elindult a honlap is

Mint arról már többször is beszámoltunk, a város 2011-ben Barokk Évet tart. A rendezvénysorozat apropóját két jelentős évforduló adja: jövőre lesz 260 esztendeje, hogy 1751-ben Gödöllőre látogatott Mária Terézia (1717-1780) magyar királynő, valamint ekkor emlékezünk meg gróf Grassalkovich Antal (1694-1771) halálának 240. évfordulójáról is. A Barokk Év kapcsán számtalan kiállítás, koncert és egyéb program várja majd az érdeklődőket. A 2011. március 5-én, Grassalkovich Antal születésnapján kezdődő és december 1-ig tartó programsorozat előkészítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A munkában a város kulturális és közművelődési életét meghatározó és irányító szakemberek vesznek részt, akik nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy mind helytörténeti, mind idegenforgalmi szempontból színvonalas rendezvényeket kínáljanak az érdeklődőknek.

 

A kettős évfordulóhoz a többi között három jelentős programsorozat kapcsolódik: júniusban az Antal-napi vigasságok, és augusztusban a Barokk hét a barokk évben, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Barokk vadásznapok. Minden alkalommal Grassalkovich Antal és Mária Terézia személye állnak majd a középpontban.

 

A tervek szerint az emlékévben több, a kor hangulatát idéző zenei és színházi eseménynek ad otthont a kastély és a Barokk Színház. A városi könyvtárban, a Gödöllői Művésztelepen és a Művészetek Házában kiállítással, míg a máriabesnyői bazilikában orgona- és kamarazenei koncertekkel, valamint nemzetközi kórusfesztivállal tisztelegnek az egykori kastély- és templomépítő birtokos és a királynő emléke előtt. Az egész esemény-sorozattal kapcsolatos információk elérésében ad átfogó képet a nemrégiben elindult honlap. Az oldalon megtalálható az összes program, időpontra és helyszínre lebontva, így mindenki kiválaszthatja közülük a számára érdekeseket. Emellett a látogatók olvashatnak Gödöllő és a barokk kapcsolatáról is, ezáltal képet kapva arról, hogy miért is lett 2011 a Barokk Éve a városban. Érdekesség, hogy a honlapról öt nyelven (magyar, angol, német, olasz, japán) is letölthető a „Barokk Év Gödöllőn 2011” című brosúra is, amit az Utazás Kiállítás 2010. rendezvényen mutatott be a város, ahol kivívta az idegenforgalmi szakma elismerését, mivel a kiállítók közül elsőként tudott felmutatni már a jövő esztendőre szóló kínálatot. A weboldalon ezen kívül megtalálható minden olyan információ, ami a helyszínek megközelítésével (térkép segítségével), szállással, étkezéssel kapcsolatos is. A honlap gyakran frissül, így érdemes sűrűbben is felkeresni annak, aki az aktualitásokról szeretne olvasni.

 

Gödöllőre költözik Mária Terézia

 

A Barokk Év keretén belül Gödöllőre kerül hazánk egyetlen egészalakos Mária Terézia szobra, amit már idén októberben felállítanak a kastélykertben. Az egykor a Millenniumi Emlékművet díszítő alkotást még 1907-ben készítette Zala György, majd a XX. század során többször is „kegyvesztetté” vált a szobor, ami véglegesen egy bombatalálat után került el az emlékműről. Illyés Antal szobrász 2002-ben restaurálta és jelenleg a Szépművészeti Múzeum aulájában látható.Látogatottság: 1907
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision