Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.09.30 21:58
Királyi Kastély: Beköltöztek az új szárnyak első "lakói"

Szeptember 29-től látogatható a "Herendi porcelán a nemesség palotáiban" vándorkiállítás első állomása, miközben a Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése - KMOP 3.1.1/E - során "betonban és aranyban mérve" - vagyis méretét és az anyagiakat illetően - felújításának legjelentősebb szakaszát "éli" az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége 1.660.000.000 forint, amelyből 52.000 négyzetméter park és 1.600 négyzetméter belső tér nyerte vissza régi pompáját. 2009. július 1-jén kezdődtek meg a munkálatok. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint haladt.

December idusán avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort. 174 facsemetét, 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavasszal kerülnek a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, 5 km csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Május 1-jén adták át a tájképi romantikus stílusban felújított parkot, így ma már ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett. A kiviteli terveket a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszéke készítette, műemlékvédelmi, kivitelezési és dendrológus szakértők közreműködésével.

A dekoratív hatású növényágyásokról fotók és képeslapok tanúskodnak, sokukról még az alkalmazott növényfajok is leolvashatóak. A mai kert tervezői ilyen díszítő ágyásokat főként az utak mentén és találkozási pontjain alkalmaztak, amelyek folyamatosan pompáznak, színük és magasságuk pedig harmonizál egymással. A legnagyobb virágtenger a kastély és a park főtengelyében, a díszudvar fölött kapott helyet, amelyből az épületről, az udvarról és a kert számos pontjáról rálátni. A kompozíció egész évben virágdíszt mutat a változatos fajtáknak köszönhetően.

Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás. A tavasz folyamán a belső terek - a Rudolf- és a Gizella-szárny - születtek újjá. Az 1-2 szárnyak épület szerkezeteket érintő munkálatai is befejeződtek. Elkészült az említett szárnyak homlokzati felújítása; külön kiemelést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredeti terveket felhasználó faragott kő lábazat visszaállítása. Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső öt állomással rendelkező lift, amelynek alkalmazása tovább erősíti a kastély által már kiérdemelt "Év akadálymentes műemléke" díj tartalmi megvalósulását. A liftakna szerkezeti kialakítása a több építési periódussal is rendelkező épületsarokban a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Megtörtént a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. Több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állították vissza.

Korábban a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede volt látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően - a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a Horthy-bunkernek a rehabilitációjával ez a terület megduplázódott. Gondoltak a 2010 folyamán elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári karbantartási időszakot követően nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit.

Még idén elkészül a Lovarda és a Barokk Istálló. A tendernyertes Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel augusztus 26-án aláírt szerződés szerint augusztus 30-án megkezdődtek és december 31-éig befejeződnek a munkálatok. A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő Magyarországon korábban sosem látott tempójú komplex fejlesztésének második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával összesen 1700 négyzetméter területen folytatódik a felújítás. A kiemelt projekt tervezett összköltsége 1 milliárd forint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kapott 900 millió forint pályázati támogatást a kisebbségi tulajdonos, Gödöllő Város Önkormányzata 100 millió forint összeggel, mint önerővel egészít ki. A Lovarda padlószintje, a porond alatt két, egyenként 80 négyzetméteres teremmel gazdagodik a terület, amely a pályázati projekt lezárultával - 3D-s vetítőként - oktatási célokat szolgál majd. Szintén itt kap helyet a Lovarda befogadóképességéhez igazodó számú vizesblokk. A Lovarda megközelítését az új bejárat előtti terület - ún. Schimmelhof - felújítása támogatja, amely környezethez méltó kialakításával az ide érkező vendégek reprezentatív fogadóterületeként is szolgál. A projekt részeként megtörténik a Barokk Istálló félemeleti (mezzanine) szintjén található termek falfestésének helyreállítása, s a magyar lovas életet és - kultúrát megjelenítő kiállítás kialakítása; földszinti terei pedig közönségforgalmi és közösségi funkciókat kapnak. A műemlék épület most megkezdett munkálatait is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hagyja jóvá és felügyeli.



Látogatottság: 2339
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision