Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.12.21 07:11
Átadták a megújult Művészetek Házát
Nyomtatható verzió

 Ünnepélyes keretek között adták át a felújított Művészetek Házát december 19-én Gödöllőn, ami januártól az uniós elnökségi események sajtóközpontja lesz.



Az épület korszerűsítésére és átalakítására azt követően került sor, hogy Gödöllő önkormányzata, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében” című pályázatán a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című, módosított tartalmú pályázatával 936 millió forint összeg támogatást nyert el. A három elemből álló projekt egyik részeként került sor az 1981-ben épült Művészetek Háza  energiahatékony és funkcióbővítő átalakítására. A felújítás 364 millió forintba került. A pályázatban vállalt műszaki tartalmon felül az önkormányzat további nettó 54 millió forint saját erőt biztosított a színházterem légtechnikai korszerűsítésére.

A közel 30 esztendős épület felújításának első üteme 2010 júniusában kezdődött. Ennek keretében sor került az épület energetikai korszerűsítésére, mely magában foglalja a külső, mintegy 145 db homlokzati nyílászáró cseréjét, a villamoshálózat teljes felújítását továbbá a fűtési és hűtési, szellőzési rendszer kialakítását. A korábban zajos, forgalmas főútra néző homlokzaton lévő főbejáratot áthelyezték az épületnek a királyi kastély felé eső oldalára, s itt kapott helyet az információs porta és a büfé is. A földszinten nagy, többcélú rendezvényteret alakítottak ki, és megtörtént az épület komplex akadálymentesítése is.
 
A megnyitón dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere mondott köszöntőt, amelyben felelevenítette azokat a problémákat, amikkel a felújítás előtt meg kellett küzdeniük, többek között a mára elavult építészeti technológiák miatt. Mint mondta, az épületet a lehetőségekhez képest legjobban alakították át. Bár az uniós pályázat csak az alsó szint felújítására adott lehetőséget, ezzel a teljes korszerűsítés nagyobbik részét sikerült elvégezni. Ígéretet tett arra, hogy még ebben a ciklusban meg fogják teremteni a szükséges forrásokat a felső szint rendbetételéhez is.  A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a felújításban, és megköszönte a türelmét azoknak művészeti csoportoknak, akik az elmúlt időszakban más helyeken, a korábbiaknál nehezebb körülmények között dolgoztak, és még egy fél évig így is fogják végezni a munkájukat.
Az átadás ellenére a művészeti csoportok még nem költözhetnek vissza az épületbe, az ugyanis a következő hónapokban az európai uniós elnökségi események sajtóközpontjának ad majd helyet.  

Kovács Balázs, a Művészetek Háza igazgatója a kivitelezésben résztvevők mellett a város vezetésének is köszönetet mondott. Kiemelte: nagy öröm, hogy a város vezetése számára ilyen fontos a kultúra, hogy az épület felújítása mindvégig része maradt a Főtér programnak. Úgy fogalmazott: Ebben a városban egy modern helyszín jött létre, ahol rengeteg kulturális program lesz a jövőben, s ami nem csak a város, hanem a kistérség kulturális életének is fontos helyszíne lesz.
Bejelentette, hogy bár uniós helyszín lesznek, és csak július elsején vehetik majd birtokba az épületet, az átadó rendezvény mellett a tervek szerint egy nagyszabású a nyitó ünnepségre is sor kerül január 22-én. A Magyar Kultúra Napján egésznapos rendezvény várja majd a gödöllőieket, amikor is délelőtt a gyerekek számára kínálnak tartalmas programokat, délután pedig a gödöllői művészeti csoportok mutatkoznak majd be.
Az ünnepséget követően a résztvevők megtekinthették a megújult épületet, ami a következő időszak jelentős részében zárva lesz a nagyközönség előtt.
  

 

 

 

 

 



Látogatottság: 6149
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision