Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.01.25 14:55
Februárban sportminiszteri csúcsértekezlet lesz Budapesten és Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Sportügyi prioritásokról és a soros magyar elnökség sporteseményeiről tájékoztatta az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottságát kedden Brüsszelben Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára.

Az Európai Parlamentben folytatott megbeszélésen szó volt a 2011. február 22-23-án Budapesten és Gödöllőn rendezendő informális sportminiszteri csúcsértekezletről, valamint a sportigazgatók júniusi gödöllői üléséről - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a NEFMI. A sportminiszterek értekezletével párhuzamosan az Európai Bizottság (EB) is Budapesten szervezi meg 2011. február 21-én és 22-én az EU Sport Fórumot, amelyre a sportszervezetek több száz európai képviselőjét, vezetőjét várják. A Fórum résztvevői és az uniós sportminiszterek együttes ülésen tárgyalnak majd az uniós sportegyüttműködés lehetőségeiről, fejlesztéséről.

Ebben a félévben sportpolitikai kérdésekben az Uniót a NEFMI sportágazatának felelős vezetője képviseli. Így a Magyarországon rendezendő két jelentős esemény Czene Attila vezényletével zajlik. 2011. január 18-án nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság a jövőbeni cselekvési irányokat meghatározó sport témájú közleményét, amely az uniós szinten szükséges és lehetséges tevékenységeket összegzi. Ez lehet az első jelentős lépése a majdani uniós Sport Keretprogram létrehozásához szükséges, még évekig tartó folyamatnak. A dokumentumról 2011 májusában az Európai Unió sportért felelős miniszterei várhatóan állásfoglalást fogadnak el, amelynek tartalmi előkészítése, egyeztetése is a soros magyar elnökség egyik kiemelt feladata.
Az Európai Bizottság közleménye, mely "A sport európai dimenzióinak fejlesztése" címmel jelent meg, a sport átlátható és fenntartható finanszírozása mellett (ez utóbbi kapcsán a bevált gyakorlatok cseréjét szorgalmazza), kitér az egészségvédelem és az esélyegyenlőség témakörére is. Megállapítja, hogy a sport hozzájárul az egyenlő bánásmód érvényesítéséhez, a környezeti fenntarthatóság támogatásához, de sokoldalú prevenciós hatása is van. Az EB 2005-ben készített tanulmánya szerint az egészségi állapot alakulásának, fejlesztésének és karbantartásának legjobb eszköze a szabadidőben végzett aktív sporttevékenység. Számos nemzetközi kutatás igazolta, hogy a szabadidősport fejlesztése révén - az egészséges társadalomnak köszönhetően - nő a gazdaságok teljesítőképessége, termelékenysége, nő a GDP. A versenysport - ahogy ezt már az EU 2007-es sportról szóló Fehér Könyvének sportgazdaságról szóló fejezete is kimutatta - megfelelő piaci körülmények között jövedelemtermelő hatású üzletté válhat. A sport társadalmi és gazdasági hatásaival markánsan befolyásolja a nemzetgazdaságok fejlődését.
A NEFMI tájékoztatása szerint a magyar elnökség napirenden tartja a belga elnökség által megkezdett munkát a tagállami érdekek nemzetközi képviseletéről a doppingellenes harcban, valamint a seniorkorú állampolgárok sportolásáról kíván előremutató prezentációt tartani a tagállamoknak.

(webradio.hu)Látogatottság: 2437
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision