Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.02.23 15:54
Küzdeni kell azért, hogy sportkeretprogram legyen az unióban
Nyomtatható verzió

„Küzdeni kell azért, hogy 2014-től sportkeretprogram legyen az Európai Unióban” – hangsúlyozta Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára a sportminiszterek gödöllői informális ülésén. A tanács tagjai az európai sport szerepéről, finanszírozásáról és a doppingellenes küzdelemről is tanácskoztak.

Az államtitkár szerint az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célok nem tudnak megvalósulni sportkeretprogram létrehozása nélkül, ehhez pedig a tagállamoknak meg kell vizsgálniuk, hogy GDP-jük mekkora hányadát költik sportra. Czene Attila kitért a sport társadalmi szerepére és a mindennapi testnevelés fontosságára is.
A tagállamok üdvözölték a magyar elnökség törekvéseit, és leszögezték: nem szabad, hogy a sport „áldozatul essen a gazdasági válságnak.” Felszólalásaikban hangsúlyozták: a sport a jobb életminőség miatt is fontos, és jelentős szerepe van az egészség megőrzésében, a szociális befogadásban, különösen a migránsok és a fogyatékkal élők esetében. Több tagállam kiemelte: „bár a megszorítások korát éljük”, a szűkös gazdasági helyzetben szimbolikus értéke lenne annak, ha sikerülne 2014-re létrehozni az uniós keretprogramot, amely pénzügyi forrásokat is jelentene a sport számára. Néhány tagállam felhívta a figyelmet arra, hogy a közös uniós költségvetés valószínűleg nem fog bővülni a gazdasági konszolidáció időszakában, ezért reálisabb arra törekedni, hogy a sportot már létező finanszírozási mechanizmusokba illesszék be.
Andrulla Vasziliu az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint „realistáknak és ambíciózusnak is kell lennünk”. A biztos támogatta a tagállamok által felvetett javaslatokat, és kiemelte: nem a bizottságnak, hanem a tagállamoknak kell megjelölniük a prioritásokat. Ugyanakkor úgy vélte, ha már a lisszaboni szerződésben is szerepel a sport témaköre, nem szabad feladni egy külön sportalap kialakításának lehetőségét, „hiszen ha hiszünk a sportban, ezt kell tenni” – tette hozzá.
Ahogy világszerte, az európai sport számára is a dopping elleni küzdelem jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Czene Attila rávilágított arra, hogy Európa a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) költségvetésének közel felét állja, a döntéshozatalban azonban nincs ekkora befolyása. Hozzátette: szeretné ha tapasztaltabb, hosszabb mandátummal rendelkező képviselők lennének a szervezetben, akik megfelelően képviselik az EU érdekeit. Az Európai Unió jelenleg három taggal képviselteti magát a WADA Alapító Tanácsában. A javaslatok értelmében az ő másfél éves mandátumukat három évre hosszabbítanák. A tagállamok képviselői számos indítványt tettek a kérdésben, Czene Attila szerint tanácsi állásfoglalásra van szükség, melynek előkészítése a lengyel elnökségre vár.

 

 

© Tatár Attila felvételei



Látogatottság: 4219
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision