Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.02.25 14:39
Az EU a szankciókat sem zárja ki Líbia ellen
Nyomtatható verzió

Az uniós tagállamok védelmi miniszterei üdvözölték, hogy megindult az uniós állampolgárok kimenekítése Líbiából. Annak ellenére, hogy a téma eredetileg nem volt napirenden, a 2011. február 24-25-én tartott informális találkozón, az uniós védelmi miniszterek a NATO főtitkárral is egyeztettek a kérdésről, az EU főképviselője pedig bejelentette, a szankciók lehetőségét is fontolóra kell venni.

Fontolóra kell venni a lehetséges szankciókat Líbiával szemben, mondta az Európai Unió védelmi minisztereinek informális ülésén Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A 2011. február 24-25-i Budapesten és Gödöllőn tartott találkozó eredeti napirendjén nem szerepelt ugyan a kérdéskör, végül mégis meghatározó eleme lett a vitának. A főképviselő leszögezte, az ügyben számos egyeztetést tervez, többek között Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel is találkozik a jövő hét elején.
Az ülésen szintén részt vevő Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár határozottan elítélte a líbiai fejleményeket. „A gyilkolás és a brutalitás aggasztó. A legfontosabb az, hogy az emberi életeket megvédjük” – mondta a főtitkár, és jelezte, hogy a szükséges lépésekről a NATO legfontosabb döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács február 25-i brüsszeli rendkívüli ülésén is szót ejtenek. „Megvitatjuk a helyzetet, és megfontoljuk, hogy a szövetségeseknek milyen támogatásra van szükségük” – közölte a NATO-főtitkár.
Az EU védelmi miniszteri üléssel és a NATO tanácskozásával párhuzamosan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is rendkívüli vitát tart a Líbiában uralkodó emberi jogi helyzetről – Magyarország Európai Unió nevében tett kezdeményezésére. Ezen Magyarország az Unió nevében az emberi jogokat sértő cselekmények elleni azonnali fellépést sürget majd. Egyidejűleg ENSZ Biztonsági Tanács tagjai is konzultálnak a Líbiával szemben tervezett esetleges ENSZ-szankciókról.
Korábban az eu2011.hu-nak adott exkluzív interjúban Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a térségben zajló politikai változások „olyan mély strukturális problémákra hívják fel a figyelmet, amelyeket csak távlati perspektívában tudunk kezelni.”
Olcsó, de hatékony védelem
A hosszú távú tervezéshez mélyíteni kell az EU közös biztonság- és védelempolitikai együttműködését. A védelmi miniszterek napirendjén több ezzel kapcsolatos téma is helyet kapott. A tagállamok támogatták a védelmi képességek csoportosítását és megosztását magában foglaló elképzelést (angol szakkifejezéssel: pooling and sharing), ami innovatív megoldás lehet arra, hogyan lehet a hatékonyság növelése mellett a költségeket is csökkenteni.
Az Unió már több fórumon, legutóbb egy magyar elnökség által Budapesten szervezett szakértői konferencián vitatta meg a kérdést. A gödöllői informális ülésen Catherine Ashton elmondta, megvizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehet a tagállamok igényei szerint „finomhangolni” a pooling and sharing eszközét.

 

 

(c) Tatár Attila felvételei

 Látogatottság: 2695
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision