Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.03.27 18:15
Több jogosítványt az önkormányzatoknak...
Nyomtatható verzió

Az önkormányzatok eladósodása és vagyonvesztése miatt a kormány változtatni akar az önkormányzati törvényen is, átrendezve a feladatokat. Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy látja, reményt keltő apró lépések már történtek, de az önkormányzatok jövőjét meghatározó nagy változtatásokra még várni kell - hangzott el az mr1 Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Az egyes önkormányzatok finanszírozására felhasználható összeg nem mindenhol elegendő, ezért biztosan lesznek olyan települések, amelyek segítséget kérnek. A tavalyihoz képest idén a duplája, 31 milliárd forint áll rendelkezésükre az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek.
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez az összeg tűzoltásra talán már elegendő lesz. Az önkormányzatokat érintő változtatások között van az oktatási intézmények fenntartói jogosítványának megváltoztatása is, amivel sok polgármester nem ért egyet. Kecsegtető az, hogy az állam átveszi a bérek finanszírozását – magyarázta Gémesi György a Vasárnapi Újság műsorában -, de ezzel olyan más jogosítványokat is átvesz, mint például az intézmények vezetőinek kinevezése, ami sérti az autonómiát.
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének az a véleménye, hogy az alapfokú oktatás helyben van a legjobb helyen, csupán több forrásra van szükség a biztonságos működéshez. A parlament létszámának csökkentésével párhuzamosan módosítanák az összeférhetetlenségi törvényt is, e szerint pedig nem lehet valaki egyszerre polgármester és képviselő is. Gémesi György támogatja ezt a változtatást, mert bár elvileg a Parlamentben is dolgozó polgármester komolyan lobbizhatna az önkormányzatáért, de a tapasztalat ezzel szemben az, hogy mindenki a saját területén próbál meg jobb pozíciót elérni, ezért az önkormányzati érdekképviselet háttérbe szorul. Mivel az önkormányzatot ugyanúgy, mint a parlamenti képviselőket, az állampolgárok választják meg, a legitimitásának is legalább akkorának kell lennie, a mai jogosítványoknál tehát többre van szükségük – magyarázta Gémesi György.

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=00543b91_4445618.mp3

 Látogatottság: 1568
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision