Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.03.29 15:29
Aktív állampolgárságra kell nevelni a fiatalokat
Nyomtatható verzió

Az aktív állampolgárságra nevelés koncepciójáról és az ezzel kapcsolatos oktatáspolitikai célok megvalósításáról tanácskoztak március 29-én, kedden az Európai Unió tagállamainak oktatási miniszterei gödöllői informális találkozójukon. Az ülést elnöklő Hoffmann Rózsa államtitkár kiemelte: „választ kell adni arra kérdésre, hogy oktatási rendszereink vajon megfelelően felkészítik-e a fiatalokat az aktív, felelősségteljes állampolgári szerepükre”.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: az állampolgári nevelés célja az, hogy a diákokat képessé tegye a gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális életben való gondolkodó és felelős részvételre. Az államtitkár úgy vélte, ehhez nem csupán tudásra, hanem bizonyos készségek és attitűdök fejlesztésére is szükség van. „Válaszokat keresünk a XXI. század új kihívásaira, fel kell vérteznünk a fiatalokat azzal a képességgel, hogy szembe tudjanak nézni az olyan problémákkal, mint a világra kiterjedő gazdasági válság; mindezeket keretbe foglalja az aktív állampolgárság” – mondta Hoffmann Rózsa.
Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságért felelős biztosa arról beszélt, hogy „a válság nyomán világossá vált: olyan állampolgárokra van szükség, akik meg tudják oldani a problémákat”. Az oktatási és képzési rendszereknek jobban kell igazodniuk a társadalom igényeihez, ezért is örülök a magyar elnökség témaválasztásának – méltatta az elnökség törekvéseit a biztos.

A nem hivatalos ülés első szakaszában az aktív állampolgársághoz szükséges legfontosabb készségekről beszéltek a miniszterek. Megvitatták, hogy az európai együttműködés hogyan tud hozzájárulni a szóban forgó tudás elsajátításához. A tagállamok képviselői elsősorban a vállalkozói készségek elsajátításának és a pénzügyi tudatosságra nevelésnek a fontosságát hangsúlyozták, mind az életben való érvényesülés, mind a társadalmi felelősség szempontjából.
Hoffmann Rózsa szerint a magyar elnökség azon van, hogy a közös európai célkitűzések között az aktív állampolgárságra nevelés kellő hangsúllyal jelenjen meg, és a tagállamok között minél szorosabb együttműködés jöjjön létre. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a téma az Európa 2020 stratégia megvalósításához is jelentősen hozzájárul.
A munka során a nem kormányzati szereplők bevonását is fontosnak tartja a magyar elnökség.

  

(c) Tatár Attila felvételei Látogatottság: 2127
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision