Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.04.28 12:34
Megérkezett a felújított Erzsébet-királyné szobor Gödöllőre
Nyomtatható verzió

Ismét eredeti pompájában ragyog a Róna József által készített Erzsébet királyné-szobor az Erzsébet-parkban, Gödöllőn. A Norvég Alapnak köszönhetően több jelentős műemlék is megújul a városban. Máriabesnyőn a bazilika épülete mellett felállították a csaknem 300 éves Grassalkovich-filagóriát, amin már az utolsó simításokat végzik. A hazánkban egyedülálló építmény átadására május 8-án kerül sor.



A királyi váró épülete is visszakapta eredeti kupoláját, az épületben a Közlekedési és a Gödöllői Városi Múzeum kiállítása kap majd helyet. Erzsébet királyné és Ferenc József is több alkalommal vasúttal érkezett Gödöllőre és használták a váró épületét, amit külön nekik építettek.
A felújítás a tervek szerint halad, a napokban megkezdődött a kupola műemléki palával történő fedése, valamint az épület pályaudvar felőli bejárata előtt felállították az előtetőt tartó oszlopokat, amiket úgy alakítottak ki, hogy azok a tetőről összegyűlő csapadékvíz elvezetésére is alkalmasak legyenek.
Április 28-án, csütörtökön a királyné 1901-ben emelt szobrát nem vonattal, hanem teherautóval hozták Gödöllőre, majd daruval emelték a helyére. A szobor aljába visszakerült az időkapszula is, amit a restaurálás előtt, pár hete találtak meg, és amiben még a szobor 1901-es állításakor, valamint az 1964-es újraállításakor helyeztek el emlékiratot. Melléjük ezúttal egy új pergamen is került, emlékezve a jelenlegi felújításra. Az új emlékiratot Siri Ellen Sletner, Norvégia magyarországi nagykövete és Gémesi György Gödöllő polgármestere is ellátta kézjegyével.
Az Erzsébet-szoborral egyidőben emelt, Zala György tervei szerint készült Erzsébet-szikla is megújult: a graffititől megtisztították és környezetét parkosították. A parkot 13.000 növény kiültetésével és a fősétány, valamint a főbejárat felújításával tették még szebbé.
A park másik ékessége a Grassalkovich I. Antal által építtetett barokk Kálvária is megújul, a műhelymunkák véget értek, már a korábban elbontott korlátok és szobrok visszaállítását végzik.
Erzsébet királyné szobrának, és ezzel együtt a felújított Erzsébet-parknak, valamint a Kálváriának az átadására az eredeti avató ünnepség után pontosan 110 évvel, 2011. május 19-én kerül sor.

 

 

 

(c) Korondi Judit, Tatár Attila és Péterfi Csaba felvételei



Látogatottság: 3979
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision