Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.05.31 22:00
Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd konferencia a Gödöllői Királyi Kastélyban
Nyomtatható verzió

A június 1-4-ig zajló magyarországi államtitkári szintű konferencia kiemelt célkitűzése a keresztény-zsidó-iszlám vallásközi párbeszéd erősítése, a szabad vallásgyakorlás tagállami tapasztalatainak bemutatása, az egyház-állam közötti párbeszéd, a tagországokban a növekvő számú arab, illetve muszlim betelepült lakosság helyzetének áttekintése. (A konferencia kiemelten védett esemény, kordon lesz a Művészetek Háza körül, az Ady sétányt a Honvéd utcánál zárják le.)



,„Az Európai Uniónak nem az elvekről, hanem az emberekről kell szólnia. A krízis okozta gazdasági és politikai bizonytalanság, a társadalmi feszültségek és a szélsőségek megerősödése a kontinensen nyilvánvalóvá teszik, hogy Európa jövője lakóinak a kontinens életében való felelős részvételétől függ. Olyan Európát szeretnénk, amely közel van az emberekhez és lehetővé teszi számukra, hogy kulturális és szellemi önállóságuk megtartása mellett felismerjék az európai összetartozás élményét, és valamennyien élhessenek az EU által kínált lehetőségekkel. Azt várjuk, hogy a magyar elnökség időszakában – a társadalmi és civil partnerek bevonása segítségével – sikerül a Lisszaboni Szerződésben megfogalmazott elvek alapján további határozott lépéseket tenni a hatékonyabb és emberközelibb európai intézményrendszer felé. A partnerség és szolidaritás jegyében a magyar elnökségnek az ország határain túlmutató lehetősége és felelőssége, hogy a kelet-közép-európai térség sajátos integrációs tapasztalatai és gondolatai kifejezésre jussanak, ezzel is elősegítve a kontinens nyugati és keleti fele között még mindig fennálló különbségekről való párbeszédet. Azt várjuk, hogy a két közép-európai tagállam, Magyarország és Lengyelország egymást követő elnöksége segítse az egymás mellett élő, egymásra utalt európai kulturális közösségek egymásra találását, kölcsönösen jobb megértését.”
A tagországok egyházi témáért felelős állami és egyházi vezetői, szakértői részére kerül megrendezésre a tanácskozás, államtitkári szintű delegációt várunk az eseményre. A tagországokon kívül Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Ukrajna, Oroszország, Izrael, az Amerikai Egyesült Államok, illetve a közel-keleti államok delegációja vesz részt.
Az államtitkári szintű nemzetközi konferenciát a Magyar Kormány hangsúlyozottan a Lisszaboni Szerződés 17. cikkére hivatkozással, arra építve szándékozik megszervezni. A konferencia tervezett tematikája:
- a migráció társadalmi és vallási vonatkozásai
- közös értékeink a gyakorlatban
- szimmetria és aszimmetria: a vallási sokszínűség kérdései (az EU vallási térképe)
Az Európai Unió elsősorban a zsidó-keresztény kultúrkörre épül, viszont a tagállamok vallási térképe egyre színesebb, az egyházak közötti párbeszéd előmozdítása napi aktualitássá vált. A muzulmán népesség megjelenése Európában nemcsak vallási, kulturális tényező, hanem társadalmi kérdés is. A konferencia, a kulturális sokszínűség elnökségi prioritáshoz kapcsolódva, hangsúlyozza a kultúrák, vallások közötti párbeszédet. A cél, hogy a különböző vallások békés együttélésének ösztönzésével elkerülhetők legyenek a jövőbeli konfliktusok. A jövőbeni irányok feltárását konferencia keretében mutatjuk be. Szlovénia, illetve Olaszország gyakorlatát követnénk, akik rendeztek már a tagországok számára egyházpolitikai konferenciát; Olaszország kiemelten az iszlám kérdéssel foglalkozott, míg Szlovénia a vallásszabadság jogi szabályozásának kérdésével.
A magyarországi konferencia kiemelt célkitűzése a 3 világvallás társadalomformáló szerepének áttekintése, a szabad vallásgyakorlás tagállami tapasztalatainak bemutatása, az egyházak és vallási szervezetek tagállami jogállásának bemutatása, az egyház-állam közötti párbeszéd megvalósulásának formái, illetve az egyházak közötti békés együttélés előmozdításának lehetősége az államigazgatás közreműködésével. A tagországokban a növekvő számú arab, illetve muszlim betelepült lakosság helyzetének áttekintése, a többségi társadalomba való beilleszkedés békés lehetőségei, az asszimiláció vagy autonómia kérdése a zsidó-keresztény gyökerű Európában. Emellett kitekintés Európán kívülre, Afrika és Közel-Kelet térségébe, ahol indokolt a keresztény kisebbség helyzetének bemutatása. A konferencia célja ezen kívül a vallásközi párbeszéd Kárpát-medencei relációjának áttekintése, a határon túli magyar egyházak esetén az állam-egyház feltérképezése. A 3 világvallás képviselőinek beszámolója az egyházak közötti pozitív kommunikáció lehetőségeiről, illetve a közös értékek megtalálása, párbeszéd a Felek között, nem csak az Európai Unió határain belül, de azon kívül is.
A konferencián ismertetett jó gyakorlatok, illetve tapasztalatok iránymutatásul szolgálhatnak a tagállamok, valamint az Európai Unión kívüli államok számára a jövőben felmerülő egyházpolitikai kérdések vonatkozásában. A konferencián elhangzott állásfoglalás a vallásszabadság, illetve vallásközi párbeszéd vonatkozásában egy záródokumentum formájában megerősítésre kerülne.
Figyelemmel arra, hogy a 27 EU-s tagállam, észak-afrikai, és közel-keleti államok, az USA, Izrael képviselői is meghívásra kerülnek, így általában országonként 7-8 fő jelenlétével számolunk.

forrás: eu2011.hu



Látogatottság: 2376
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision