Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2011.05.31 16:44
Háromszorosára növelné a bio-földek arányát a kormány
Nyomtatható verzió

Az ökológiai gazdálkodásba bevont terület jelentős növelésére törekszik a kormány, az évtized végén a jelenlegi százhúszezer helyett már háromszázötvenezer hektáron termelhetnek egészséges, biztonságos és szermaradvány-mentes élelmiszert a gazdák - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára kedden egy gödöllői szakmai konferencián.Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak nemzetközi szövetségének (IFOAM) a magyar uniós elnökség keretében szervezett tanácskozásán Ángyán József hangsúlyozta: Magyarországon már 30 éve folyik ökológiai gazdálkodás. Ennek a gazdálkodási formának a legfőbb értéke, hogy a környezet terhelése nélkül állít elő biztonságos, egészséges és szermaradvány-mentes élelmiszert, és hozzásegít a hagyományos termelési módszerek megőrzéséhez.
A 10 évre kitekintő Nemzeti Vidékstratégiában foglalt célok szerint az ökológiai gazdálkodásba bevont terület a jelenlegi 120 ezerről 2015-re 200 ezerre, az évtized végére pedig 350 ezerre emelkedik. Ugyanakkor genetikailag módosított élelmiszert (GMO) tilos termelni, Magyarország GMO-mentességét az új alaptörvény is deklarálja - mutatott rá a VM államtitkára.
Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője is kiemelte az ország GMO-mentességét a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét elemző előadásában. Rámutatott: a kedvező tényezők közé tartozik, hogy Magyarország kiváló természeti adottságokkal és magasan képzett szakemberekkel rendelkezik a bioélelmiszer néven is ismert élelmiszerfajták termeléséhez, és igen hatékony az ellenőrzés.
Az ágazat lendületes felfutását mutatja, hogy 1999-ben csupán harmincötezer hektáron folytattak ökológiai gazdálkodást, azóta viszont megsokszorozódott a termelésbe bevont terület nagysága. Ugyanakkor az állami szabályozás még mindig túl bonyolult, ami gyakran "elveszi a gazdálkodók kedvét" a biogazdálkodástól - mondta Roszik Péter. További probléma, hogy alacsony a feldolgozottság aránya, miközben az export aránya kiemelkedően magas, nyolcvan százalékos - tette hozzá.
A formálódó vidékstratégiáról a szakember elmondta, hogy az reményei szerint "a vidék alkotmánya" lesz, és a középpontba helyezi majd az ökológiai gazdálkodás fejlesztését. Ennek a mezőgazdasági termelési formának nagy hagyományai vannak Magyarországon, például a biotechnológia fogalma is magyar eredetű, Ereky Károly alkotta meg 1919-ben - hangsúlyozta.
Az Európai Unióhoz (EU) 2004 óta csatlakozott - úgynevezett új - tagokról szólva Roszik Péter kiemelte, hogy nem az olcsó élelmiszer termelésére kell törekedni, mert az csak a természeti erőforrások feléléséhez vezet, hanem a biogazdálkodást kell fejleszteni. Ez a fenntartható mezőgazdaság egyetlen járható útja - mondta a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője az IFOAM EU-s munkacsoportjának gödöllői tanácskozásán.
A szervezet adatai szerint az ökológiai gazdálkodás töretlenül fejlődik az EU-ban, a legtöbb országban a gazdálkodásba bevont terület és a biotermékek piaca egyaránt növekszik. A legutóbbi, 2009-es adatok szerint a huszonheteknél összesen kétszázhatvanezer gazdálkodó folytatott ökológiai termelést mintegy 8,3 millió hektáron, ami a teljes termőterület 4,7 százaléka.

mtiLátogatottság: 1697
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision