Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.06.27 16:31
Növelni kell a G-Magistratus Zrt bevételeit
Nyomtatható verzió

A múlt évtized közepén a megújuló kastéllyal szemben, Gödöllő főterére a volt Községháza lepusztult, kívül-belül romos, dúcolt erkélyű - patkányfészekhez hasonlítható állapotú - épülete nyomta rá bélyegét. Az önkormányzat hosszú időn át kereste az idegenforgalmi hasznosítás lehetőségét. Ma szálloda, kávéház, üzletsor, mélygarázs működik az épületben, virágágyásokkal és fákkal beültetett díszudvarán át lerövidíthető a séta a Szabadság térről a Dózsa György útra. Az ingatlan harmonikusan illeszkedik a legutóbbi időben megújult főtérhez. Értéke kétmilliárd forintra becsülhető.



A képviselő-testület 2005. május 26-án fogadta el az Öresund Holding Vagyonkezelő Kft. és a Phoenyx Ingatlankezelő Kft. ajánlatát a volt községháza hasznosítására. Külső forrásbevonással kezdődött az ingatlan át- és újjáépítése, s közben a befektetők létrehozták a vendéglátó-ipari tevékenységet végző, a volt községháza épületét bérlő G-Magistratus Zrt.-t.
A társaság részvényei a részvény  adásvételi szerződésnek megfelelően a projekt megvalósulását követően 100 százalékban az önkormányzat tulajdonába kerültek, de azokat részletekben, 19 év alatt kell megfizetni. Természetesen az épület továbbra is a város tulajdonában van.
Az Öresund Holding Vagyonkezelő Kft. és az önkormányzat közötti megállapodás szerint a felújított épületben lévő szálloda és üzletek üzemszerű működésének megkezdését követő első időszakban a bérlőt eredményfelelősség terheli. Az önkormányzatot azonos időszakokban ugyanannyi bérleti díj bevétel illeti meg, mint amennyi kiadása van a részvények vételárának törlesztéséből adódóan. A menedzsment szolgáltatási szerződés szerint az Öresund Holding Vagyonkezelő Kft.  az első 20 hónapban a bérleti díjak 100, a 21-32. hónap közötti időszakban a bérleti díjak 75, míg a 33-48. hónap közötti időszakban – ebben járunk most – a bérleti díjak 50 százalékáig felel. (Ez a felelősség anyagi helytállási kötelezettséget jelent a tárgyidőszakban garantált és ténylegesen kifizethető bérleti díjak közötti különbözetért.)
A tulajdonosi ellenőrzés szükségessége azért merült fel, mert az utóbbi két évben a bérleti díj bevételek nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően alakultak. A jogi átvilágítás a közeljövőben zárul le.
Eközben a G-Magistratus Zrt. 2010. évi beszámolóját a június 23-i képviselő-testületi ülésre terjesztette be Komlós János vezérigazgató. A 79 millió forint veszteséget kimutató beszámolót a könyvvizsgáló elutasító záradékkal látta el és a képviselő-testület sem fogadta el.
A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy a G-Magistratus Zrt-nél a teljes szerződés állományt átfogó jogi átvilágítás történjen és felhatalmazta a polgármestert, hogy a G-Magistratus Zrt. gazdálkodásában előállott, a tulajdonos érdekeivel ellentétes helyzet helyreállítása iránt a szükséges intézkedéseket megtegye, érvényesítse az önkormányzat polgári jogi igényeit az Öresund Holding Vagyonkezelő Kft-vel illetve amennyiben szükséges a G-Magistratus Zrt. vezető tisztségviselőjével, illetve a korábbi könyvvizsgálójával, vagy más felelőssé tehető harmadik személlyel szemben, a beszámolás kötelezettsége mellett. A képviselő-testület arról is döntött, hogy pályázatot ír ki a G-Magistratus Zrt. vezérigazgatói tisztségére.
A G-Magistratus Zrt. működésének problémái mellett gondként jelentkezett, hogy a projekt indítása egyéves késedelmet szenvedett, hiszen Körösfői László (MSZP) 2006-ban a volt községháza épületének műemléki védettség alá helyezését kezdeményezte. Ebből mintegy 80 millió forint pluszköltség származott, amit 70-30 százalékban viselt az önkormányzat és az  Öresund Holding Vagyonkezelő Kft. A szálloda átadása pedig belecsúszott a turizmust is mélyen sújtó 2008-as gazdasági világválság kellős közepébe.
Amint Gémesi György polgármester rámutatott, az épület szolgáltatásai jól működnek, a még ma is érzékelhető válság ellenére a kihasználtsága jobb az átlagosnál. A szálloda minden megtesz azért, hogy bevételeit emelje és ehhez kérte a polgármester képviselő-társai segítségét is: igyekezzenek minél több rendezvényt ide hozni. Arra van szükség ugyanis, hogy minél nagyobb bevétel segítse a részvények törlesztését, amiből 17 év még hátra van. A beruházás alapvető fejlesztést jelentett a városnak - a befektető vállalkozás kockázatára. A főtér európai uniós támogatást elnyert fejlesztése is aligha történhetett volna meg enélkül



Látogatottság: 2656
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision