Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.06.27 17:30
Sportpolitika: sikeres volt a magyar európai uniós elnökség
Nyomtatható verzió

A sport területén egyértelműen sikeres volt a magyar európai uniós elnökség, mert az elmúlt fél év során valamennyi tagállam elfogadta a sport első uniós munkatervét – hangoztatták az európai sportigazgatók kétnapos gödöllői informális értekezletén részt vevő külföldi delegációk képviselői.


Czene Attila szerint a magyar elnökség által készített munkaterv tovább erősíti a sport pozícióit az uniós politikán belül – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára ezt a kormányzati és a civil sportszervezek vezető képviselőinek részvételével zajló értekezlet szünetében mondta az MTI-nek.
„A Lisszaboni Szerződésben, az Európai Unió működését szabályozó alapokmányban immár másfél éve önálló területként szerepel a sport, s erre ráépítve a magyar elnökség dolgozta ki az unió első sport munkatervét, amelyet májusban, Brüsszelben sikerült elfogadtatni a többi 26 ország minisztereivel. Ez a munkaterv a sport területén a következő három évre meghatározza a közös, uniós fellépések fő irányvonalait. Ebben az egyik hangsúlyos terület, hogy a sport tisztaságát meg kell őrizni a doppinggal és az illegális sportfogadásokkal szemben. Jelenleg ugyanis ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a sportra" – fogalmazott a sportért felelős államtitkár, aki az elnöki teendőket is ellátta az értekezleten.
Mivel a sportmozgalom egyedül képtelen megoldani ezeket a súlyos problémákat, ezért a sportminiszterek és a nemzetközi sportszövetségek – FIFA, UEFA, Európai Olimpiai Bizottság (EOC) és Európa Tanács – vezetői is egyetértettek abban, hogy a sportszervezetek közös fellépésére van szükség, amelyhez jó alapot ad az uniós munkaterv.
„Erősíteni kell a kormányzati és nem kormányzati sportszervezetek közötti együttműködést" – hangsúlyozta Bertrand Jarrige, a francia delegáció vezetője is.
Czene Attila a tanácskozáson tájékoztatást adott arról is, hogy a munkatervre épülve hat szakértői munkacsoport jön létre, s ebből az egyik a sport fenntartható finanszírozásának kérdésével foglalkozik majd.
„Az egészségi állapot karbantartásának és fejlesztésének legjobb eszköze a szabadidőben végzett aktív sporttevékenység. A magasabb színvonalú egészség pedig versenyképesebb gazdaságot eredményez. Ne feledjük, hogy a sport egyúttal munkahelyeket teremt, pénzköltést és adóbevételeket is generál. Világméretű gazdasági válság idején pedig nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy a szabadidősport fejlesztésével – az egészségesebb társadalomnak köszönhetően – növekedhet gazdaságaink teljesítőképessége, termelékenysége, s összességében a GDP is" – hangsúlyozta az államtitkár.
Ewa Suska, a lengyel delegáció vezetője óriási mérföldkőnek nevezte a munkaterv elfogadását az EU-sportpolitika történetében, s megerősítette, hogy a következő fél évben, soros EU-elnökként folytatni kívánják a programot.

MTI


Látogatottság: 1948
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision